Pre-puberteit: typische symptomen en gedragsveranderingen

Daarnet speelde een kind nog gretig met Lego en poppen, maar een paar dagen later is alles gewoon stom en saai? Kent u dit gedrag van uw eigen kinderen? In de periode vóór de puberteit …

Pre-puberteit: typische symptomen en gedragsveranderingen

vorpubertaet
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Pre-puberteit: typische symptomen en gedragsveranderingen
Wat is prepuberteit?

De prepuberteit is eigenlijk de eerste fase van de puberteit. Kinderen testen hun grenzen en veranderen langzaam van een kind in een tiener. Deze verandering is niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk merkbaar. Bovendien slaan ook hier de eerste hormonen al op hol.

Welke symptomen begeleiden de prepuberteit bij jongens en meisjes?

Meisjes hebben over het algemeen meer last van de prepuberteit. Terwijl jongens vooral een extreem hoge bewegingsdrang ontwikkelen, uit de prepuberteit zich bij meisjes in stemmingswisselingen en lusteloosheid.

Hoe kunnen ouders het beste omgaan met de prepuberteit van hun kind?

Als uw kind in de prepuberteit zit, moet u begrip tonen en altijd proberen met hem of haar te praten. Het is echter ook belangrijk dat u uw kind de ruimte geeft en zijn mening serieus neemt.

Daarnet speelde een kind nog gretig met Lego en poppen, maar een paar dagen later is alles gewoon stom en saai? Kent u dit gedrag van uw eigen kinderen? In de periode vóór de puberteit verandert niet alleen het gedrag van een kind, maar ook de relatie met de eigen ouders.

In dit artikel leggen we uit wat prepuberteit is, wanneer het begint en met welke symptomen het gepaard gaat. We laten zien hoe de prepuberteit verschilt tussen jongens en meisjes en geven je tips waar je vooral op moet letten in de omgang met je kind in deze periode.
[button]Bestel verdere literatuur direct online[/button]

1. de overgang van kind naar tiener vindt plaats in de prepuberteit…

Sportiviteit in de prepuberteit
Onderzoekers van de Trinity School of Physiotherapy ontdekten in een studie onder 786 kinderen van zeven tot negen jaar dat jongens meer dan twee keer zo vaak aan sport doen in de prepuberteit als meisjes. Bovendien bleek uit de studie dat 40% van de kinderen, ongeacht het geslacht, te weinig aan sport doet.

De prepuberteit is een periode die de eigenlijke puberteit inleidt en wordt dus al beschouwd als de eerste fase van de puberteit. De seksualiteit ontwaakt langzaam en kinderen zijn in deze periode vis noch vis.

In de eerste fase van de prepuberteit zoeken kinderen al hun grenzen op, maar luisteren ze nog zoveel mogelijk naar hun ouders. Dit verandert echter in de tweede fase van de prepuberteit. De hormonen veranderen en de lichamelijke ontwikkeling gaat sterk vooruit. Ook de hersenen reorganiseren zich, wat onvermijdelijk leidt tot gedragsverandering.

Terwijl kinderen aan de ene kant nog heel kinderlijk zijn, veel nabijheid nodig hebben en graag met hun ouders knuffelen, zijn ersteeds meer momenten waarop zij hun ouders afwijzen en afstand van hen willen nemen.

Het is niet duidelijk te voorspellen wanneer kinderen de prepuberteit ingaan. Terwijl sommige kinderen al op zevenjarige leeftijd gedragsveranderingen vertonen, wordt pas op 8- of 9-jarige leeftijd duidelijk dat andere kinderen langzaam overgaan van een kind naar een tiener.

Zodra de lichamelijke veranderingen zichtbaar worden, is het ook belangrijk om je kind op te voeden. Hoe u uw kind het beste kunt opvoeden, leest u hier.

2 De pre-puberteitsfase is meer merkbaar bij meisjes.

junges teenager-maedchen sitz am boden vor einer weißen wand und denkt nach
Veel meisjes zijn tijdens de prepuberteit al op zoek naar hun eigen identiteit.

Terwijl het lichaam en de psyche zich langzaam voorbereiden op het volwassen worden, is deze fase erg moeilijk voor kinderen en brengt veel veranderingen met zich mee. Terwijl het lichaam langzaam volwassen wordt, willen de hersenen nog steeds kind zijn. Het is dus niet ongewoon dat kinderen hun seksualiteit voor zichzelf en voor anderen willen verbergen.

Vanaf acht jaar kun je aan de volgende tekenen herkennen dat je kind midden in de prepuberteit zit:

  • Veranderingen in het lichaam
  • Ontwikkeling van puistjes en soms acne
  • Gewichtstoename
  • Stemmingswisselingen
  • Streven naar onafhankelijkheid
  • Afwijzing door ouders
  • Schommeling tussen ondernemendheid en lusteloosheid

Maar jongens en meisjes reageren soms heel verschillend op deze verandering. Jongens bruisen van kracht en energie en zijn het liefst de hele dag in beweging. Zij vinden het moeilijk om op school stil te zitten en de lessen te volgen.

De pre-puberteit is vaak nog duidelijker merkbaar bij meisjes. Ze zijn introvert en worstelen met stemmingswisselingen. Terwijl ze op sommige momenten onder vrienden willen zijn, trekken ze zich ook steeds vaker terug op hun kamer.

Tip: Om de gezondheid van uw kind niet in gevaar te brengen, moet u er nu al voor zorgen dat uw kind geen overgewicht ontwikkelt tijdens de pre-puberteit of de puberteit. Kook gezond voedsel en motiveer uw kind om te bewegen en te sporten.

3. tips om de prepuberteit zo goed mogelijk door te komen

mutter fuehrt ein gespraech mit ihrem sohn
Ook jongens hebben de genegenheid van hun ouders nodig tijdens de prepuberteit.

Maar niet alleen voor kinderen, ook voor ouders is de prepuberteit een heel moeilijke tijd. Nu is het belangrijk dat ouders bijzonder goed op hun eigen gedrag en reacties letten, zodat het hele gezin deze fase goed en gesterkt onder de knie krijgt.

Om de band met uw kind te versterken en hem/haar steun te geven in deze moeilijke fase, moet u hem/haar beslist het gevoel geven geliefd en begrepen te worden.

Hieronder hebben we enkele tips voor u op een rijtje gezet over hoe u het beste met uw kind kunt omgaan tijdens deze moeilijke periode.

  • Zoek het gesprek op: Veel ouders denken dat ze niet meer met hun pre-adolescente kinderen kunnen praten. Dit is echter niet het geval. Wel moet u de momenten voor een gesprek beter timen. Betrek uw kind niet in een gesprek wanneer u merkt dat zijn humeur al slecht is. Juist momenten waarop uw kind uw nabijheid zoekt, zijn geschikt.
  • Toon begrip: Het is ook belangrijk dat u in een gezamenlijk gesprek niet alleen commentaar geeft op het gedrag van uw kind en adviezen geeft. Luister gewoon naar de gevoelens, angsten en zorgen van uw kind. Toon begrip voor deze moeilijke en verontrustende fase. Om het gevoel van eigenwaarde van uw kind te versterken, moet u ook duidelijk maken dat de mening van uw kind telt en belangrijk is.
  • Geef zede ruimte: Kinderen in de pre-puberteit willen niet langer verwend en de hele dag bezig gehouden worden. In plaats daarvan hebben ze tijd en ruimte nodig om zich terug te trekken en met zichzelf bezig te zijn.
  • Vermijd onnodige conflicten: Kinderen demonstratief laten zien wie de touwtjes in handen heeft, moet tijdens de pre-puberteit koste wat kost worden vermeden. Probeer in plaats daarvan zo vaak mogelijk onnodige ruzies te vermijden om uw kind niet extra te provoceren. Zo kunt u een harmonieus gezinsleven bevorderen.
  • Geef uw eigen fouten toe: Ja, niet alleen kinderen maken fouten, ook volwassenen zeggen soms dingen die zeker niet zo bedoeld zijn. Om een goed rolmodel te zijn, moet u openlijk fouten toegeven en uw kind excuses aanbieden voor uw gedrag of woorden.
  • Versterk het gemeenschapsgevoel door gedeelde ervaringen: Naast de reeds genoemde vrije ruimte moet u uw kind echter altijd het gevoel geven dat het erbij hoort. Maak duidelijk dat uw kind altijd bij u terecht kan. Om het gemeenschapsgevoel te versterken, kunnen gezamenlijke ervaringen en uitstapjes helpen. Spreek vrijetijdsactiviteiten af die voor alle gezinsleden plezierig zijn.
Onthoud altijd: ook de tijd van prepuberteit en puberteit gaat uiteindelijk voorbij. Laat je daarom niet neerhalen door moeilijke momenten.

Tips om met de prepuberteit van je kind om te gaan, zie je ook in deze video:

5 Verdere lectuur over prepuberteit

No products found.

Gerelateerde berichten