Volkorenproducten en muesli, melk, yoghurt en kaas, gedroogd en onrijp fruit, vet vlees en uien en knoflook zijn bijzonder bevorderlijk voor winderigheid.
Vermijd opgeblazen voedsel, geef uw kind alleen stilstaand water zonder koolzuur en thee te drinken en beweeg samen met uw kind om de darmen te activeren. Meer tips vindt u in hoofdstuk 3.
In de eerste levensmaanden hebben veel baby’s last van koliek. Een veel voorkomend gevolg is stinkende winderigheid. Deze fase blijft echter meestal beperkt tot ongeveer drie maanden.
Veel kinderen laten af en toe een scheet. Dit is meestal grappig voor vrienden en kennissen en baby’s hebben er ook plezier van.
Winderigheid kan echter ook een probleem worden voor kinderen.
Maar op welk moment moet er worden ingegrepen? Welke andere klachten komen voor? En waarom heeft mijn kind eigenlijk winderigheid?
In onze gids kijken we naar de oorzaken van winderigheid en vertellen we welke middelen helpen tegen winderigheid.
[Button]Thee voor een ontspannen babybuikje[/button]
Inhoudsopgave
1. winderigheid is natuurlijk
Als onderdeel van het spijsverteringsproces ontwikkelt iedereen darmgas. Niet alles wat we dagelijks eten kan worden benut. Als bepaalde voedingsmiddelen niet precies aankomen waar ze nodig zijn in de darm, kan dit leiden tot buikpijn en winderigheid.
Baby’s en peuters zijn nog erg gevoelig voor nieuw voedsel en een opgeblazen gevoel ontstaat veel sneller dan bij volwassenen.
Elke volwassene laat gemiddeld 20 tot 30 keer per dag een scheet. Ook al zijn de statistieken over dit onderwerp vrij moeilijk, winderigheid hoort gewoon bij het dieet met mate.
Het grootste deel van het overtollige darmgas ontsnapt echter via de bloedbaan en de longen. Dus slechts een deel van de darmgassen leidt uiteindelijk tot winderigheid.
2. de oorzaken van winderigheid bij kinderen zijn meestal onschuldig
Veel baby’s en peuters hebben last van te veel lucht in de maag, wat merkbaar is door winderigheid. Meestal is winderigheid eerder verlichtend, omdat het leidt tot een vermindering van het darmgas.
De oorzaken van winderigheid beperken zich meestal tot voeding en stress. Veel kinderen eten te haastig en slikken daardoor veel lucht in. Dit kan leiden tot een verhoogde ophoping van lucht in de buik, wat weer kan leiden tot winderigheid en buikpijn.
Sommige voedingsmiddelen veroorzaken sterke winden en mogen slechts in beperkte hoeveelheden worden gegeten. Met name kool, erwten of linzen behoren tot de voedingsmiddelen die winderigheid veroorzaken.
Andere voedingsmiddelen die eerder contraproductief zijn als u gevoelig bent voor winderigheid vindt u in de volgende lijst:
- Volkorenproducten en muesli: In het algemeen zijn volkorenproducten erg gezond, maar ze kunnen een sterke invloed hebben op het spijsverteringsstelsel van gevoelige kinderen.
- Melk, yoghurt en kaas: Zelfs als lactose over het algemeen wordt verdragen, kan overmatige consumptie van zuivelproducten een laxerend effect hebben.
- Gedroogd fruit en onrijp fruit
- Vet vlees (vooral gans en eend zijn zeer moeilijk te verteren)
- Uien en knoflook
Let op: Als uw kind niet alleen af en toe last heeft van winderigheid, maar ook vaak klaagt over buikpijn, constipatie of diarree, moet u een arts raadplegen.
In de regel kunnen de symptomen worden verbeterd door de eetgewoonten te veranderen.
3. manieren om winderigheid bij kinderen te voorkomen
De eenvoudigste en meest doeltreffende manier om maagdarmklachten te voorkomen is het veranderen van eetgewoonten.
Helaas zijn gezonde voedingsmiddelen niet altijd bijzonder zacht en goed te verdragen. Als een kind bijvoorbeeld veel fruit eet, is dat wenselijk, maar het kan ook leiden tot meer winderigheid.
Hieronder staan enkele suggesties om winderigheid te voorkomen of pijn te vermijden:
- vermijd voedingsmiddelen die een opgeblazen gevoel veroorzaken
- Geef uw kind alleen stilstaand, niet-koolzuurhoudend water en thee te drinken.
- Beweeg met uw kind om de darmen te activeren (bij voorkeur voor en niet na het eten)
- Warmte verzacht buikkrampen omdat het de spieren helpt ontspannen
- zorg ervoor dat uw kind rustig en ontspannen is tijdens het eten, praat zo min mogelijk en zorg ervoor dat het goed kauwt en zich niet volpropt
Daarnaast kunnen ouders het buikje zachtjes masseren om overtollig gas los te laten. Dit gaat het beste door met de klok mee met zachte druk in een cirkelvormige beweging rond de navel te masseren.
De massage mag alleen worden toegepast als uw kind dat prettig vindt. Veel kinderen waarderen ook de nabijheid en de aanraking en kunnen zich zo beter ontspannen.
Bovendien gaan sommige voedingsmiddelen de vorming van darmgas tegen, zodat deze vaker in het dieet moeten worden opgenomen. Dit zijn:
- Rijst
- Wortelen
- Gember
- Citroen
- Venkel
Meer tips zijn te zien in deze YouTube-video:
Tip: Als je kind spijsverteringsproblemen en winderigheid heeft, drink dan meer water dan normaal om de darmen te ontlasten.
4. stress als trigger voor winderigheid
Winderigheid is niet ongewoon:
Volgens cijfers van het medisch tijdschrift klaagde ongeveer 13 % van de bevolking in een steekproef de afgelopen week over winderigheid.
In de meeste gevallen kunnen voor winderigheid bij kinderen geen organische oorzaken worden gevonden. Behandeling met geneesmiddelen heeft dan ook geen zin, aangezien deze alleen mogen worden gebruikt wanneer ziekten moeten worden bestreden.
In de eerste levensmaanden hebben veel baby’s last van koliek, wat gepaard gaat met veel stress. Een veel voorkomend gevolg is stinkende winderigheid. Deze fase blijft echter meestal beperkt tot ongeveer drie maanden, dus het is belangrijk om in deze periode vol te houden.
Psychologische klachten, die het lijden van de getroffen kinderen laten zien, komen vooral voor bij angsten. Angst voor school, de kleuterschool of alleen gelaten worden zijn redenen die winderigheid en buikpijn bij kinderen kunnen uitlokken.
Vraag daarom vaker of uw kind hulp nodig heeft. Zo kunt u ervoor zorgen dat de klachten niet chronisch worden en dat de gezondheid van uw kind op peil blijft.
5 Homeopathie en huismiddeltjes als oplossing
Omdat medicijnen tal van bijwerkingen kunnen hebben, moeten ze spaarzaam worden gebruikt. Thuismiddelen, zoals de beproefde warmwaterkruik of zachte massage, zijn veel doeltreffender.
Er is echter niets op tegen om homeopathische middelen in te nemen om spijsverteringsproblemen te voorkomen. Karwijolie wordt vaak gebruikt. Enkele druppels kunnen worden gebruikt voor massage.
Als alternatief kunnen komijnzetpillen helpen om de gassen af te breken en zo de pijn te verlichten.
In de homeopathie worden bolletjes vooral gebruikt als middel tegen winderigheid. De bolletjes die verkrijgbaar zijn onder de naam Carum Carvi vertrouwen ook op de olie van de karwijplant om krampen en winderigheid te elimineren.