In principe zijn babyspelletjes direct na de geboorte mogelijk. In het begin blijven ze echter beperkt tot het tonen van iets aan uw baby.
Dat hangt sterk af van individuele voorkeuren. In het algemeen echter oefenen geluiden en lichtjes een grote fascinatie uit op veel baby’s van deze leeftijd.
Als baby’s steeds minder afhankelijk worden van hulp en beginnen te kruipen en te lopen, wordt hun actieradius snel groter. Tegelijkertijd komt bij veel kinderen geleidelijk het vermogen tot spreken tot leven.
In de eerste levensmaanden zijn de speelmogelijkheden van kinderen nog zeer beperkt. Klassiek spel is nog niet mogelijk, maar er zijn veel manieren waarop ouders met een baby kunnen spelen.
Wij laten u het belang zien van babyspelletjes en de tips om ze in het dagelijks leven te integreren.
[button]Gids met tips over babyspelletjes[/button]
Inhoudsopgave
1. minder is meer – niet alle babyspelletjes zijn zinvol
Zodra kinderen met iets meer bezig zijn dan met eten en slapen, komt het spelen vanzelf. Zo leren baby’s hun omgeving kennen en bouwen ze geleidelijk hun vaardigheden op
Afhankelijk van de leeftijd van de baby zijn er verschillende speelideeën beschikbaar die gericht zijn op de huidige vaardigheden van de kleintjes.
De algemene regel is echter dat speelgoed niet zomaar mag rondslingeren, maar gericht moet worden gebruikt.
Daarom kunt u het beste prikkels geven zodat uw baby voor of tegen een bepaald stuk speelgoed kan kiezen.
Let op: het is veel belangrijker om actief met een baby te spelen dan om talloze verschillende speeltjes aan te bieden.
1.1 Babyspelletjes voor de eerste 3 maanden
De eerste periode na de zwangerschap staat in het teken van kinderen nabijheid geven en elkaar leren kennen. Tot de leeftijd van ongeveer 3 maanden lukt dat vooral via taal en nauw lichamelijk contact.
Maar gezichten trekken, baby’s kietelen of spelen met taal door verschillende geluiden te maken, zijn manieren die de ontwikkeling van je kind al in dit prille stadium bevorderen.
Aangezien het gezichtsvermogen in het begin nog zeer beperkt is, zijn voorwerpen met sterke contrasten die u op korte afstand voor het gezicht van uw baby kunt houden en kunt verplaatsen, bijzonder geschikt.
1.2 Deze babyspelletjes zijn geschikt voor kinderen tot 6 maanden.
Met 3, 4 of 5 maanden zijn de kleintjes al wat verder en beginnen ze steeds meer hun handen en voeten te gebruiken en niet alleen hun mond. Grijpspeelgoed waarbij baby’s iets kunnen voelen is daarom een goede gelegenheid om samen te spelen.
Baby’s zijn echter niet alleen geïnteresseerd in speciaal gemaakt speelgoed, maar ook in alledaagse voorwerpen zoals lepels of kommen.
Omdat baby’s nu steeds meer gericht zijn op hun omgeving en meer merken van het leven om hen heen, zijn verschillende babyspeeltjes die werken met licht of geluiden een goed idee. Dit kan bijvoorbeeld een knisperende folie zijn of een mobiel die lichtjes op de muur werpt.
Je kunt actief spelen door bijvoorbeeld samen verschillende geluiden te maken. Neem hier de tijd voor en klop op verschillende oppervlakken. Je kunt de geluiden nog indrukwekkender maken door ze te versterken met lepels of een stok.
Muziek is ook een goed idee om kinderen kennis te laten maken met verschillende geluiden.
Om uw kind aan te moedigen, kunt u elke dag iets nieuws bedenken om te doen. Dit hoeft niet altijd veel te zijn, maar afwisseling helpt om zich op alle gebieden goed te ontwikkelen. De ene dag kunt u zich bijvoorbeeld richten op taal, de volgende op motorische vaardigheden en de derde op specifieke geluiden.
Tip: Door spannend speelgoed bij de hand te houden, kunt u uw baby verleiden tot bepaalde bewegingen. Gebruik deze leerspelletjes om uw baby een duwtje in de rug te geven op het gebied van motoriek.
Een aantal spannende en stimulerende babyspelletjes voor kinderen tussen 3 en 6 maanden zie je in deze YouTube-video:
1.3 Spelletjes voor baby’s van 7, 8 en 9 maanden
Met 7 maanden beginnen kinderen op hun buik te rollen, langzaam te rollen of te kruipen. Met 8 maanden kan het ene of het andere kind zelfs aan tafel staan.
De speelruimte wordt dus vanzelf groter. Het gaat niet meer alleen om de dingen die direct beschikbaar zijn, maar om bijna alles in huis.
Kinderen leren verschillende oppervlakken kennen en worden steeds creatiever in hun speelgoedkeuze.
Samen spetteren in bad of oefenen met vingerspelletjes om zo een intense band met elkaar op te bouwen
1.4 Babyspelletjes voor de maanden 9 tot 12
Het eerste levensjaar is uiterst spannend, omdat de capaciteiten zich eerst langzaam en daarna steeds sneller ontwikkelen. Kort voordat kinderen 1 jaar oud zijn, kun je beginnen met het samen bekijken van prentenboeken.
Praat veel met uw kind, want zodra kinderen beginnen te brabbelen, zoeken ze een manier om zich uit te drukken.
Hoe vaker ze taal waarnemen, hoe gemakkelijker ze die zelf in praktijk brengen.
Aanraakboeken helpen om taalvaardigheid te verbinden met andere indrukken. In de toekomst zullen kinderen niet alleen weten dat een aap een aap is, maar ook hoe een aap eruitziet en hoe zijn vacht aanvoelt.
Zelfs eenvoudige dingen als een lichtschakelaar leveren vaak langdurig plezier op voor baby’s. Een korte druk met de hand maakt het licht of donker. Natuurlijk wordt het nog spannender met een dimschakelaar.
2 Nuttige tips voor babyspelletjes
Waarom baby’s spelen:
Baby’s ontdekken de wereld door te spelen. Ontdek in dit artikel waarom dat zo is.
Spelen is elementair om te leren. Bijna alles is een spel in de eerste levensjaren.
Om je peuters zo goed mogelijk te ondersteunen, neem je best de volgende speeltips ter harte:
- Neem bewust tijd om te spelen.
- Let op hoe uw kind reageert op bepaalde prikkels.
- Gebruik speelgoed dat aanzet tot creativiteit en niet op slechts één manier gebruikt kan worden.
- Praat veel met uw baby.
- Houd oogcontact.
- Gebruik spelletjes om een band met elkaar op te bouwen.