Baby komt niet aan: Oorzaken voor het niet aankomen van gewicht

Elke baby groeit anders, dus gewichtstoename kan heel individueel zijn. Het kan echter ook gebeuren dat een baby niet of nauwelijks aankomt. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. In dit artikel lees je hoeveel een …

Baby komt niet aan: Oorzaken voor het niet aankomen van gewicht

kind auf babywaage
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Baby komt niet aan: Oorzaken voor het niet aankomen van gewicht
Waarom weegt een baby in de baarmoeder meer dan een paar dagen na de geboorte?

Omdat een baby de eerste dagen moet wennen aan de nieuwe voeding, kan het gewicht tot 10% afnemen. Na ongeveer 10 tot 14 dagen zou de baby echter zijn geboortegewicht weer moeten hebben teruggekregen.

Mijn baby komt niet aan. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Dat een baby niet aankomt, kan komen doordat de moeder problemen heeft met de borstvoeding of doordat de verkeerde hoeveelheden worden gegeven. Slechts in zeer zeldzame gevallen gaat het om een ernstige ziekte.

Wat kan ik doen als mijn kind niet genoeg aankomt?

Neem in dat geval contact op met uw kinderarts. Hij of zij kan de redenen voor de onvoldoende gewichtstoename vaststellen en passende maatregelen nemen. Als uw baby niet genoeg voeding krijgt, moet u zeker meer gaan drinken.

Elke baby groeit anders, dus gewichtstoename kan heel individueel zijn. Het kan echter ook gebeuren dat een baby niet of nauwelijks aankomt. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

In dit artikel lees je hoeveel een baby in de eerste weken en maanden moet aankomen en wat de oorzaken kunnen zijn als er problemen zijn met de gewichtstoename. Daarnaast krijgt u tips over wat u kunt doen om uw baby te helpen aankomen.

[button]Verder lezen over borstvoeding[/button]

1. baby’s verliezen aanvankelijk gewicht na de geboorte

Het geboortegewicht neemt heel langzaam toe

Volgens een recente studie is één op de zeven baby’s bij de geboorte nog te licht. Jaarlijks daalt dit percentage slechts met ongeveer 1,23%. De situatie is vooral moeilijk in Zuid-Azië. Maar zelfs in rijke landen is er weinig vooruitgang geboekt.

Wanneer een baby gezond en gelukkig ter wereld komt, zijn de ouders allereerst blij dat de zwangerschap en de geboorte zonder complicaties zijn verlopen. In de weken daarna maken veel moeders en vaders zich echter zorgen of hun kind wel genoeg zal aankomen.

Het is belangrijk te weten dat een kind na de geboorte aanvankelijk gewicht verliest en tot 10% van het geboortegewicht kan verliezen. Dit is volkomen normaal en u hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Het feit dat de baby gewicht verliest, komt doordat het organisme er eerst aan moet wennen dat het voedsel nu via de maag wordt opgenomen. Na ongeveer 2 weken zou uw baby zijn geboortegewicht weer moeten hebben bereikt.

In de weken en maanden daarna nemen gezonde baby’s gestaag in gewicht toe. In de eerste levensweken is de gewichtstoename ongeveer 150 g per week. Als u borstvoeding geeft, is flesvoeding in het begin meestal niet nodig. Met 3 maanden wegen baby’s gemiddeld ongeveer 5,5-6 kg.

Een baby wordt bij alle controles gewogen en gemeten. De waarden worden genoteerd in het U-boekje, zodat ze kunnen worden vergeleken met de gemiddelde waarden. Als u het gewicht van uw kind ook thuis wilt meten, moet u ervoor zorgen dat de meting steeds op hetzelfde tijdstip en met dezelfde weegschaal gebeurt.

Opgelet: Als uw kind meer dan 10 % van zijn geboortegewicht verliest, moet u dit zeker door een arts laten ophelderen.

2. oorzaken die verantwoordelijk kunnen zijn voor failure to thrive

Een moeder is natuurlijk meteen bezorgd als haar baby niet in gewicht toeneemt ondanks dat hij veel melk en stoelgang heeft. Er zijn veel verschillende redenen waarom een baby niet aankomt. De meeste oorzaken zijn onschuldig en goed te behandelen.

