Introductie van aanvullende voeding: Plan voor aanvullende voeding bij borstvoeding

Zodra de baby onrustig wordt en duidelijk maakt dat hij meer wil dan melk, moet u aanvullende voeding introduceren. Er bestaat een beproefd plan voor babyvoeding en tabellen die u als leidraad kunt gebruiken. Veel …

Introductie van aanvullende voeding: Plan voor aanvullende voeding bij borstvoeding

baby isst brei
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Introductie van aanvullende voeding: Plan voor aanvullende voeding bij borstvoeding
Hoe vervangt de pap de melk?

Wanneer u aanvullende voeding introduceert, vervangt u borstvoeding of flesvoeding alleen langzaam en stap voor stap door babypap – de stofwisseling van de baby moet zich geleidelijk aanpassen.

Wat is belangrijk bij het bereiden van de babyvoeding?

U moet zeker zout, suiker en bouillon vermijden wanneer u de babyvoeding zelf kookt.

Waar moet ik op letten bij de introductie van aanvullende voeding?

Naast de belangrijke voedingsstoffen moeten baby’s meer drinken als ze beginnen met aanvullende voeding.

Zodra de baby onrustig wordt en duidelijk maakt dat hij meer wil dan melk, moet u aanvullende voeding introduceren. Er bestaat een beproefd plan voor babyvoeding en tabellen die u als leidraad kunt gebruiken. Veel hangt echter ook af van de baby zelf.

In dit artikel leggen we uit waar je rekening mee moet houden bij de introductie van aanvullende voeding.

[knop]Aanbeveling van de redactie: Bereid je eigen babyvoeding[/knop]

1. vanaf dit moment kunt u aanvullende voeding introduceren.

Het onderzoeksinstituut voor kindervoeding in Dortmund (FKE) beveelt aan dat ouders vanaf de vijfde tot zevende levensmaand beginnen met bijvoeding. Rond deze tijd zijn de voedingsstoffen in moedermelk alleen niet meer voldoende voor een vlotte toevoer en ontwikkeling . De baby geeft zelf signalen dat hij langzamerhand andere behoeften krijgt:

  • Hij kijkt hoe het gezin eet en imiteert kauwbewegingen.
  • Hij is gulzig maar ongeconcentreerd bij het drinken en is gemakkelijk afgeleid.
  • Wordt ’s nachts vaker wakker en vraagt om borst of fles.
  • Hij pakt andermans eten en stopt het in zijn mond als hij de kans krijgt.

Voor het voeden van babypap is het echter belangrijk dat de baby al kan zitten. Anders moet je hem met je arm in een halfzittende houding ondersteunen om hem te voeden, en is het risico op inslikken groot. Daarover is hier veel spannende informatie te vinden:

2. raak niet in paniek als alles niet volgens plan verloopt

lachendes Baby hält Löffel
U zult zonder twijfel weten of u aanvullende voeding voor uw baby moet introduceren.

De FKE is een instituut dat normen beoordeelt en aanbevelingen doet. Uw baby is echter geen machine, maar een individu met een unieke ontwikkeling. Als je baby al met vier maanden zit en sterk vraagt om aanvullende voeding, kun je zeker beginnen met het geven van babyvoeding.

Aan de andere kant kan het gebeuren dat de baby nog niet geïnteresseerd is in ander voedsel dan melk en achterblijft bij het plan. Als hij zich met gesloten mond afwendt of de lepel wegduwt, is dat een duidelijk teken. Probeer het gewoon over één tot twee weken opnieuw.

Alleen kinderen met een ziekte of handicap kunnen de energie nodig hebben die ze hier missen – praat hierover met de kinderarts.

Tip: Let op de signalen die uw baby afgeeft – die kunnen op deze jonge leeftijd van dag tot dag veranderen!

3. deze problemen kunnen zich in het begin voordoen

baby mit spinat im gesicht
Leren eten is niet zo gemakkelijk.

Alle begin is moeilijk – dat geldt ook voor het voeden van babypap. Wees erop voorbereid dat de baby aanvankelijk minstens de helft van de pap van de lepel naar zijn slabbetje of uw schoot zal overhevelen.

Dat is niet omdat hij het niet lekker vindt, maar omdat hij zijn tong naar voren duwt als hij aan de borst of de fles zuigt: hij weet niet anders. Hij moet eerst de nieuwe beweging voor het voeden leren.

Ook als je in het begin voornamelijk borstvoeding geeft, kan de baby in het begin problemen hebben met de stoelgang . Dit is niets ongewoons en komt doordat het spijsverteringsstelsel tot nu toe uitsluitend met melk bezig is geweest. U moet alleen een arts raadplegen als de symptomen ernstig zijn en lang aanhouden; er zou sprake kunnen zijn van een allergie.

4. Waarop moet worden gelet bij de introductie van aanvullende voeding?

De baby eet niet van de ene dag op de andere pap, hij moet eraan wennen. In het begin heeft hij zijn melk nog nodig, maar hij moet ook voldoende water of ongezoete kruiden- of vruchtenthee drinken wanneer hij aanvullende voeding krijgt. Wat de samenstelling van de voeding en de volgorde ervan betreft, moeten de volgende tips in acht worden genomen.

4.1 Stapsgewijze invoering van aanvullende voeding

Het is het beste om uw baby ’s middags een paar lepeltjes pap te laten proeven, zodat hij ’s nachts niet met spijsverteringsproblemen kampt. Pure, ongekruide groentepap is een goed begin. Als de baby het accepteert, is de kleine maaltijd vaak al na drie tot vier lepels op. Maak u geen zorgen over de kleine hoeveelheid! Voed uw baby ongeveer 20 minuten later opnieuw met melk tot hij of zij vol zit.

De baby zal de hoeveelheid meestal vanzelf verhogen: binnen de volgende één tot twee weken zal hij waarschijnlijk 90 tot 180 gram babyvoeding eten. Vanaf ongeveer 90 gram kunt u een aardappel toevoegen aan de groenten (en natuurlijk alles weer voorzichtig prakken). Weer een week later kunt u een beetje vlees of vis toevoegen.

Tip: Dit zijn allemaal schattingen – uw baby zal zijn eigen tempo vinden.

4.2 Volg deze volgorde bij de introductie van aanvullende voeding

schale mit babybrei
Ongekruide groentepap klinkt misschien flauw, maar is goed voor baby’s.

Je begint met de lunch: Zoals hierboven beschreven begin je met een groentepapje, dan een papje van groenten en aardappelen, en tenslotte een papje van groenten, aardappelen en vlees of vis. Voeg in het begin geen vlees toe: anders raakt de baby gemakkelijk verstopt door de vreemde eiwitten! ’s Ochtends, ’s middags en ’s avonds krijgt de baby verder melk.

Ongeveer een maand later wordt het avondeten vervangen door een papje van melk en granen. Zodra de baby gewend is aan de nieuwe ingrediënten, kunt u voorzichtig wat fruit toevoegen. Het is belangrijk dat u ook hier alles zorgvuldig pureert. De baby krijgt ’s morgens borst of fles en ’s middags.

Nog een maand later (rond acht maanden) vervangt u de middagmelk door een granen-vruchtenpapje. Deze bevat geen melk meer, maar geeft uw kind energie en belangrijke vitaminen.

5 Dit zijn enkele eenvoudige recepten voor aanvullende voeding

viele Gläser mit Babybrei
Babyvoeding kan heel gevarieerd zijn!

Er zijn veel aanbieders van babyvoeding, bijvoorbeeld Hipp. Als je ervoor zorgt dat de babyvoeding geen suiker en geen zout bevat, maar wel alle belangrijke voedingsstoffen, is er niets aan de hand. Maak je de babyvoeding liever zelf, dan zijn hier enkele eenvoudige recepten voor alle soorten pap.

Groentepap: Kook 100 gram wortels (of courgettes, pompoen, pastinaken, …) in stukjes gesneden in een beetje water gedurende een tiental minuten. Pureer ze fijn en laat de pap afkoelen tot hij warm in de mond is.

Tip: Als het tijd is om aardappel toe te voegen, kook dan 50 gram daarvan tot het zacht is, voeg het toe aan de groenten en pureer het ook.


Groente-potato-vleespap: Neem 80 gram groenten naar keuze en kook die samen met 50 gram aardappelen en 20 gram vlees (rundvlees, kip, kalkoen of lam) of 20 gram vis, bijvoorbeeld zalm. Pureer alles zorgvuldig alvorens een scheut vruchtensap met vitamine C toe te voegen en er een theelepel koolzaadolie door te roeren.

Melkpap met granen: havervlokken, gierst, griesmeel – kook 30 gram van het graan van uw keuze in melk en laat het drie minuten zwellen. Na de eerste week kunt u wat fruit toevoegen.

Graanpap met fruit: Kook 30 gram graan in 150 ml water, laat het opzwellen, voeg wat fruit toe en pureer alles zorgvuldig. Een beetje koolzaadolie vergemakkelijkt de vitamineopname.

6 Redactionele aanbeveling: Zelf babyvoeding bereiden

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten