Het omgaan met angsten draagt op beslissende wijze bij aan de mate waarin kinderen leren hun angst te overwinnen.
De aard van de angsten van kinderen verschilt afhankelijk van hun leeftijd. Terwijl peuters aanvankelijk te maken hebben met angst voor verlies, zijn het in de adolescentie vooral sociale angsten die het leven bepalen.
Als massale angst- en paniekaanvallen optreden, wijst dit op een angststoornis. Zoek in dat geval professionele hulp voor uw kind.
Angsten bij kinderen zijn iets volkomen normaals. Maar de angsten van kinderen zijn soms heel anders dan die van volwassenen. In onze gids lees je welke typische angsten kinderen hebben en hoe je daar als ouders het beste mee om kunt gaan.
[button]Verder lezen over angsten bij kinderen[/button]
Inhoudsopgave
1. de angsten van kinderen maken deel uit van hun ontwikkeling
Kinderen doorlopen heel verschillende fasen en leren elk jaar van hun leven iets nieuws. Al deze informatie is echter niet louter positief en heilzaam, maar kan ook angst veroorzaken.
Maar wat is angst eigenlijk? Hoewel angsten in onze samenleving als een zwak punt worden beschouwd, zijn ze toch noodzakelijk om te overleven. Het is dus heel logisch wanneer we bang zijn voor een tijger of wanneer het uitzicht vanaf een dak van een wolkenkrabber ons een stap achteruit doet zetten.
Dit alles is logisch en natuurlijk voor volwassenen. Een kind maakt echter veel situaties voor het eerst mee en moet er eerst aan wennen wat de juiste manier is om ermee om te gaan.
Let op: Probeer angsten bij kinderen niet te negeren. Het is belangrijk deze emoties te leren kennen. Alleen dan zullen kinderen in staat zijn met angsten om te gaan en ze te overwinnen.
2. angsten bij kinderen op verschillende leeftijden
In de loop van het leven zijn er heel verschillende situaties die ons angstig maken. Niet elk kind heeft dezelfde angsten en terwijl angst soms maar een kort moment duurt, worstelen sommige kinderen langere tijd met hun angsten.
De volgende angstfasen zijn typerend voor de ontwikkeling.
2.1 Angsten in de baby- en kleuterleeftijd
In de eerste levensmaanden veroorzaken harde geluiden of een plotselinge verandering van licht en schaduw vaak angst. Als gevolg daarvan wenden kinderen zich instinctief tot hun verzorger.
In tegenstelling tot alle andere vormen van angst wordt deze periode echter sterk gekenmerkt door reflexen. Er is geen concrete beoordeling van de situatie op dit moment.
Vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden beginnen kinderen zich onbekend te voelen. Contact met onbekende mensen wordt moeilijk omdat de waarnemingscirkel van het kind zich geleidelijk uitbreidt.
Ook ervaren veel kinderen verlatingsangst wanneer zij het een tijdje zonder hun naaste verzorgers moeten stellen. Deze fase duurt soms tot het tweede of derde levensjaar of keert terug. Het uit zich echter op heel verschillende manieren.
Gewoonlijk verdwijnt de angst voor verlies uiterlijk na de eerste paar weken op de kleuterschool.
2.2 Angsten op de kleuterschool en bij het begin van de schooltijd
In de magische fase is menig kind overal bang voor. Angsten voor fictieve personages, de dood of enge dieren en het typische monster onder het bed komen vooral voor bij kinderen in de kleuterleeftijd. Door de wisselende vermenging van werkelijkheid en fictie leidt de creatieve denkwereld, die belangrijk is voor de ontwikkeling, ook tot angst.
Op de leeftijd van 5 of 6 jaar hebben veel kinderen de neiging om nieuws aan zichzelf te relateren. Angstaanjagende berichten op de radio of berichten op de televisie worden maar half begrepen. Kinderen worden zich er ook van bewust dat het leven snel voorbij kan zijn door ziekte of ongelukken.
