Caloriebehoeften voor kinderen: Tabel

De caloriebehoefte van een kind verschilt aanzienlijk van die van een volwassene. Maar hoeveel is eigenlijk normaal en in hoeverre speelt het lichaamsgewicht een rol? In onze tekst leggen we uit wat de basale stofwisseling …

Caloriebehoeften voor kinderen: Tabel

kind isst spaghetti
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Caloriebehoeften voor kinderen: Tabel
Wat moet ik doen als ik een kind met overgewicht heb?

Ga in ieder geval niet radicaal diëten met uw kind, maar besteed aandacht aan langzaam afvallen.

Hoe kan ik de caloriebehoefte van mijn kind berekenen?

Het is niet eenvoudig om het exacte calorieverbruik te bepalen, omdat de mate van lichamelijke intensiteit een grote rol speelt. In het algemeen hebben kinderen echter meer energie nodig tijdens de groeifase.

Zijn er voedingsmiddelen die een negatieve invloed hebben op de voeding?

De meeste kinderen consumeren dagelijks tal van ongezonde voedingsmiddelen. Niet alleen het gemiddelde calorieverbruik wordt overschreden.

De caloriebehoefte van een kind verschilt aanzienlijk van die van een volwassene. Maar hoeveel is eigenlijk normaal en in hoeverre speelt het lichaamsgewicht een rol?

In onze tekst leggen we uit wat de basale stofwisseling is, waarom veel caloriecalculators het helaas bij het verkeerde eind hebben en in hoeverre het soort voedsel van invloed is op de dagelijkse caloriebehoefte.

[button]Kookboeken en literatuur over gezonde voeding voor kinderen[/button]

1. Duitse kinderen zijn te dik

ein dickes maedchen
Kinderen hebben vaak de rest van hun leven last van de gevolgen van overgewicht.

Helaas zijn er steeds meer volwassenen die hun gewicht niet onder controle kunnen houden en steeds dikker worden. Als een kind twee ouders met overgewicht heeft die hij of zij volgt bij het eten, is het bijna voorgeprogrammeerd dat hij of zij vroeg of laat overgewicht krijgt.

Dit is echter precies wat voorkomen moet worden, want niet alleen het overgewicht zelf is een ernstig probleem. De overtollige kilo’s verhogen ook het risico op tal van ziekten, van diabetes tot hart- en vaatziekten.

Als u merkt dat uw kind aankomt, moet u uw dieet onder de loep nemen. Op dit punt is het cruciale advies echter dat diëten nauwkeurig op elkaar moeten worden afgestemd.

In tegenstelling tot volwassenen treden bij kinderen veel sneller deficiëntieverschijnselen op als de caloriebehoefte wordt verminderd. Vooral tijdens de groei is het echter uiterst belangrijk dat het lichaam over voldoende micro- en macronutriënten beschikt. Alleen zo kunnen spieren, pezen en botten zich voldoende ontwikkelen.

Tip: Als u zelf moeite hebt met afvallen en merkt dat dit ook gevolgen heeft voor uw kind, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Veel verzekeringsmaatschappijen bieden speciale gezondheidscursussen aan of betalen een bezoek aan een voedingsdeskundige. In ieder geval is afvallen de moeite waard.

2 De caloriebehoefte voor een kind berekenen – zo werkt het

De caloriebehoefte van een kind hangt grotendeels af van de hoeveelheid energie die het kind per dag verbruikt. Dit wordt vaak aanzienlijk overschat, zodat de oriëntatie op basis van een tabel niet altijd past bij het eigen gedrag.

Om u echter een globaal overzicht te geven van de dagelijkse caloriebehoefte, moet de volgende tabel voor baby’s, peuters, kinderen en adolescenten, ingedeeld naar geslacht en leeftijd, u van dienst zijn:

Leeftijd Energieverbruik voor jongens (in kcal) Energieverbruik voor meisjes (in kcal)
1 tot 2 jaar 1200 tot 1300 1100 tot 1200
3 tot 4 jaar 1300 tot 1400 1200 tot 1300
5 tot 6 jaar 1400 tot 1600 1300 tot 1500
7 tot 8 jaar 1600 tot 1700 1500 tot 1600
9 tot 10 jaar 1700 tot 1900 1600 tot 1800
11 tot 12 jaar 1900 tot 2200 1800 tot 2000
13 tot 14 jaar 2400 tot 2600 2000 tot 2200
15 tot 16 jaar 2600 tot 2800 2100 tot 2200
17 tot 18 jaar 2800 tot 3000 2200 tot 2300

Interessant is dat de caloriebehoefte van kinderen blijft afnemen in verhouding tot hun gewicht. Terwijl een baby nog ruim 90 kcal per kilogram lichaamsgewicht nodig heeft, is die waarde tegen de adolescentie gedaald tot ongeveer de helft, hoewel de absolute waarde (de benodigde hoeveelheid energie) aanzienlijk toeneemt.

Opgemerkt zij dat de tabel het typische calorieverbruik betreft bij een gemiddelde lichamelijke activiteit in een gemiddeld bereik (PAL-waarde 1,6).
Op de website van de Duitse voedingsvereniging vindt u een soortgelijke tabel met iets grotere leeftijdscategorieën.

De basale stofwisseling, d.w.z. de hoeveelheid calorieën die een kind verbruikt wanneer het niet beweegt, ligt dus aanzienlijk lager. Omgekeerd spreekt het vanzelf dat kinderen die aanzienlijk meer aan sport doen, een navenant hogere caloriebehoefte hebben.

Tip: Vanaf 18 of 19 jaar neemt de caloriebehoefte weer geleidelijk af, zodat veel jongvolwassenen in deze periode aankomen. Het is daarom belangrijk om de eetgewoonten dienovereenkomstig aan te passen.

2.1 Caloriecalculator voor kinderen en volwassenen

Met de volgende calculator kunt u snel en eenvoudig de caloriebehoefte van uw kind, maar ook van uzelf berekenen.

Aangedreven door YAZIO

3. verborgen dikmakers – verborgen calorieën zitten in veel voedingsmiddelen

Calorieën:

De drie macronutriënten vet, eiwit en koolhydraten bevatten calorieën. Terwijl eiwitten en koolhydraten ongeveer 4 calorieën per gram bevatten, bevat vet 9. Het is dan ook geen wonder dat curryworsten, chips en dergelijke typische dikmakers zijn.

Er zijn veel bekende producten die kinderen beter niet kunnen eten. Het is voor bijna iedereen duidelijk dat te veel chocolade en regelmatige bezoeken aan fastfoodketens allesbehalve gezond zijn.

Het is echter veel moeilijker met verborgen caloriebommen. Sauzen zijn in dit verband bijzonder problematisch. Er is niets mis met een lekkere saus, maar die moet slechts spaarzaam of in een versie met minder vet worden gegeten.
Anders verdubbelen de calorieën op het bord gemakkelijk zonder het gevoel te geven dat je veel hebt gegeten.

Zelfs met zogenaamd onschuldige toetjes, zoals de klassieke vruchtenyoghurt, doet u uw kind geen goed.
Deze producten bevatten vaak minder dan 10 % fruit en veel suiker.
Gebruik in plaats daarvan natuurlijke yoghurt of magere kwark als basis en meng die met vers fruit. Zelfs met wat hagelslag heb je een veel gezonder alternatief gecreëerd.

De ergste verborgen dikmakers zijn echter drankjes. Helaas worden deze nauwelijks meegeteld in een caloriebalans.
In feite bevatten vruchtensappen, frisdranken, cacao en ijsthee veel calorieën. Bovendien is het gevaar groot dat kinderen wennen aan het hoge suikergehalte en hun honger naar zoetigheid altijd proberen te stillen. Water moet daarom de standaarddrank van de dag zijn. Dit geldt (afgezien van moedermelk) op elke leeftijd.

Tip: Het is meestal niet alleen het calorieverbruik dat wordt overschat. Het is vooral het gebrek aan lichaamsbeweging dat een ander voedingsplan vereist en aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaakt.

4. kookboeken en literatuur over gezonde voeding voor kinderen

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten