Thee voor baby’s: welke soorten zijn geschikt vanaf wanneer?

Als we ons onwel voelen, verkouden zijn of buikpijn hebben, grijpen veel mensen naar thee, die niet alleen gezond is, maar ook heerlijk smaakt. Maar mogen baby’s ook thee drinken? Welke thee is bijzonder geschikt …

Thee voor baby’s: welke soorten zijn geschikt vanaf wanneer?

tee fuer babys
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Thee voor baby’s: welke soorten zijn geschikt vanaf wanneer?
Vanaf welke leeftijd mogen baby’s thee drinken?

Zolang een baby borstvoeding krijgt van de moeder, is het niet nodig om extra vocht te geven. Zodra het kind aanvullende voeding krijgt, kunt u beginnen met het van tijd tot tijd aanbieden van thee.

Welke soorten thee zijn bijzonder geschikt voor baby’s?

Gebruik in het algemeen liever kruidenthee dan vruchtenthee. Venkelthee, kamillethee, rooibosthee en karwijthee zijn bijzonder geschikt.

Zijn er ook soorten die ongeschikt zijn voor baby’s?

Ja, baby’s en peuters mogen nooit thee drinken die cafeïne of tannines bevat. Bovendien kan pepermuntthee gevaarlijk zijn voor kinderen vanwege de menthol die erin zit.

Als we ons onwel voelen, verkouden zijn of buikpijn hebben, grijpen veel mensen naar thee, die niet alleen gezond is, maar ook heerlijk smaakt. Maar mogen baby’s ook thee drinken? Welke thee is bijzonder geschikt en van welke soorten moeten ouders afblijven?

Ongezoete thee is een aangename afwisseling van water, ten laatste bij de introductie van aanvullende voeding. Dit artikel geeft tips over wanneer baby’s thee mogen gaan drinken en welke soorten thee het meest geschikt zijn.

[button]Vind geschikte thee voor je baby[/button]

1. de vochtbehoefte wordt meestal gedekt door de moedermelk.

junge mutter stillt ihr baby
Borstvoeding geeft een baby alles wat het nodig heeft.

Thee voor baby’s – dit is momenteel een veelbesproken onderwerp. Terwijl de oudere generatie zweert bij de heilzame werking ervan, zijn steeds meer jongere mensen van mening dat thee nog niet voor baby’s is. Maar op welke leeftijd mag een kind thee drinken?

De Duitse voedingsvereniging (Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.) beveelt aan pas vanaf de zevende levensmaand extra vloeistoffen aan te bieden. Als een moeder borstvoeding geeft, wordt volledig in de vochtbehoefte van de baby voorzien. Zodra baby’s aanvullende voeding krijgen, kunt u ook vocht aanbieden. In principe is water in dit geval het beste.

Om afwisseling in het drinken te bieden, kunt u ook af en toe thee aanbieden. Dit geldt vooral als een kind ziek is. Bij verkoudheid, winderigheid of verstopping kan thee helpen om het ongemak te verlichten. Of u de thee liever koud of warm serveert, bepaalt u zelf.

Sommige ouders weten echter ook niet zeker of hun kind voldoende vocht binnenkrijgt. Dit geldt vooral in de zomermaanden, wanneer kinderen meer zweten. Met zes tot acht natte luiers per dag kunt u er zeker van zijn dat uw baby voldoende vocht binnenkrijgt. Let er ook op dat de ontlasting niet te hard is.

Let op: Als u uw baby water of thee uit een flesje aanbiedt terwijl hij of zij borstvoeding geeft, kan dat leiden tot zuigverwarring. Gebruik daarom speciale tepelvormige spenen.

2. theeën die bijzonder geschikt zijn voor baby’s

baby mit aufgeblaehtem bauch
Theeën zoals kamillethee of venkelthee helpen bij spijsverteringsproblemen.

Niet alle theeën zijn echter hetzelfde. Er zijn inmiddels talloze verschillende soorten op de markt. Hieronder krijg je een overzicht van welke theeën bijzonder goed verdragen worden door baby’s en bij welke klachten ze kunnen helpen.

  • Venkelthee: Venkelthee is bijzonder geschikt voor baby’s en peuters. Het heeft een licht zoete smaak en helpt zeer betrouwbaar bij buikpijn en winderigheid.
  • Kamillethee: Kamillethee heeft ook een verzachtend effect op het maagdarmkanaal. Bovendien werkt het ontstekingsremmend en heeft het een kalmerende werking.
  • Rooibosthee: Deze thee, afkomstig uit Afrika, bevat bijzonder veel mineralen die een positief effect hebben op de gezondheid. Door zijn krampstillende werking kan hij heel goed gebruikt worden bij maagpijn.
  • Anijsthee: Anijs is een plantensoort uit de schermbloemenfamilie en wordt zowel als specerij als geneesmiddel gebruikt. De thee heeft een slijmoplossende werking en is dus bijzonder geschikt voor hardnekkige hoest.
  • Fruitthee: Met vruchtenthee moet bij baby’s zeer spaarzaam worden omgesprongen. Appel- en rozenbottelthee zijn het meest geschikt.
  • Karwijthee: karwij verzacht de maag en is daarom zeer nuttig bij allerlei vormen van indigestie. Het theemengsel venkel-anijs-komijn is ook bijzonder populair.

Of baby’s gemberthee moeten drinken is nog steeds erg omstreden. Hoewel gemberthee geschikt is om koorts en misselijkheid te verminderen, moet u uw kind altijd slechts kleine hoeveelheden aanbieden.

Cafeïnehoudende thee is taboe voor baby’s en kinderen.

schwarzer tee in einer glastasse
Cafeïne en tannines hebben een uiterst stimulerend effect, zodat overeenkomstige soorten thee taboe zouden moeten zijn.

Zoals je al hebt gezien, zijn er veel soorten thee die al geschikt zijn voor baby’s en peuters. Er zijn echter ook soorten die baby’s helemaal niet moeten drinken vanwege hun ingrediënten.

Dat zijn vooral theesoorten die cafeïne of tannines bevatten. Daarom zouden groene en zwarte thee taboe moeten zijn voor kinderen.

Maar ook pepermuntthee mag uw kind in geen geval drinken. Ook al is het een beproefd huismiddel voor volwassenen, het kan zeer schadelijk zijn voor baby’s vanwege de menthol die het bevat. Bovendien is het erg heet, wat baby’s en peuters helemaal niet lekker vinden.

4. tips waar je zeker op moet letten

Kijk uit voor de tandenman

Veel babythee bevat suiker, die het gevoelige oppervlak van melktanden aantast. Let bij het kopen van babythee op het tandmannetje met het parapluutje. Dit geeft aan dat de thee de tanden van de baby niet schaadt.

Als u uw baby thee te drinken wilt geven, moet u met de volgende dingen rekening houden:

  • Zorg er altijd voor dat de thee niet te sterk is. Bij twijfel kunt u de thee verdunnen met een beetje water.
  • Als uw baby de thee uit een flesje drinkt, moet u ervoor zorgen dat uw kind niet voortdurend op het flesje zuigt. Het constante contact met de tanden kan de tanden beschadigen. In het beste geval geeft u een peuter thee in een mok of beker.
  • Gebruik speciale babythee die biologisch geteeld is. Deze kun je bijvoorbeeld bij de apotheek halen. Het is bewezen dat deze theeën ingrediënten van hogere kwaliteit bevatten. Ook huismerken van bekende drogisterijen worden regelmatig getest op schadelijke stoffen.
  • Giet altijd kokend water in de thee. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat alle ziektekiemen worden gedood.
  • Gebruik voor de bereiding nooit water uit loden leidingen. Het binnenkrijgen van lood kan een negatief effect hebben op het zenuwstelsel van het kind.
  • In oudere gebouwen is het raadzaam het leidingwater te testen op verontreinigingen. Met geschikte testkits kunt u snel nagaan of uw leidingwater geschikt is voor babyvoeding.
  • Laat de thee afkoelen tot lichaamstemperatuur voordat u deze aan uw baby geeft. Anders bestaat er gevaar voor verbranding.
  • Geef uw baby alleen thee voor de afwisseling of als hij zich onwel voelt. Water moet de belangrijkste dorstlesser blijven.

Als uw baby last heeft van hevige buikpijn (koliek) en vaak huilt, moet u de tips in de volgende video opvolgen:

5. geschikte thee voor uw baby

No products found.

Gerelateerde berichten