Kook de dummy: Hoe maak je hem hygiënisch schoon?

Pasgeborenen hebben nog een zeer zwak immuunsysteem, dus ze zijn zeer vatbaar voor virussen, bacteriën en ziektekiemen. Om ziekten te voorkomen, moet u spenen en fopspenen van flessen regelmatig uitkoken en steriliseren. Maar hoe vaak …

Kook de dummy: Hoe maak je hem hygiënisch schoon?

´schnuller-abkochen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Kook de dummy: Hoe maak je hem hygiënisch schoon?
Hoe vaak en hoe lang moet een fopspeen worden gekookt?

In de eerste weken en maanden van het leven is het noodzakelijk de fopspeen dagelijks uit te koken. In de regel duurt het ongeveer vijf tot vijftien minuten tot de fopspenen kiemvrij zijn.

Wat zijn de mogelijkheden voor sterilisatie?

De eenvoudigste manier is om de dummy’s te koken in een pan. Dit kan echter snel leiden tot kalkaanslag op de spenen, waardoor ze melkachtig en poreus worden. Een betere, maar ook duurdere optie is het gebruik van een verdamper. Sterilisatie in de magnetron is ook mogelijk.

Waarop moeten ouders nog meer letten wat betreft hygiëne?

Kook leidingwater dat u gebruikt voor het bereiden van babyvoeding altijd met behulp van een waterkoker. U moet ook uw huis schoonhouden en regelmatig uw handen wassen.

Pasgeborenen hebben nog een zeer zwak immuunsysteem, dus ze zijn zeer vatbaar voor virussen, bacteriën en ziektekiemen. Om ziekten te voorkomen, moet u spenen en fopspenen van flessen regelmatig uitkoken en steriliseren.

Maar hoe vaak moeten spenen worden schoongemaakt? En hoe lang moeten ze koken in heet water?

Deze en andere vragen beantwoorden we in het volgende artikel. We presenteren de verschillende methoden in meer detail en geven je tips over waar je nog meer rekening mee moet houden qua hygiëne voor je baby.
[button]Stoomsterilisatoren online kopen[/button]

1. dummy’s vormen een optimale voedingsbodem voor ziektekiemen.

Een dummy afzuigen – verstandig of gevaarlijk?
Als de fopspeen op de grond valt, zuigen veel moeders en vaders hem even af voordat ze hem weer in de mond van hun kind stoppen. Tandartsen raden dit echter al jaren af, omdat cariëskiemen zich zo kunnen verspreiden. Een nieuwe studie uit Detroit komt echter tot de conclusie dat likken zelfs een positieve invloed kan hebben op het immuunsysteem van de baby.

Als baby’s geboren worden, moeten ze eerst wennen aan hun nieuwe omgeving. Het immuunsysteem is ook nog niet erg goed ontwikkeld, dus ziektekiemen, virussen en bacteriën kunnen erg gevaarlijk zijn voor een pasgeborene.

Om te voorkomen dat een baby onnodig in contact komt met ziektekiemen, moeten met name fopspenen en flessenspenen regelmatig worden schoongemaakt.

Alleen een fopspeen of fles schoonmaken met water en afwasmiddel is niet voldoende omdat er ondanks intensief spoelen ziektekiemen kunnen achterblijven. Sterilisatie is daarom noodzakelijk. Bovendien kan kraanwater lood bevatten, dat zelfs in kleine hoeveelheden onherstelbare schade aan een kind kan toebrengen.

Tot de leeftijd van ongeveer zes maanden is dagelijkse sterilisatie dringend noodzakelijk. Daarna is uitkoken niet meer nodig, omdat het immuunsysteem dan zo sterk is geworden dat ziektekiemen meestal geen schade meer kunnen aanrichten. Vanaf de leeftijd van drie tot uiterlijk vier jaar is het zinvol een kind toch van de fopspeen af te spenen.

Natuurlijk moeten ook fopspenen regelmatig worden vervangen. Na twee tot uiterlijk drie maanden is het tijd om de fopspeen te vervangen door een nieuw model. Het vervangen van de fopspeen is niet alleen uit hygiënisch oogpunt belangrijk, maar ook vanwege de toenemende grootte van de fopspeen.

2. Het koken van de fopspeen – dit zijn de mogelijkheden

Sterilisatie is absoluut noodzakelijk om de kiemen volledig te doden. Hoe lang het duurt voordat de dummy’s kiemvrij zijn, hangt vooral af van de methode. U moet nieuwe dummy’s ook een paar minuten koken voordat u ze voor het eerst gebruikt, om productieresten te verwijderen.

Of de fopspeen van latex of siliconen is gemaakt, speelt bij de sterilisatie nauwelijks een rol. Beide soorten worden tijdens het reinigen en steriliseren op dezelfde manier behandeld. Terwijl latex spenen na verloop van tijd poreus kunnen worden, gaan fopspenen van siliconen meestal langer mee.

In de volgende hoofdstukken krijg je instructies over hoe je een fopspeen goed schoonmaakt en steriliseert.

2.1. dummy’s koken in een pan

Een zeer populaire optie is het koken van flessen en dummy’s in een steelpan. Om te voorkomen dat de dummy op het wateroppervlak drijft, moet u de lucht uit de speen drukken.

Leg de speen vervolgens ongeveer vijf minuten in het kokende water. Eventueel kunt u een theelepel azijn toevoegen. U kunt het beste een aparte pan gebruiken, zodat er geen etensresten in kunnen blijven hangen.

Haal de fopspenen na de aangegeven tijd uit het water en zorg ervoor dat er geen water meer in zit. Volledig laten drogen.

Tip: Als uw leidingwater veel kalk bevat, kan dit ertoe leiden dat de fopspenen na verloop van tijd melkachtig worden. Om dit te voorkomen kunt u voor het koken stilstaand mineraalwater of gedestilleerd water gebruiken.

2.2 De bacteriën elimineren met stoomsterilisatie

schnuller und flaeschchen im vaporisator
Zowel speentjes als flesjes kunnen in een verdamper worden gesteriliseerd.

Veel ouders gebruiken nu een zogenaamde verdamper, die dummy’s steriliseert met behulp van hete stoom. De hete stoom doodt alle ziektekiemen en micro-organismen. Het proces duurt meestal zo’n tien tot vijftien minuten.

Sterilisatie met stoom is niet alleen heel veilig, maar ook veel energiezuiniger dan het koken van de fopspeen in een pan.

Het nadeel van deze methode is echter dat de apparaten naar verhouding duur zijn in aanschaf. Gemiddeld moet u rekenen op een prijs van ongeveer 30 tot 50 euro. De aanschaf is vooral de moeite waard als u uw kind flesvoeding geeft en daarom niet alleen fopspenen maar ook flessen wilt steriliseren.

Tip: Je kunt de dummies ook steriliseren in de Thermomix. Giet hiervoor ongeveer 500 ml water in het apparaat en plaats de dummy’s in de kookinzet. Stel vervolgens de Varoma-functie in, selecteer niveau 1 en stel de timer in op 25 minuten.

2.3 Steriliseren van dummy’s in de magnetron

Fopspenen kunnen ook gemakkelijk worden gesteriliseerd in de magnetron. Ook hier worden de spenen met hete stoom behandeld.

Leg de fopspenen op een schaal met wat water en zet ze vijf tot tien minuten in de magnetron. Om meerdere fopspenen tegelijk schoon te maken, kun je ook een speciale fopspeenboom kopen.

3 Meer hygiënetips voor het babyhuishouden

wasserhahn in der kueche
Laat het water enige tijd lopen, vooral ’s ochtends, zodat eventueel aanwezige ziektekiemen uit de leidingen worden gespoeld.

Het is bijna onmogelijk om te voorkomen dat baby’s in het dagelijks leven vuile handjes in hun mond stoppen, zand eten of aan winkelwagentjes likken. Hoewel pasgeborenen in principe beschermd moeten worden tegen ziektekiemen, is het ook belangrijk dat het immuunsysteem zich op een gezonde manier kan opbouwen.

Terwijl voor premature baby’s strengere hygiënische maatregelen nodig zijn, zijn de regels voor gezonde en volwassen baby’s wat losser. Toch is het belangrijk om in een babyhuishouden op een bepaald niveau van hygiëne te letten.

We hebben hieronder enkele algemene hygiënetips voor u op een rijtje gezet:

  • Kraanwater koken: Hoewel het kraanwater in Duitsland van zeer hoge kwaliteit is, moet je het voor de bereiding van babyvoeding voor de zekerheid toch koken. U kunt hiervoor een eenvoudige waterkoker gebruiken. U kunt echter ook uw waterbedrijf vragen of het water in uw omgeving geschikt is voor het bereiden van babyvoeding.
  • Laat het waterweglopen: Om te voorkomen dat schadelijke stoffen en ziektekiemen uit de waterleiding in het glas of de fles terechtkomen, moet je het water eerst een beetje laten weglopen. Hoe lang het water moet lopen hangt vooral af van hoe lang de leiding is die naar de kraan leidt. Hoe langer die is, hoe langer u het water moet laten lopen.
  • Laatmelkflessen niet te lang staan: Als u melk voor uw kind hebt bereid, mag deze maximaal 30 minuten staan voordat u uw kind voedt. Als de melk langer staat, kunnen zich schadelijke kiemen vormen.
  • Was jehanden regelmatig: Zorg ervoor dat je altijd je handen wast voordat je eten voor je baby klaarmaakt. Het is echter niet nodig om uw handen te desinfecteren.
  • Houd de vloer schoon: Een huis hoeft niet steriel te zijn, maar het moet absoluut schoon zijn. Dit geldt vooral als een baby nog erg klein is en/of in de orale fase zit.

4. Stoomsterilisatoren waarmee je bijzonder snel en veilig ziektekiemen kunt verwijderen van speentjes.

No products found.

Gerelateerde berichten