Duizeligheid bij kinderen: Oorzaken, huismiddeltjes en wanneer u naar de dokter moet gaan

Wanneer kinderen last hebben van duizeligheid, maken de meeste ouders zich te veel zorgen. In de regel zijn er onschuldige oorzaken voor de duizeligheid. Behandeling is slechts uiterst zelden nodig. In ons artikel laten we …

Duizeligheid bij kinderen: Oorzaken, huismiddeltjes en wanneer u naar de dokter moet gaan

schwindel bei kindern
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Duizeligheid bij kinderen: Oorzaken, huismiddeltjes en wanneer u naar de dokter moet gaan
Hebben kinderen of volwassenen vaker last van duizeligheid?

Zowel kinderen als volwassenen hebben in de loop van hun leven vaak last van duizeligheid, soms op heel verschillende manieren. Over het algemeen hebben volwassenen er vaker last van. Omdat jonge kinderen zich minder goed kunnen uitdrukken, zijn concrete cijfers moeilijk vast te stellen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van duizeligheid bij kinderen?

Er zijn talloze verschillende oorzaken die duizeligheid kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen zijn deze ongevaarlijk.

Zijn er bewezen huismiddeltjes die helpen tegen duizeligheid?

Het beste is om profylactische maatregelen te nemen tegen duizeligheid bij kinderen. Regelmatige lichaamsbeweging en voldoende vocht zijn de belangrijkste aspecten.

Wanneer kinderen last hebben van duizeligheid, maken de meeste ouders zich te veel zorgen. In de regel zijn er onschuldige oorzaken voor de duizeligheid.

Behandeling is slechts uiterst zelden nodig. In ons artikel laten we zien in welke gevallen u toch een arts moet raadplegen om andere ziekten te kunnen uitsluiten.

[button]Gids voor evenwichtsoefeningen[/button]

1. duizeligheid bij kinderen is geen zeldzaam verschijnsel

ein maedchen steht am bahnhof und fasst sich an den kopf
Deels wordt duizeligheid bij kinderen geassocieerd met hoofdpijn.

Duizeligheid is een zeer onaangenaam gevoel dat vaak gepaard gaat met onzekerheid en angst. Veel volwassenen zijn vaak lang op zoek naar een oorzaak zonder die te vinden.
Maar ook kinderen hebben last van duizeligheid.
Volgens schattingen heeft ongeveer 15% van alle kinderen wel eens last van duizeligheid.
Bij volwassenen ligt dat aantal nog aanzienlijk hoger.

De tijdelijke evenwichtsstoornissen die duizelingen veroorzaken zijn meestal ongevaarlijk. Zowel acute aanvallen van duizeligheid als een langdurige episode van duizeligheid kunnen echter angst veroorzaken.

In principe is duizeligheid een stoornis van het evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan in het binnenoor is echter niet altijd de oorzaak van duizeligheid.
Veeleer kunnen ook de zenuwverbindingen die de visuele indrukken in overeenstemming moeten brengen met het resultaat van de positiebepaling worden aangetast.
Als er op dit punt iets niet goed functioneert, schommelt de omgeving en is het evenwicht verstoord.

Naast deze duizeligheid, die vestibulair wordt genoemd, zijn er ook oorzaken die niet het gevolg zijn van een verstoring van het evenwicht. Zo kan spanning in de halswervelkolom en vooral in de nek duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken.

Duizeligheid bij kinderen blijft vaak onopgemerkt omdat de kleintjes nog maar heel slecht in staat zijn hun gevoelens uit te drukken en duidelijk te verwoorden. Dit geldt vooral wanneer de symptomen van duizeligheid mild zijn.

2. oorzaken van duizeligheid bij kinderen

In principe is het waar dat bijna alle aanvallen van duizeligheid onschuldig zijn. Dit betekent echter niet dat het in sommige gevallen niet aangewezen is een kinderarts te raadplegen.

In de volgende paragrafen laten we zien wat er achter duizeligheid bij kinderen kan zitten en hoe u uw kind het beste kunt helpen.

2.1 Acute duizelingen

Als duizeligheid bij kinderen plotseling optreedt na een val of een ander ongeval, moet u altijd een arts raadplegen om hersenletsel uit te sluiten. Maar ook dan is het meestal een vrij onschuldige hersenschudding die aan de duizeligheid ten grondslag ligt. Met een beetje rust de komende dagen komt alles weer goed en kunt u verder spelen.

