Voeding voor peuters: hoe zorg je voor een gezonde voeding

Gezond eten begint al in de babytijd. Helaas raken veel kinderen echter snel gewend aan slechte gewoonten, waardoor het veel moeilijker wordt om op latere leeftijd op gewicht te blijven en gezond te eten. Om …

Voeding voor peuters: hoe zorg je voor een gezonde voeding

Essen für Kleinkinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Voeding
 6. »
 7. Voeding voor peuters: hoe zorg je voor een gezonde voeding
Welke ingrediënten moet ik gebruiken bij het koken?

Bij het koken van eten voor peuters kunt u bijna alle ingrediënten gebruiken die u voor uw eigen menu’s zou gebruiken, mits u natuurlijk gezond en evenwichtig eet.

Welke ingrediënten kan ik voor peuters beter weglaten?

In het algemeen alle voedingsmiddelen die niet gemakkelijk te kauwen zijn. Daartoe behoren bosbessen, druiven, pinda’s, grotere stukken vlees, erwten en kidneybonen.

Welke voedingsmiddelen zijn geschikt voor een uitje?

Ideaal geschikt en het best geportioneerd is hapklaar fruit. Bij wat meer trek zijn volkoren boterhammen geschikt. Met roomkaas, gekookte ham en tomaten kan het niet misgaan.

Gezond eten begint al in de babytijd. Helaas raken veel kinderen echter snel gewend aan slechte gewoonten, waardoor het veel moeilijker wordt om op latere leeftijd op gewicht te blijven en gezond te eten.

Om ervoor te zorgen dat eten voor peuters geen probleem wordt, vind je in ons artikel veel advies over eten. Daarnaast geven we tips over welke ingrediënten vooral belangrijk zijn en van welke producten je beter af kunt blijven.
[button]Aanbeveling van de redactie: Kookboeken met veel gerechten voor peuters[/button]

1. voeding voor peuters – de basis leggen voor een gezonde voeding

Iedereen die zich al uitvoerig met het onderwerp voeding heeft beziggehouden, kent al veel basisbeginselen die niet alleen voor volwassenen gelden.

Dus wanneer u eten kookt voor peuters, kunt u terugvallen op bijna alle ingrediënten die u ook voor uw eigen menu’s zou gebruiken, mits u natuurlijk altijd let op een gezonde en evenwichtige voeding.

Hieronder vindt u een compacte samenvatting van de belangrijkste basisprincipes.

1.1 Suikervrije dranken

ein kleiner Junge trinkt Wasser aus einer Nuckelflasche
Speenflessen mogen geen gezoete dranken bevatten.

Drankjes mogen geen suiker bevatten. Natuurlijk is er niets mis met af en toe een 1:4 sap spritzer of punch met vers fruit. Maar ongezoete thee en water zouden de standaarddranken moeten zijn. Bij regelmatige consumptie van limonades, sappen of andere dranken die suiker of zoetstoffen bevatten, raakt het lichaam eraan gewend en krijgt het er steeds meer trek in.

1.2 Regelmatige maaltijden

De maaltijden voor volwassenen moeten een zekere regelmaat hebben. Dit geldt echter nog meer voor kinderen en zuigelingen. In de eerste levensmaanden moet u zich sterk laten leiden door de behoeften van uw kind. Vanaf de leeftijd van 1 jaar moet u echter steeds meer vaste maaltijden plannen.

ansprechendes Essen für Kleinkinder
Het oog eet mee.

1.3 Het zit allemaal in de mix

Zorg voor een goede mix van fruit, groenten, vis en vlees. Als vuistregel geldt dat de hoeveelheid groenten altijd minstens twee keer zo groot moet zijn als de vleescomponent. Vlees moet niet meer dan 3 keer per week op het menu staan, vis 1 à 2 keer per week.

Snoepjes zijn niet voor kleine kinderen. Hooguit direct na de lunch. Ga in plaats daarvan voor gezonde snacks.

1.4 Variatie maakt gezond eten leuk

Afwisseling in de maaltijden van kinderen draagt bij tot een evenwichtige voeding. Tegelijkertijd leren kinderen nieuwe smaken kennen, zodat ze bepaalde voedingsmiddelen minder snel zullen afwijzen.

Let op: kant-en-klare producten bevatten niet alleen veel smaakversterkers, maar ook buitensporige hoeveelheden suiker. Probeer daarom gemaksvoedsel zoveel mogelijk te vermijden.

Zodra de kleintjes wat ouder zijn en steeds enthousiaster worden over eten, is een kookboek voor kinderen ook een geschikt cadeau.

2. waar je op moet letten bij het eten voor peuters

ein kleines Mädchen isst Obst aus einer Schale
Laat kinderen zelf met een vork eten zodra dat mogelijk is.

Hoewel eten voor jonge kinderen niet fundamenteel anders hoeft te zijn dan eten voor volwassenen, zijn er toch enkele punten waar je op moet letten.