2.3 Schoolangsten vanaf de lagere school tot het afstuderen
Wanneer kinderen naar school gaan, houdt het magische denken op en ontstaan er vaak nieuwe angsten. Kinderen maken zich zorgen dat ze niet bijblijven, voelen zich overweldigd of zijn bang voor komende examens. In het ergste geval ontwikkelen kinderen een angst voor school die het leren voor hen erg moeilijk maakt.
Als ze naar de middelbare school gaan, wordt de sociale angst steeds groter. Kinderen willen erbij horen. Het is belangrijk om de juiste kleren te dragen, de juiste dingen te zeggen en het juiste kapsel te hebben. De ouderlijke referentie neemt in de puberteit steeds meer af, omdat kinderen steeds meer op zoek gaan naar hun eigen identiteit.
3. symptomen van angst bij kinderen herkennen
Ook al verschillen de oorzaken van de afzonderlijke angstfasen, de symptomen komen relatief overeen. In de regel is het niet nodig om angst bij kinderen door een therapeut te laten behandelen. De enige uitzondering is wanneer de tekenen van angst bijzonder uitgesproken zijn.
Over het algemeen uit acute angst bij kinderen zich in de volgende gedragingen:
- verwijde pupillen
- versnelde hartslag
- zweten
- gespannen spieren
- huilen en schreeuwen
- zich vastklampen of bescherming zoeken bij de ouders
Angsten die daarentegen van een bepaalde duur zijn (naar school of de kleuterschool gaan, angst om alleen gelaten te worden) zijn herkenbaar aan de volgende verschijnselen:
- slaapproblemen
- nachtelijk plassen (hoewel kinderen al droog zijn)
- nervositeit
- hoofdpijn en buikpijn
- agressie
- stotteren
Hoe meer deze symptomen het leven van uw kind beperken, hoe eerder u professionele hulp moet zoeken en moet overwegen uw kind te laten behandelen.
Tip: U kunt meer lezen over angst bij kinderen in ons aparte artikel.
4. Help kinderen – wees een rolmodel
Angst is zelden nuttig:
Helaas zijn niet alleen veel kinderen, maar ook de meeste volwassenen bang voor dingen die eigenlijk heel onwaarschijnlijk zijn. In de FAZ staat hierover een mooi artikel.
Kinderen kijken altijd naar hun naaste verzorgers voor begeleiding over hoe ze het beste kunnen omgaan met een nog onbekende situatie.
Als je zelf voor veel dingen bang bent en je kinderen weghoudt van de kat van de buren of het klimrek op de speelplaats, dwing je deze angsten af en maak je het kinderen moeilijk om een grotendeels angstvrij leven te leiden.
Op specifieke angstveroorzakende momenten is het belangrijk dat je er voor je kinderen bent en bescherming biedt. Als een kind bijvoorbeeld een nare droom heeft en naar het ouderlijk bed vlucht, mag u dat niet ontkennen.
Als alternatief kunt u natuurlijk ook samen op zoek gaan naar het vermeende gevaar en het verwijderen. Ook het 50ste kijkje onder het bed om er zeker van te zijn dat daar echt geen monster zit, is voor kinderen uiterst belangrijk.
Praat in het algemeen over de dingen die uw kind bang maken om kinderen de kans te geven duidelijk te zijn over hun emoties. Als de angst daarentegen gewoon wordt genegeerd, wordt de situatie meestal veel erger omdat kinderen niet in staat zijn het gevoel te doorgronden en de angst te overwinnen.
Vooral bij sociale angst is het belangrijk dat je kinderen altijd kansen biedt om uit te blinken. Wie bijvoorbeeld problemen heeft op school, moet op zijn minst een compenserende hobby hebben, zodat zijn geest niet alleen met één ding bezig is.
Hoe je de angst van kinderen weer levendig kunt wegnemen, zie je ook in deze korte YouTube-video:
5 Verder lezen over angst bij kinderen
No products found.
No products found.
No products found.