Voeding tijdens de zwangerschap: Dit zijn de voedingsmiddelen die u moet vermijden

Een zwangerschap gaat gepaard met veel veranderingen. Daar hoort meestal ook een verandering in de voeding bij, want juist tijdens de zwangerschap moet je ervoor zorgen dat je jezelf en je baby van voldoende voedingsstoffen …

Voeding tijdens de zwangerschap: Dit zijn de voedingsmiddelen die u moet vermijden

Schwangere Frau isst Süßigkeiten
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Voeding tijdens de zwangerschap: Dit zijn de voedingsmiddelen die u moet vermijden
Waarom is gezonde voeding zo belangrijk tijdens de zwangerschap?

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap is heel belangrijk voor zowel de moeder als de baby.

Hoe ziet een gezonde voeding tijdens de zwangerschap er concreet uit?

Zwangere vrouwen hebben vooral veel voedingsstoffen nodig. Let daarom zeker op een evenwichtige voeding met veel eiwitten, koolhydraten en goede vetten.

Wat moet je vermijden tijdens de zwangerschap?

Het is af te raden om rauwe vis, rauw vlees of rauwe melkproducten te eten. Deze kunnen schadelijke parasieten of listeria bevatten.

Een zwangerschap gaat gepaard met veel veranderingen. Daar hoort meestal ook een verandering in de voeding bij, want juist tijdens de zwangerschap moet je ervoor zorgen dat je jezelf en je baby van voldoende voedingsstoffen voorziet. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden en welke voedingsmiddelen zijn taboe? Zijn er speciale voedingstips voor de zwangerschap?

In onze gids geven wij u uitgebreide informatie over het onderwerp voeding tijdens de zwangerschap. Allereerst laten we u zien hoe belangrijk gezonde voeding tijdens de zwangerschap is. We vertellen je ook waar je op moet letten en welke voedingsmiddelen je moet vermijden.

[button]Boeken over voeding tijdens de zwangerschap online kopen[/button]

1. een evenwichtige voeding bevordert de ontwikkeling van het kind

Ernährungsplan Schwangerschaft
Een evenwichtige voeding heeft positieve effecten op de groei van de foetus.

Vooral tijdens de zwangerschap is het bijzonder belangrijk om evenwichtig te eten en goed voor je lichaam te zorgen. Daarom zijn er veel verschillende gidsen met voedingsadviezen voor zwangere vrouwen. Deze plannen kunnen zeer streng zijn en veel offers met zich meebrengen.

Voor voeding tijdens de zwangerschap gelden echter dezelfde regels als voor alle andere mensen. Het belangrijkste is dat de voeding gezond en gevarieerd is.

Het cliché dat zwangere vrouwen voor twee moeten eten is wijdverbreid. Dit is echter absoluut niet nodig. In de eerste zes maanden neemt de energiebehoefte slechts minimaal toe. Pas in het laatste trimester moeten zwangere vrouwen ervoor zorgen dat ze ongeveer 200 tot 500 kcal meer eten.

Omega-3-vetzuren kunnen ook de cognitieve prestaties van het kind verbeteren. Dat ontdekten Noorse wetenschappers in een studie uit 2013. In totaal werden 341 deelneemsters getest. De helft van de vrouwen nam dagelijks 10 ml levertraan vanaf de 18e week van de zwangerschap tot drie maanden na de geboorte. De andere helft kreeg in dezelfde periode dagelijks 10 ml maïskiemolie. Uit de resultaten bleek dat de kinderen die via de levertraan veel omega-3-vetzuren hadden binnengekregen het aanzienlijk beter deden in een IQ-test dan de vergelijkingsgroep die omega-6-vetzuren kreeg toegediend.

Let op: U moet absoluut afzien van diëten tijdens de zwangerschap! Dit kan uiterst gevaarlijk zijn voor de ontwikkeling van het kind.

2. het lichaam voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen

Lebensmittel Schwangerschaft
Eiwitten, koolhydraten en vetten zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.

Zwangerschap is een goed moment om je dieet en levensstijl te veranderen. Aangezien je alcohol en nicotine absoluut moet vermijden tijdens de zwangerschap, is het enige wat je nog moet doen je dieet veranderen. Want een gezond dieet tijdens de zwangerschap komt niet alleen je kind ten goede, maar natuurlijk ook jou.

U kunt uw extra behoefte aan vitaminen en andere voedingsstoffen meestal dekken met een evenwichtige voeding. Vitaminesupplementen, die vaak worden aanbevolen voor de zwangerschap, moet u vermijden. Sommige zijn zelfs zeer gevaarlijk, omdat ze tot een overdosis kunnen leiden. Dit zou dan weer zeer negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van uw kind.

De enige uitzonderingen zijn ijzer en foliumzuur. Deze twee voedingsstoffen zijn in hoge doses nodig tijdens de zwangerschap, dus voedingssupplementen kunnen nuttig zijn. Raadpleeg echter uw huisarts voordat u ze inneemt.

Hieronder vindt u een voedingstabel voor zwangere vrouwen. Hierin staan de belangrijkste voedingsstoffen die je tijdens de zwangerschap moet innemen. Bovendien laten we zien welke voedingsmiddelen elk van deze voedingsstoffen bevatten.

Voedingsstoffen belangrijk voor geschikt voedsel
Foliumzuur Groeiprocessen, celdeling Tomaten, groene salade, volkorenproducten, peulvruchten
IJzer Bloedvorming Spinazie, volkorenproducten, vis, vlees
Jodium Schildklier Zuivelproducten, tafelzout, zeevis
Calcium Skelet en botten Zuivelproducten, spinazie, boerenkool, broccoli
Zink Stofwisseling, immuunsysteem Havermout, pompoenpitten, vlees, linzen, noten, zuivelproducten
Omega-3 vetzuren Hersenen, ogen Walnoten, lijnzaadolie, vette vis (schelvis, zalm, makreel, haring)
Magnesium Botvorming, groei Volkorenproducten, zonnebloempitten, noten, bananen, spinazie
Vitamine A Longen, hart, lever Spinazie, pompoen, wortelen
Vitamine B6 Zenuwen, immuunsysteem Aardappelen, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten
Vitamine B12 Bloedvorming, stofwisseling Vlees, vis, zuivelproducten, eieren
Vitamine C Bindweefsel, immuunsysteem Citrusvruchten, bessen, broccoli
Vitamine D Botvorming, stofwisseling Champignons, vette vis, avocado, eieren

Uit de tabel blijkt dat vooral de inname van eiwitten, koolhydraten en vetten erg belangrijk is tijdens de zwangerschap. Bij een vegetarisch dieet moet je erop letten dat je de voedingsstoffen die vooral in dierlijk voedsel zitten, via andere producten binnenkrijgt. Dit geldt vooral voor ijzer en foliumzuur. Of een veganistisch dieet geschikt is voor de zwangerschap is daarentegen zeer omstreden.

3 Het is beter om zachte kaas, rauwe vis en softijs te vermijden.

richtige Ernährung in der Schwangerschaft
Rauwe vis kan gevaarlijke listeria bevatten
.

Normaal gesproken mogen zwangere vrouwen eten wat ze willen. Er zijn echter enkele voedingsmiddelen die je zeker zoveel mogelijk moet vermijden tijdens de zwangerschap, omdat ze de gezondheid van het kind in gevaar kunnen brengen.

Het immuunsysteem van de baby is tijdens de zwangerschap nog niet volledig ontwikkeld. Dat betekent dat bacteriën en ziektekiemen zich kunnen verspreiden waartegen de foetus zich nog niet kan verdedigen.

Daarom moet u de volgende voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap vermijden:

  • Alcohol
  • rauwe melk of rauwe melkproducten zoals feta, camembert of brie
  • rauw of halfrauw vlees
  • rauwe ham of rauwe worst (salami, Mettwurst)
  • rauwe of halfrauwe vis
  • rauwe eieren
  • ongewassen groenten en fruit
  • verpakte salades en spruiten
  • zacht ijs

Al deze voedingsmiddelen kunnen besmet zijn met bacteriën en parasieten. Hieruit kunnen gevaarlijke ziekten zoals toxoplasmose of listeriose ontstaan. In het ergste geval kunnen deze infecties leiden tot een miskraam.

Zorg er in het algemeen voor dat u altijd uw handen wast voordat u in contact komt met voedsel. Zo verkleint u het risico dat bacteriën en ziektekiemen u en uw kind kunnen schaden.

De aanbevelingen voor voeding tijdens de zwangerschap zijn overal ter wereld vergelijkbaar. Japan is echter een uitzondering. Daar adviseren artsen zwangere vrouwen zelfs rauwe vis te eten.

4. FAQ’s – Belangrijke vragen en antwoorden

Mag ik koffie drinken tijdens de zwangerschap?

U hoeft niet helemaal af te zien van cafeïne tijdens uw zwangerschap. U moet uw consumptie echter met mate houden. Neem daarom slechts ongeveer 200 mg cafeïne per dag. Dit komt overeen met ongeveer één tot twee kopjes koffie.

Is honing gevaarlijk voor het ongeboren kind?

Baby’s jonger dan één jaar mogen geen honing eten. Het bevat namelijk bepaalde bacteriën die een baby nog niet kan verwerken. Tijdens de zwangerschap is de consumptie van honing echter minder problematisch. Je moet er echter alleen met mate van genieten.

Hoe vaak komt zwangerschapsdiabetes voor?

Ongeveer 2-12% van de zwangere vrouwen ontwikkelt zwangerschapsdiabetes. Met een tijdige behandeling kunt u het risico voor u en uw baby verkleinen.

5. boeken over voeding tijdens de zwangerschap online kopen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten