Help, mijn baby spuugt veel: tips voor ouders van spugende baby’s

De baby geniet net van zijn maaltijd en ligt vredig in haar armen, maar plotseling spuugt hij de melk weer uit. Kent u deze situatie? Het is heel normaal dat baby’s af en toe spugen …

Help, mijn baby spuugt veel: tips voor ouders van spugende baby’s

baby spuckt viel
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Help, mijn baby spuugt veel: tips voor ouders van spugende baby’s
Waarom spugen baby’s?

Baby’s spugen meer tijdens de eerste weken en maanden van hun leven omdat de maag en slokdarm nog niet volledig ontwikkeld zijn. De sluitspier aan de ingang van de maag is nog niet sterk genoeg, zodat de melk terugvloeit in de slokdarm en vervolgens uit de mond.

Waardoor kan een baby veel spugen?

Als een baby veel spuugt, maar verder goed gedijt, wordt hij ook wel een spuugbaby genoemd. Dit is echter geen reden tot bezorgdheid. Het wordt pas problematisch als een pasgeborene te weinig aankomt, voedsel weigert of pijn heeft. In dat geval moeten de oorzaken door een arts worden opgehelderd.

Wat kunnen ouders eraan doen?

U kunt het spugen van uw baby verminderen door kleine maaltijden te geven en tussendoor pauzes te nemen. Zorg er ook voor dat uw baby na de maaltijd wat rust krijgt en in een licht verhoogde positie op zijn of haar rug kan ontspannen. Om reflux te verminderen kan de melk ook worden ingedikt met speciale producten.

De baby geniet net van zijn maaltijd en ligt vredig in haar armen, maar plotseling spuugt hij de melk weer uit. Kent u deze situatie? Het is heel normaal dat baby’s af en toe spugen na de borst- of voorvoeding. Slechts zelden is een ziekte van de maag of slokdarm er de oorzaak van dat een baby veel spuugt.

In dit artikel leggen we uit waarom baby’s spugen en wanneer het te veel wordt. Daarnaast geven we tips hoe u het spugen van uw kind aanzienlijk kunt verminderen.
[button]Bestel spuugdoekjes direct online[/button]

1. dat baby’s spugen volkomen normaal is…

Het spugen van slijm, bloed of water…
In de eerste dagen na de geboorte kan een pasgeboren baby wat bloed, slijm of vruchtwater uitspugen. Dit is meestal volkomen onschuldig. Het zijn gewoon vloeistoffen die de baby tijdens de geboorte heeft opgenomen.

Net als luiers, fopspenen, kinderwagens of babykleertjes behoren spuugdoeken tot de basisuitrusting die vrouwen vaak tijdens de zwangerschap krijgen. Toch maken veel ouders zich zorgen als hun baby na een maaltijd naast de lucht ook een beetje voedsel opboert. Toch is het volkomen normaal dat een baby in de eerste dagen veel spuugt.

Baby’s spugen vooral in de volgende situaties:

  • tijdens of na een maaltijd
  • als ze boeren
  • bij het huilen
  • bij hoesten

Ongeveer 40% van alle baby’s spuugt zeer vaak in de eerste levensmaanden. Dit wordt vaak spugen genoemd. Pasgeborenen spugen vaak omdat de sluitspier bij de ingang van de maag nog in ontwikkeling is en dus nog niet volledig functioneert. Dit betekent dat hij het voedsel nog niet in de maag kan houden, waardoor het in de slokdarm en uit de mond stroomt.

Bovendien is de maag nog erg klein, zodat er slechts kleine hoeveelheden melk in passen. Bij de geboorte heeft hij slechts de grootte van een hazelnoot. Binnen de volgende 10 dagen groeit hij tot de grootte van een kippenei.

Rond zes maanden neemt het spugen langzaam af. Op de leeftijd van 12 tot 15 maanden spuugt nog slechts ongeveer 5% ongewoon veel. Als het overmatig spugen langer aanhoudt, moeten de oorzaken altijd door een arts worden opgehelderd.

Ook al lijkt het voor de meeste ouders extreem veel, het gaat vaak maar om een kleine hoeveelheid melk die weer naar boven komt.

2. de baby spuugt veel – wanneer het spugen een normaal niveau overschrijdt.

baby spuckt in sein bettchen
Slechts een paar milliliter melk is genoeg om een laken te doorweken.

Ook als een kind in de eerste levensmaanden heel vaak spuugt, is er meestal geen reden tot zorg. Vaak is het alleen te wijten aan de gebrekkige ontwikkeling van de organen of omdat de baby’s te snel te veel hebben gedronken.

Sommige baby’s moeten regelmatig boeren en spugen na de fles of na de borstvoeding. Ook dit is geen probleem als de baby normaal in gewicht toeneemt en geen gedragsveranderingen vertoont. Als een baby af en toe last heeft van lichte winderigheid, kan hij of zij ook vaak spugen en veel scheten laten.

Als een kind echter niet aankomt of pijn lijkt te hebben na de borst- of voorvoeding, kan er een ernstige aandoening achter zitten. Hetzelfde geldt als hij of zij altijd erg kotsmisselijk is, voeding weigert en veel huilt.

De volgende oorzaken kunnen in aanmerking komen voor overmatig spugen:

  • Metabole stoornissen
  • Intolerantie voor koemelk
  • Refluxziekte
  • Misvormingen of ziekten van het maagdarmkanaal
  • Aandoeningen van de luchtwegen
  • Maagobstructie/occlusie van de maagzenuw

Om de gezondheid van uw kind niet in gevaar te brengen, moet u bij verdere klachten altijd uw kinderarts raadplegen. Hij of zij kan aan de hand van enkele onderzoeken vaststellen of er sprake is van een pathologische aandoening.

Tijdens het doorkomen van de tandjes hebben baby’s ook een verhoogde speekselvloed. Als het speeksel daarentegen vermengd is met witte vlokken, gaat het meestal om afgebroken melk.

3 Spugen of braken – dit zijn de verschillen

mutter füuehlt die temperatur ihres kindes an der stirn
Goed overgeven gaat vaak gepaard met andere symptomen zoals buikpijn of koorts.

Ook al lijkt het erop, normaal spugen is helemaal geen braken. Als baby’s spugen, braken ze meestal alleen gestremde melk uit. Dit gebeurt meestal ongeveer één tot twee uur na een maaltijd.

Omdat baby’s alleen in de eerste levensmaanden melk eten, is er bovendien geen risico op beschadiging van de slokdarm. De gestremde melk is bijna pH-neutraal, dus niet zuur. De situatie is anders wanneer het kind overgaat op aanvullende voeding.

Braken daarentegen is te herkennen aan het feit dat een kind plotseling de maaginhoud omhoog gutst. Na aanvullende voeding bevat de maaginhoud ook steeds meer maagzuur, zodat de slokdarm wordt aangetast. Ouders kunnen dit herkennen aan het feit dat het braaksel zuur is.

In de meeste gevallen gaat het braken ook gepaard met andere symptomen. Deze omvatten koorts, diarree en buikpijn, die zich uit in meer huilen. In dit geval moet u beslist een arts raadplegen om ernstige ziekten uit te sluiten.

4 Praktische tips om spugen te verminderen

baby spuckt milch aus
Baby’s spugen vooral vaak als ze na het eten in buikligging liggen.

Zoals je al hebt ervaren, is het volkomen normaal dat pasgeboren baby’s na het drinken plotseling boeren. Toch kun je als ouders een paar eenvoudige maatregelen nemen om het spugen van je kind te verminderen.

In het onderstaande geven we daarom enkele tips & tricks over wat je kunt doen of veranderen als je baby veel spuugt:

  • Boeren van je baby: Te veel lucht in de maag kan ervoor zorgen dat een deel van de melk weer naar boven wordt gedragen. Laat uw baby na de maaltijd boeren om dit te voorkomen.
  • Gebruik clustervoeding: Als een baby erg haastig drinkt, kun je clustervoeding proberen. Hierbij wordt de baby gedurende een langere periode af en toe aan de borst gelegd. De pauzes daartussen dienen om de voeding te verteren. Als u uw kind flesvoeding geeft, moet u meerdere kleine maaltijden geven in plaats van een paar grotere. Neem ook een speen met kleine gaatjes.
  • Verander de borstvoedingshouding: Bij sommige moeders is de melkstroom zo sterk dat een baby tijdens het drinken veel lucht inslikt. Verander in dat geval de borstvoedingshouding en vraag bij twijfel je verloskundige om advies.
  • Pas deliggende positie aan: In buikligging is de kans groter dat een baby door de zwaartekracht veel spuugt. Leg uw baby daarom na de voeding in rugligging met het hoofdje omhoog. Zo kan reflux aanzienlijk worden verminderd. Vermijd te veel beweging kort na de voeding.
  • Maak de voeding dikker: Als spugen vaak voorkomt, kan het helpen om de melk wat in te dikken. Speciale anti-reflux verdikkingsmiddelen zorgen ervoor dat het voedsel moeilijker terugstroomt van de maag naar de slokdarm. Dit effect werd aangetoond in een overeenkomstige studie. Raadpleeg echter uw kinderarts voordat u deze producten koopt.

5. spuugdoekjes online kopen tegen een redelijke prijs

No products found.

Gerelateerde berichten