Hete kruiden, veel peper en zout voedsel zijn niet geschikt voor kleine kinderen. Ook al lijkt het eten daardoor wat flauw, dit is juist goed.

Kinderen vanaf 1 jaar kunnen meestal wel bijten, maar ze hebben nog problemen met kauwen en vooral met slikken. Vermijd daarom voedsel dat gemakkelijk de luchtpijp of slokdarm kan blokkeren.

Hier vindt u typische voedingsmiddelen die u moet vermijden bij het eten voor kleine kinderen (tenzij u ze pureert):

Bacteriën in vlees:

In vleesproducten worden steeds vaker ziektekiemen zoals de Campylobacter-bacterie aangetroffen, die diarree en braken kunnen veroorzaken. Meer informatie over nuttige hygiënemaatregelen en de ziekte vindt u hier.

 • Bosbessen
 • Druiven
 • Pinda’s
 • grotere stukken vlees
 • Erwten
 • Nierbonen

In stukjes gesneden fruit is ook niet de ideale oplossing, omdat kinderen onder de drie jaar deze stukjes eerder in hun geheel doorslikken en het risico op inslikken toeneemt.

Bovendien mogen jonge kinderen niet in contact komen met voedsel dat vaak besmet is met virussen en bacteriën. Concreet betekent dit dat peuters

 • geen rauw vlees of rauwe vis mogen eten
 • kaasproducten gemaakt van rauwe melk vermijden
 • en desserts met rauwe eieren vermijden.

Let op: Vooral kippenvlees bevat tal van ziekteverwekkers die pas tijdens het bakken of braden worden gedood. Het is echter belangrijk dat het stuk vlees volledig gaar is.

3. recepten om te koken voor peuters

De lunch voor kinderen moet gezond en voedzaam zijn om hen te voorzien van voldoende macro- en micronutriënten.
Dit wordt het best bereikt met een mix van koolhydraatbronnen, zoals pasta, aardappelen of rijst, veel groenten voor vitaminediversiteit, en vlees of vis als optimale eiwitbronnen.
Vul de voeding aan met hoogwaardige vetten (met mate). Olijfolie is geschikt voor veel gerechten, terwijl lijnzaadolie, met zijn licht nootachtige smaak, salades of desserts verrijkt.

Hier vindt u een eenvoudig recept dat (ook) geschikt is voor kleine kinderen:

Brokkoli-Pasta mit Lachs auf einem weißen Teller
Veel gerechten zijn niet alleen een traktatie voor peuters.

Broccoli en tomatenpasta met zalm
Heb je nodig:

 • 100 g broccoli
 • 50 g pasta
 • 1 el olie
 • 50 g (bevroren) zalm
 • 2 el roomkaas
 • Zout en peper

Kook de broccoli kort (ongeveer 3 tot 5 minuten), evenals de pasta (afhankelijk van hoe stevig u deze wilt hebben om in te bijten).
Snijd tegelijkertijd de bevroren zalm in kleine blokjes (werkt veel beter) en bak deze kort in een wok met een beetje olie.

Voeg dan de noedels en broccoliroosjes toe en roer de roomkaas erdoor. Nu spaarzaam kruiden met zout en peper en je hebt een uitgebalanceerde maaltijd op tafel staan.

Tip: Doe moeite om het eten te schikken. Kinderen beoordelen vaak of een maaltijd lekker is aan de hand van hoe smakelijk het eruit ziet en of het hen aanspreekt.

Bekijknog drie recepten om voor peuters te koken in deze YouTube-video:

https://www.youtube.com/watch?v=oUgUo3qVTU0

4. vergeet niet om voldoende proviand mee te nemen, zelfs op een excursie

ein Kind hält ein Stück Brot in der Hand
De eerste pogingen om te eten worden niet altijd met succes bekroond.

Als je de dag niet thuis doorbrengt met je kind, maar op stap bent, vind je het natuurlijk moeilijk om te koken. Toch zijn er talloze manieren om gezonde snacks voor peuters in te pakken.

Fruit is ideaal en kan heel goed geportioneerd worden. Kleine hapklare stukjes in een lunchtrommel en de kleine honger is gestild.

Heb je wat meer trek, dan zijn volkoren boterhammen ideaal. Met roomkaas, gekookte ham en tomaten kan het niet misgaan. Natuurlijk is deze variant ook geschikt voor het avondeten.

Natuurlijk is er niets op tegen gepureerd voedsel voor onderweg, dat je heerlijk kunt bereiden in kleine flesjes.

Tip: vergeet vooral niet om voldoende water mee te nemen als u op pad gaat. De voorraad van peuters is nog erg beperkt, dus uitdroging kan snel optreden bij zomerse temperaturen.

5. Aanbeveling van de redactie: Kookboeken met veel gerechten voor peuters

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten