Tweelingzwangerschap: alles wat je moet weten over meerlingen

Paren die te horen krijgen dat ze zwanger zijn van een tweeling zijn in het begin vaak een beetje verbaasd. Terwijl aan de ene kant de vreugde dubbel zo groot is, ontstaan er aan de …

Tweelingzwangerschap: alles wat je moet weten over meerlingen

Paar erwartet Zwillinge
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Tijdens de zwangerschap
  6. »
  7. Tweelingzwangerschap: alles wat je moet weten over meerlingen
Zijn alle tweelingzwangerschappen hetzelfde?

Nee. Bij tweelingzwangerschappen wordt onderscheid gemaakt tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen.

Is een tweelingzwangerschap gevaarlijk?

Een meerlingzwangerschap wordt altijd geclassificeerd als een zwangerschap met hoog risico. Complicaties treden echter meestal alleen op als de baby’s een vruchtwaterholte delen.

Is een natuurlijke bevalling nog mogelijk?

Tweelingen worden veel vaker via een keizersnede geboren dan eenlingen vanwege de mogelijke risico’s.

Paren die te horen krijgen dat ze zwanger zijn van een tweeling zijn in het begin vaak een beetje verbaasd. Terwijl aan de ene kant de vreugde dubbel zo groot is, ontstaan er aan de andere kant ook zorgen en angsten. Hoe ziet een tweelingzwangerschap eruit? Zijn er grote verschillen met een normale zwangerschap? En hoe groot is het risico op een miskraam?

In onze gids geven we u uitgebreide informatie over tweelingzwangerschappen. We leggen uit hoe tweelingen worden gevormd en wat het verschil is tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen. We laten ook zien hoe een meerlingzwangerschap en -bevalling verschillen van een normale bevalling.

[button]Meer lezen over dit onderwerp[/button]

1. identieke en broederlijke tweelingen

Entstehung vom Eineiigen Zwillingen
Identieke tweelingen zijn altijd van hetzelfde geslacht.

Een tweelingzwangerschap wordt vaak ontdekt bij de eerste echo. Veel vrouwen zijn aanvankelijk een beetje overdonderd door deze informatie, omdat ze nu met heel andere taken te maken krijgen dan verwacht. Maar ook al wordt een tweelingzwangerschap beschouwd als een zwangerschap met een hoog risico, in de meeste gevallen zijn ze volledig onproblematisch.

Volgens onderzoeken van het Federaal Bureau voor de Statistiek waren er in 2018 14.365 meerlingen. Sinds 1970 is dit cijfer met ongeveer 40% gestegen. Het aantal meerlingen is de laatste decennia zo snel gestegen omdat de kunstmatige inseminatie steeds verder wordt ontwikkeld. Door het implanteren van twee tot drie eicellen neemt de kans op een meerlingzwangerschap aanzienlijk toe.

Siamese tweeling

Er kan een Siamese tweeling ontstaan als de eicel zich pas deelt als de orgaansystemen zich al hebben gevormd.

In hoeverre genetische factoren een rol spelen is nog niet definitief opgehelderd. Zeker is wel dat de kans op een tweeling aanzienlijk groter is als de moeder zelf een tweeling is. Als de vader een tweeling is, wordt het gen vaak eerst overgedragen op de dochter, die dan een tweeling kan krijgen. Dit betekent dat een generatie wordt overgeslagen. Erfelijkheid geldt echter alleen voor broederlijke tweelingen.

Bij tweelingzwangerschappen wordt onderscheid gemaakt tussen eeneiige (monozygote) en twee-eiige (dizygote) tweelingen. Monozygote tweelingen ontstaan wanneer een bevruchte eicel zich in een zeer vroeg stadium in twee verschillende kernen deelt. In elke kern groeit dan een embryo. De implantatie vindt plaats in afzonderlijke vruchtholten.

In zeer zeldzame gevallen kan het gebeuren dat een eeneiige tweeling een vruchtwaterholte en een placenta deelt. Omdat dit echter kan leiden tot een te lage voorraad, is nauwgezet medisch toezicht noodzakelijk.

Wanneer twee eicellen in één cyclus rijpen, wordt een tweeling van twee kinderen gevormd. Elk embryo groeit in zijn eigen vruchtwaterholte en placenta. In tegenstelling tot eeneiige tweelingen kunnen zij twee verschillende geslachten hebben. Bovendien verschilt ook het genetisch materiaal.

2. het risico is licht verhoogd bij een tweelingzwangerschap

Ein Ultraschallbild gibt Gewissheit
Tweelingen in gescheiden stelsels zijn duidelijk zichtbaar op een echo.

Een tweelingzwangerschap belast het lichaam van een vrouw meer, waardoor er een groter risico is op complicaties tijdens de zwangerschap. Daarom wordt een meerlingzwangerschap over het algemeen geclassificeerd als een zwangerschap met hoog risico.

Vaak wordt een tweelingzwangerschap al opgemerkt tijdens het eerste grote echo-onderzoek tussen de 8e en 12e week van de zwangerschap. Dit geldt vooral als de baby’s in twee verschillende vruchtholten zitten. Om ondervoeding en groeiachterstand zo snel mogelijk op te sporen, vinden de controles met kortere tussenpozen plaats.

Problemen doen zich vooral voor als de embryo’s een vruchtwaterholte en een placenta moeten delen. Bij gescheiden systemen is het verloop meestal ongecompliceerd.

Het verloop is hetzelfde als bij een normale eenlingzwangerschap. Het komt echter vaker voor dat de tekenen van zwangerschap sterker worden gevoeld. Dit komt vooral doordat de HCG-concentratie bij tweelingen hoger is. De moeder heeft bijvoorbeeld meer last van misselijkheid of uitputting. Bovendien is de gewichtstoename meer uitgesproken, vooral in het begin.

Sport en een evenwichtige voeding spelen een zeer belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Voorzichtigheid is echter geboden bij een meerlingzwangerschap. Het lichaam moet veel harder werken en is daardoor minder veerkrachtig. Afhankelijk van het verloop van de zwangerschap moet een vrouw soms zelfs stoppen met sporten. Naarmate de buik meer uitzet, komen ook rugpijn en slapeloosheid vaker voor.

Over het algemeen komen meerlingzwangerschappen statistisch gezien vaker voor:

  • misvormingen
  • miskramen/abortussen
  • ontwikkelingsstoornissen
  • een doodgeboorte

3. Meer dan 50% van alle tweelingen wordt geboren via een keizersnede.

Geburtstermin durch Kaiserschnitt
Veel vrouwen kiezen bewust voor een keizersnede
.

Hetrisico op vroeggeboorte is aanzienlijk verhoogd bij een tweelingzwangerschap. Statistisch gezien worden de baby’s gemiddeld niet in de 40e maar in de 37e week van de zwangerschap geboren. Vroeggeboorte kan echter ook veel eerder optreden. De kinderen wegen samen veel meer, waardoor de druk op de baarmoeder toeneemt.

Debevalling wordt dan uiterlijk in de 38e week actief opgewekt. Om te voorkomen dat de baby’s gevaar lopen, moeten ze zo snel mogelijk na elkaar geboren worden. Bij vertraging gebruiken artsen vaak zuignappen of een tang.

Veel vrouwen kiezen bij een meerlingbevalling bewust voor een keizersnede. Dit betekent minder stress en een lager risico voor alle betrokkenen. Het komt namelijk vaak voor dat slechts één baby met het hoofd naar beneden in de baarmoeder ligt. Onder optimale omstandigheden is echter ook een normale, vaginale bevalling mogelijk.

Tweelingen hebben ook veel vaker pediatrische zorg nodig vanwege hun lagere geboortegewicht. Daarom kunt u het beste kiezen voor een kraamkliniek waaraan een kinderkliniek is verbonden, zodat de baby de nodige gewichtstoename krijgt.

4. FAQ’s – Belangrijke vragen en antwoorden

Zwillinge sind vererbbar
Zwangerschap met een tweeling is de meest voorkomende vorm van een meerlingzwangerschap.

Kan ik borstvoeding geven aan een tweeling?

Over het algemeen wel. Maar als het premature baby’s zijn, kunnen ze in het begin nog te zwak zijn om te zogen. U kunt het beste een ervaren verloskundige of borstvoedingsconsulent raadplegen.

Wanneer begint het zwangerschapsverlof?

Het wettelijke zwangerschapsverlof begint zes weken voor de geplande bevallingsdatum, zoals bij elke andere zwangerschap. Bij problemen of complicaties zal uw gynaecoloog u echter eerder ziekmelden.

Kan ik problemen tijdens de zwangerschap voorkomen?

Ontspanningsoefeningen zoals yoga of autogene training kunnen de fysieke belasting draaglijker maken. Om te voorkomen dat u een vroegtijdige bevalling uitlokt, moet u het zeker de laatste weken rustig aan doen.

Krijg ik twee keer weeën als ik bevallen ben van een tweeling?

Nee. Zodra de baarmoederhals door de weeën is geopend, kunnen beide kinderen na elkaar worden geboren.

5. verdere literatuur over het onderwerp

No products found.

Gerelateerde berichten