Vroeggeboorte – kansen en risico’s

Vroeggeboorte in de zwangerschap is wanneer een kind wordt geboren vóór de 37e week van de zwangerschap. De meeste premature baby’s worden geboren tussen de 24e week en de 36e week van de zwangerschap. In …

Vroeggeboorte – kansen en risico’s

Eine Frühgeburt hat Chancen sowie Risiken
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Vroeggeboorte – kansen en risico’s
  • Vroeggeboorte in de zwangerschap is wanneer een kind wordt geboren vóór de 37e week van de zwangerschap. De meeste premature baby’s worden geboren tussen de 24e week en de 36e week van de zwangerschap.
  • In de meeste gevallen wegen premature baby’s minder dan 2500 gram. In 2010 werd het meest te vroeg geboren en overlevende kind in Europa geboren met slechts 21 weken en 5 dagen. Het woog slechts 460 gram en was 26 cm lang.
  • Vroeggeboorte wordt behandeld in het kader van de neonatologie, die op haar beurt deel uitmaakt van de kindergeneeskunde. Volgens een recente studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt wereldwijd één op de tien kinderen te vroeg geboren. Een van de redenen hiervoor is de trend van toenemende leeftijd van de moeder.

1. er zijn tekenen van een dreigende vroeggeboorte tijdens de zwangerschap

Vroeggeboorten zijn niet ongewoon in Duitsland

In Duitsland worden jaarlijks ongeveer 63.000 kinderen geboren vóór de 37e week van de zwangerschap. Daarvan zijn er ongeveer 8.000 te vroeg geboren, kort na de 28e week van de zwangerschap.

Het duidelijkste teken van een dreigende vroeggeboorte zijn weeën die ongeveer vijf tot tien minuten uit elkaar staan, langer dan 30 seconden duren en ongeveer 60 minuten aanhouden. Deze weeën gaan soms gepaard met rugpijn of een trekkend gevoel in de dij.

Als je zwanger bent, is het begin van de bevalling vaak niet te onderscheiden van een gewone knijpbeweging. Als de pijn vaker voorkomt, moet u voor de zekerheid naar het ziekenhuis gaan.

Extreme gevallen van een dreigende vroeggeboorte worden aangegeven door een bloeding of het voortijdig scheuren van de vruchtzak (ook wel voortijdig breken van de vliezen genoemd). In deze twee gevallen is snel handelen belangrijk en is medische zorg absoluut noodzakelijk.

2. De oorzaken van vroeggeboorte zijn niet altijd bekend.

schwangere frau zerbricht zigarette
Als je zwanger bent, moet je zeker afzien van het gebruik van sigaretten om een vroeggeboorte te voorkomen.

40% van alle “vroeggeboorten” wordt in verband gebracht met onbekende oorzaken. Er zijn echter enkele oorzaken bekend die een vroeggeboorte kunnen bevorderen.

Oorzaken voor een mogelijke vroeggeboorte zijn onder andere:

  • Ziekte van de aanstaande moeder
  • Bestaande aandoeningen van de placenta of baarmoederhals
  • infecties die zich in het genitale gebied van de vrouw naar boven verspreiden
  • sommige ziekten veroorzaakt door de zwangerschap
  • meervoudige zwangerschappen
  • intoxicatie van de moeder
  • voortijdig breken van de vliezen
  • vertraagde groei van het ongeboren kind
  • chromosoomafwijkingen of misvormingen bij het ongeboren kind

In een studie van de Universiteit van Montreal zou lijnzaadolie het risico op vroeggeboorte verhogen. De reden hiervoor zijn waarschijnlijk plantaardige oestrogenen die in lijnzaadolie zijn aangetroffen. Als u zwanger bent en een vroeggeboorte wilt voorkomen, is de consumptie van lijnzaadolie beslist af te raden.

Als de moeder in het verleden al een of meer vroeggeboortes heeft gehad, is het risico over het algemeen verhoogd. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen die roken of regelmatig alcohol drinken. Als de eerste zwangerschap echter zonder complicaties is verlopen, is het risico bij de tweede zwangerschap meestal kleiner.

https://youtu.be/Qwp16MLfYk4

3. een dreigende vroeggeboorte tijdens de zwangerschap is vaak behandelbaar

Ongeveer 16% van de premature baby’s heeft ernstige misvormingen. Het risico op een lichamelijke of geestelijke handicap hangt nauw samen met het gewicht van de premature baby bij de geboorte.

Bij premature baby’s met een gewicht van minder dan 1500 gram komt ongeveer 31% van de misvormingen voor. Dit zijn meestal onvolgroeide organen die tot verschillende gezondheidsproblemen kunnen leiden. In de meeste gevallen worden vooral de longen aangetast.

Daarom wordt geprobeerd de zwangerschap zo lang mogelijk te laten duren, zodat het kind zich in de baarmoeder goed kan ontwikkelen. Artsen gaan ervan uit dat de ontwikkeling van de organen normaal gesproken zo goed als voltooid is na de 33e week van de zwangerschap.

Om dit te bereiken moet de zwangere vrouw strikte bedrust in acht nemen. Als er weeën optreden, moet de vrouw in het ziekenhuis worden gecontroleerd. In noodgevallen kunnen daar medicijnen (magnesiumpreparaten of tocolytica) worden toegediend om de weeën te remmen en de spieren van de baarmoeder te ontspannen.

Als de baarmoederhals al open is, kan deze weer worden gesloten met behulp van een zogenaamd cerclagepessarium. In zeldzame gevallen is ook een chirurgische sluiting van de baarmoederhals nodig.

Let op: De zwangerschap kan alleen in stand worden gehouden als de vruchtzak nog niet is gebroken en de baarmoederhals nog niet meer dan 3 cm is geopend. Anders kan de geboorte niet worden gestopt. Als het kind nog niet in hoofdligging is veranderd, is een keizersnede noodzakelijk.

In de meeste gevallen hebben kinderen na een vroeggeboorte een goede kans op een normale ontwikkeling.

kind in einem brutkasten
De borst biedt premature baby’s de kans om in een beschermde omgeving hun ontwikkeling in te halen.

Een groot deel van de “preemies” kan overleven. De precieze overlevingskans hangt echter sterk af van de zwangerschapsduur (leeftijd bij de geboorte) van het kind. De grens van de overlevingskans ligt tussen de 22e en 24e week van de zwangerschap.

Kinderen geboren tussen de 24e en 25e week hebben een overlevingskans van ongeveer 70 tot 85%. Met elke week van de zwangerschap nemen de overlevingskansen toe. Vanaf de 28e week van de zwangerschap is dat al meer dan 90%.

Als het gewicht van het kind zeer laag is en onder de 500 gram ligt, is de overlevingskans momenteel 20 tot 30 %, ongeacht de week van de zwangerschap in Duitsland.

4.1 De zorg voor premature kinderen is in de meeste gevallen hetzelfde

Onmiddellijk na de geboorte worden premature baby’s in een couveuse gelegd. Dit beschermt de pasgeborene tegen infecties en helpt bij de medische controle. Dit geldt vooral voor de ademhaling.

In het begin wordt de baby meestal gevoed met een water-suiker emulsie, omdat de maag de melk nog niet kan verwerken. Indien mogelijk wordt hij daarna gevoed met afgekolfde moedermelk.

Hoe lang een premature baby in de couveuse moet blijven, hangt af van het tijdstip van de geboorte en de gezondheidstoestand van de baby. Hier vindt u meer informatie over de verzorging van premature baby’s.

Gerelateerde berichten