Zodra je merkt dat je kind niet genoeg aankomt, moet je medisch advies inwinnen en passende maatregelen nemen. Ondervoeding heeft een negatief effect op de ontwikkeling van het kind en kan drastische gevolgen hebben.

2.1 Problemen met borstvoeding

mutter stillt ihr baby
Zorg ervoor dat je baby goed aanhaakt bij het geven van borstvoeding.

Alsje baby niet aankomt, is het eerste wat je moet vermoeden dat hij of zij niet genoeg voeding krijgt. In de regel komen baby’s die borstvoeding krijgen de eerste weken en maanden meer aan dan baby’s die flesvoeding krijgen.

Het is echter moeilijk in te schatten hoeveel een baby eet als hij borstvoeding krijgt. Dit kan ertoe leiden dat een baby op den duur te weinig drinkt en daardoor niet aankomt. U kunt dit vaak herkennen aan het feit dat uw baby kort na de borstvoeding huilt en onrustig is.

Problemen met borstvoeding kunnen ook ontstaan als een baby de borst niet pakt of de tepel niet goed kan pakken. Als er te weinig moedermelk in de borst zit, kunt u met verschillende middelen de melkproductie stimuleren.

2.2 Verkeerde hoeveelheden bij een baby met flesvoeding

babynahrung mit flaeschchen
Zorg dat je je aan de voorgeschreven hoeveelheden houdt.

Bij een baby die flesvoeding krijgt, kunnen er daarentegen heel andere moeilijkheden zijn. Een groot voordeel van flesvoeding is dat ouders goed in de gaten kunnen houden hoeveel voedsel een kind eet.

Dit voordeel kan echter snel een nadeel worden. Als ouders niet op de informatie op de verpakking letten, kan er snel ondervoeding of overvoeding ontstaan. Bovendien moet een baby zich niet aan bepaalde etenstijden houden, maar gevoed worden wanneer het honger heeft.

2.3 Ziekten die leiden tot gebreksverschijnselen

Als uw baby niet in gewicht toeneemt ondanks het feit dat hij voldoende melk krijgt, kan ook een failure to thrive verantwoordelijk zijn voor dit probleem. Dit is wanneer een kind niet aankomt of zelfs gewicht verliest door een tekort aan voedingsstoffen.

De volgende ziekten kunnen een negatief effect hebben op de opname van voedingsstoffen:

  • Coeliakie
  • Aangeboren stofwisselingsziekte
  • Auto-immuunziekte
  • Refluxziekte of chronische darmontsteking
  • Orgaanaandoeningen
  • Neurologische ziekten
  • Psychische problemen (stress, emotionele spanning)

Deze ziekten zijn slechts in zeer zeldzame gevallen de oorzaak van een stagnerende gewichtstoename. Meestal zijn er onschuldige redenen voor dit probleem.

3. raadpleeg een kinderarts bij problemen

baby auf einer waage beim kinderarzt
Aarzel niet om naar de kinderarts te gaan als je baby niet genoeg aankomt
.

Tijdens de eerste weken en maanden van het leven is het belangrijk om het gewicht van je baby in de gaten te houden. Let daarnaast op hoe je baby zich gedurende de dag gedraagt en zich in de loop van de tijd ontwikkelt.

Als u merkt dat uw baby niet genoeg aankomt, moet u niet te lang wachten maar zo snel mogelijk uw kinderarts raadplegen. Bovendien kunt u de huidige voedingssituatie controleren om de desbetreffende oorzaak te vinden.

Aan het aantal natte luiers kunt u zien of een kind voldoende melk krijgt. U moet minstens vijf luiers op een dag gebruiken. Als dit niet het geval is, moet u de hoeveelheid zeker verhogen. Als de hoeveelheid moedermelk niet voldoende is, moet u bij twijfel kunstmatige babyvoeding geven.

Om de melkstroom te stimuleren kunt u warme, vochtige kompressen maken en regelmatig lichte borstmassages uitvoeren. Daarnaast moet u uw baby vaker borstvoeding geven en eventueel de borstvoedingshouding veranderen. Voor advies over borstvoeding kunt u altijd terecht bij uw verloskundige.

4. verdere literatuur over borstvoeding

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten