Een ooievaarsbeet is een speciale vorm van een portwijnvlek. Een ooievaarsbeet komt uitsluitend voor in het gezicht of de hals en is veel bleker dan een portwijnvlek. Terwijl een portwijnvlek levenslang meegaat, kan een ooievaarsbeet na verloop van tijd vervagen.
Portwijnvlekken zijn niet genetisch bepaald. Meestal zijn verwijde bloedvaten onder de huid verantwoordelijk voor de verandering. Als de doorbloeding toeneemt, is de rode vlek ook veel beter zichtbaar.
Portwijnvlekken kunnen worden verlicht met behulp van lasertherapie. Deze behandeling is al geschikt voor baby’s of kleine kinderen. In de meeste gevallen blijven er geen littekens achter.
Het is een oud sprookje dat de ooievaar de baby’s brengt. Toch wordt het vandaag de dag nog vaak aan kinderen verteld. Als de ooievaar te hard bijt, ontstaat een huidverkleuring die in de volksmond een ooievaarsbeet wordt genoemd. De medische verklaring voor dit verschijnsel is echter niet zo eenvoudig.
In dit artikel leggen we uit hoe u kunt zien of de huidverandering een ooievaarsbeet of een portwijnvlek is. Ook tonen wij u de oorzaken en de mogelijke therapieën.
Inhoudsopgave
1. ooievaarsbeet of vuurvlek – dit zijn de verschillen
Veel kinderen wordt steeds weer verteld dat de baby’s door de ooievaar worden gebracht. De ooievaar pakt de baby’s bij de nek of het gezicht en brengt ze naar hun ouders. Het kan gebeuren dat de ooievaar de baby’s te stevig vastpakt en er een rode plek ontstaat. Uit deze legende is de term ooievaarsbeet ontstaan.
In veel gevallen worden de termen portwijnvlek en ooievaarsbeet synoniem gebruikt. Dit is echter niet helemaal correct.
Een wijnvlek, medisch gezien een nevus flammeus genoemd, is een scherp begrensde donkerrode vlek op de huid. In sommige gevallen is het al bij de geboorte zichtbaar, maar bij andere kinderen ontstaat het pas na verloop van tijd. De grootte van de vlek kan variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters. In veel gevallen blijven ze beperkt tot één lichaamshelft.
Ooievaarsbeet, ook wel naevus flammeus simplex genoemd, is een speciale vorm van portwijnvlek. Het treft bijna elk derde kind. Bij de meeste kinderen verdwijnt het echter vanzelf in de loop van het eerste levensjaar.
Terwijl een wijnvlek over het hele lichaam kan voorkomen, bijvoorbeeld op de arm of het been, blijft de ooievaarsbeet beperkt tot het gezicht en het achterhoofd.
De verschillen in één oogopslag:
Portwijnvlek | Ooievaarsbeet | |
---|---|---|
Frequentie | zeer zeldzaam; slechts ongeveer 2 op de 100 pasgeborenen | relatief vaak; 60-70% van de baby’s |
Uiterlijk | donkerrode verkleuring van de aangetaste gebieden | Bleke, lichtrode vlekken |
Lichaamsdeel | Kan over het hele lichaam voorkomen | Voornamelijk rond de neuswortel, het voorhoofd, het achterhoofd en de nek |
Prognose | Blijft meestal levenslang bestaan | Verdwijnt vaak vanzelf in het eerste levensjaar |
2. een port-wijnvlek ontstaat door verwijde bloedvaten
Het ontstaan van een portwijnvlek of ooievaarsbeet is nog grotendeels onopgehelderd. Onderzoekers hebben echter ontdekt dat vaatverwijding in het getroffen gebied leidt tot deze huidverandering. De vlekken zijn bijzonder intens als ze sterk doorbloed zijn. Het is echter nog onduidelijk waarom deze misvorming van de vaten optreedt.
Als het kind niet ook aan andere ziekten of misvormingen lijdt, kan de ontwikkeling niet aan erfelijkheid worden toegeschreven. Dit geldt ook als er meerdere verschijningsvormen zijn.
Slechts in zeldzame gevallen komt een bloedvlek bij een baby voor in samenhang met andere ziekten, zoals het Sturge-Weber syndroom. Als uw kind een wijnrode vlek in het gezicht heeft, is de kans dat het dit syndroom heeft slechts 6%.
Alsde portwijnvlek van debaby in de lengte over een been of arm loopt, kan een kind het syndroom van Klippel-Trénaunay hebben. Bij deze ziekte zijn de aderen en spataderen vergroot.
Een misvatting is dat een bloedvlek bij de baby ontstaat als de moeder bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap te strakke kleding draagt. Ook het gebruik van een zuignap of tang kan geen portwijnvlekken veroorzaken.
3. laat huidverkleuringen regelmatig onderzoeken
Uitzondering: hemangioom
Een hematoom daarentegen is te herkennen aan het feit dat het mettertijd groeit, in tegenstelling tot een portwijnvlek of een ooievaarsbeet. Een hemangioom is een kogelvormige goedaardige tumor, dus een vroege behandeling is dringend noodzakelijk.
Hoewel portwijnvlekken en ooievaarsbeten meestal ongevaarlijk zijn, moet u de huidveranderingen door een arts laten onderzoeken. De arts kan de ziekte meestal met het blote oog vaststellen. Om een bloeding of een misvorming van de bloedvaten in de hersenvliezen uit te sluiten, kan hij of zij ook speciaal onderzoek doen.
Met behulp van echografie kan worden vastgesteld of dieper gelegen bloedvaten ook een verhoogde bloedstroom vertonen. Het is ook belangrijk dat een arts nagaat of de portwijnvlek bij de baby het enige symptoom is of dat deze in verband wordt gebracht met andere ziekten.
Om bijvoorbeeld tumoren uit te sluiten, is het ook belangrijk om uw kind regelmatig te laten onderzoeken. Dit geldt vooral als de portwijnvlek in het gezicht en bij de ogen zit.
4. een portwijnvlek laten laseren bij een baby
Aangezien een ooievaarsbeet meestal vanzelf verdwijnt in de eerste levensjaren, is een speciale therapie in dit geval niet nodig. De situatie is echter anders voor portwijnvlekken, die meestal de rest van iemands leven blijven bestaan.
Het feit dat een portwijnvlek in de meeste gevallen ongevaarlijk is, betekent niet dat de betrokkenen er geen last van hebben. Voor veel getroffen kinderen en jongeren kan de huidverandering een grote emotionele last zijn. Er zijn veel kinderen die door hun klasgenoten worden gepest vanwege een bloedvlek.
Een eerste mogelijkheid is om de aangetaste plek te bedekken met speciale medische make-up. Daarbij wordt lichtgroene make-up gebruikt om de donkerrode vlek te neutraliseren. Vervolgens wordt normale huidkleurige make-up en poeder aangebracht. Deze maatregel is echter zeer tijdrovend.
Het isook mogelijk om de portwijnvlek met een laser te laten verwijderen. Hierbij worden de verwijde bloedvaatjes met laserstralen gescleroseerd. Deze behandeling kan echter pijnlijk zijn en wordt daarom onder een korte algemene verdoving bij baby’s uitgevoerd. In het beste geval kan de portwijnvlek in vier tot acht sessies volledig worden verwijderd. De risico’s van een dergelijke laserbehandeling zijn zeer gering.
Tip: Als je het gevoel hebt dat je kind psychisch lijdt onder de portwijnvlek, moet je zeker hulp zoeken. U kunt hier geschikte contactpunten vinden.