Als de duizeligheid plotseling optreedt na het opstaan, is de oorzaak vaak een lage bloeddruk. Vooral tijdens de groei treft dit verschijnsel sommige kinderen die lang en slank zijn.
Tijdens de puberteit is het niet ongewoon dat de bloedsomloop zich eerst moet aanpassen aan de nieuwe lichaamsgrootte. Deze aanpassing vergt tijd en er kunnen tijdelijke, ongevaarlijke aanvallen van duizeligheid optreden wanneer men plotseling opstaat.

2.2 Permanente duizeligheid – helaas niet ongewoon

ein kind leidet unter schwindel
Voor sommige kinderen draait de hele wereld door
.

Soms slaat de wereld van kinderen op hol en ervaren ze duizeligheid die enkele dagen of weken zeer aanwezig is.
Soms, als het kind groeit, groeien individuele bloedvaten te snel en drukken daardoor op de nervus vestibularis.

Spanning in de schouders, nek en bovenrug kan bij kinderen ook duizeligheid veroorzaken.

Als ook ernstige hoofdpijn optreedt, kan een verband met migraine niet worden uitgesloten.

Ziekten van het zenuwstelsel en de hersenen of permanente stoornissen van het evenwichtscentrum in het binnenoor zijn uiterst zeldzaam.

Ook acute infecties kunnen het evenwicht aantasten, omdat het immuunsysteem van kinderen nog niet zo sterk is als dat van volwassenen.
Een kind van 10 jaar dat vaak klaagt over een middenoorontsteking moet daarom zo snel mogelijk naar de dokter om een verdere infectie en de daaruit voortvloeiende schade aan het evenwichtscentrum te voorkomen.

3. ga in deze gevallen naar de dokter

Zoek hulp:

Het Duitse centrum voor duizeligheid en vestibulaire problemen van het universiteitsziekenhuis in München houdt zich specifiek bezig met de behandeling van verschillende oorzaken van duizeligheid. Deze link brengt u rechtstreeks naar de website.

Stress en angst liggen meestal ten grondslag aan kinderen of volwassenen die klagen over duizeligheid.
Zowel de typische draaiduizeligheid als de slingerende duizeligheid kunnen puur psychisch zijn, zodat het zoeken naar een lichamelijke oorzaak niets oplevert. Toch is het raadzaam een arts te raadplegen als de duizeligheid vaak voorkomt of bijzonder hevig is, om een ziekte als oorzaak te kunnen uitsluiten.

Dit geldt vooral als duizeligheid bij kinderen gepaard gaat met verkoudheid en koorts.

Als de hersenen zijn aangetast, kan dit snel en betrouwbaar worden vastgesteld door middel van een MRI.
Gevoelens van duizeligheid en misselijkheid zijn ook typische begeleidende symptomen die u serieus moet nemen.

Om echter vooraf duidelijkheid te krijgen of uw gezondheid mogelijk is aangetast, kunt u testen of er een verband bestaat tussen gezichtsvermogen en stabiliteit.

Als het verband tussen het evenwichtsgevoel en het gezichtsvermogen niet verstoord is, is er meestal geen reden tot zorg.
Als uw kind op één been kan staan en met de vingers zijn of haar neus kan aanraken zonder om te vallen (ervan uitgaande dat het evenwicht al voldoende ontwikkeld is), is alles bijna altijd in orde en zullen de duizelingen snel verdwijnen.

4. manieren om duizeligheid te voorkomen

ein junge und ein maedchen trinken wasser
Voldoende vochtinname is vooral in de zomer belangrijk om duizeligheid te voorkomen.

Aangezien duizeligheid bij kinderen in veel gevallen onschuldig is, neem je de volgende huismiddeltjes ter harte om duizeligheid te voorkomen of tegen te gaan:

 • drink voldoende vocht (te weinig vocht heeft een negatief effect op de bloedsomloop)
 • Beweeg regelmatig in de frisse lucht (dit voorziet het lichaam van voldoende zuurstof).
 • Doe aan duursport (dit regelt de bloeddruk).
 • Train actief uw evenwicht (balans, op één been staan, enz.)
 • Neem angsten serieus (neem mogelijke psychische oorzaken vroegtijdig weg, want duizeligheid kan je hele leven beïnvloeden)

Tip: In een acute situatie helpt het meestal om op uw rug te gaan liggen en uw benen iets omhoog te leggen.

Meer oefeningen om met duizeligheid om te gaan vindt u in de volgende video:

5. handleiding voor evenwichtsoefeningen

No products found.

Gerelateerde berichten