Er is zeker geen specifieke datum. Het is echter zinvol om de laatste, meestal vrije maanden van de zwangerschap te gebruiken om officiële zaken te regelen en de belangrijkste gebruiksvoorwerpen voor het nieuwe gezinslid aan te schaffen.
Er zijn verschillende gebieden waarop u bepaalde dingen moet aanschaffen. U kunt al in een vroeg stadium beginnen met het babyproof maken van uw huis en grotere spullen aanschaffen, zoals een babybedje of een luiertafel.
Omdat baby’s in de eerste fase van hun leven veel slapen, hebt u niet al te veel verschillende kledingstukken nodig. Rompertjes moeten echter in voldoende mate beschikbaar zijn, zodat u niet twee keer per dag de wasmachine hoeft te laten draaien.
Ten laatste kort voor de geboorte van een baby rijst de vraag of alles wat nodig is voor de komst van de kleine bundel al is voorbereid.
Omdat de eerste babyuitrusting relatief uitgebreid is, vindt u in ons artikel verschillende lijsten voor de verschillende levensgebieden. Daarnaast gaan we in op de verschillen tussen zomer en winter en laten we zien wat geen must, maar zeker een nuttige aanvulling is.
[button]Eerste babyspullen handig online bestellen[/button]
Inhoudsopgave
1. haal de eerste babyspullen in huis – hoe eerder hoe beter
.
Veel aanstaande ouders zijn bang om te vroeg te beginnen met winkelen voor de eerste outfit van een baby. Hoewel dit heel begrijpelijk is, leidt het in veel gevallen tot echte problemen als de kleine meid of jongen iets te vroeg het levenslicht ziet.
Gebruik daarom de laatste maanden van de zwangerschap om de belangrijkste punten op de checklist voor de eerste outfit van de baby af te vinken. In de regel heb je in deze fase veel tijd en relatief weinig verplichtingen.
Vooral dingen die veel tijd kosten, moet je niet te lang uitstellen. Dit geldt bijvoorbeeld voor het afwerken van de babykamer, het aanschaffen van een geschikt babybedje en het kindveilig maken van uw eigen vier muren.
Tip: Het is het beste om ongeveer 3 maanden voor de geplande geboortedatum te beginnen met winkelen voor de eerste uitrusting van uw baby, want volgens de huidige statistieken wordt ongeveer 8,6% van alle kinderen in Duitsland te vroeg geboren.
2. de eerste babyspullen voor pasgeborenen – deze dingen mogen thuis niet ontbreken
Om je op weg te helpen kun je de volgende lijst als leidraad gebruiken:
- Een wieg inclusief een babyproof matras (om verstikking te voorkomen als een kind met zijn gezicht op de matras in slaap valt).
- geschikte minibedlakens (minstens in tweevoud)
- een luiertafel of commode (zo kunt u zorgen voor de nodige veiligheid bij het verschonen van luiers en alles slim opbergen)
- een babybadje, tenzij je een heel grote wastafel hebt, en een badthermometer
- een luieremmer (deze wordt vaker gebruikt dan de meeste ouders zouden willen)
- een kinderwagen (voor een hopelijk ontspannende tijd buiten; zorg er in de winter voor dat deze beschermd is tegen het weer en dat er een warme fleece in zit; in de zomer mag een zonnezeil niet ontbreken om uw kind te beschermen tegen directe UV-stralen)
- een autostoel (geschikt voor uw auto)
- een grote luiertas en een kleine luiertas met de belangrijkste spullen voor tussendoor
- een waterkoker
- een sterilisator (voor het schoonmaken van poppen en flessen)
- een kruipdeken
- een slaapzak voor baby’s
- een borstkolf, anders kan het snel erg pijnlijk worden en hoeft een moeder niet altijd borstvoeding te geven
Tip: In het geval van een wieg of tafel is er niets op tegen om tweedehands producten te gebruiken om de kosten te drukken. Voor een matras is het echter niet aan te raden vanwege de verhoogde mijtbelasting.
3. spullen voor dagelijks gebruik – let op de eerste dagen
Hygiëneproducten kun jezonder problemen op voorraad kopen, zodat je ook vroeg kunt beginnen.
Haal daarom de volgende eerste babyspullen in huis:
- Luiers
- Natte doekjes (geurloos)
- Babypoeder
- Nagelschaartje (voor baby’s)
- Flanel
- slabbetjes
- een warmwaterkruik
- huidverzorgingscrème
- een zachte borstel (om losse huidschilfers te verwijderen)
Een persoonlijke aanbeveling voor de eerste kit zie je in deze YouTube-video:
4. babykleding – de overschatte factor bij de eerste babyuitzet
Kleding is belangrijk en vooral elementair voor een winterbaby om de kou aan te kunnen. Toch zorgt een gebrek aan kleding voor weinig aanstaande ouders voor problemen, want familieleden, kennissen en vrienden grijpen bijna altijd naar kledingstukken om de jongen of het meisje uit te kleden.
Aangezien baby’s ook heel snel groeien en de eerste kleding zelden langer dan 2 maanden meegaat, kunt u zich op dit punt een beetje inhouden.
Toch zijn de volgende kledingstukken belangrijk:
- 6 tot 8 rompertjes, rompertjes of overalls van katoen
- 6 paar sokken
- 5 tot 6 T-shirts
- 2-3 truien
- een muts (ook in de zomer, omdat via het hoofd relatief veel warmte verloren gaat)
- in de winter een extra warme jas en een gevoerde muts en handschoenen.
Voor de eerste weken zijn de maten 56 tot 62 geschikt. U kunt het beste een jas een maat groter kopen, zodat u ook voor de wat duurdere versie kunt gaan.
Als je een tweeling verwacht, kun je sommige kledingstukken dubbel gebruiken, maar zorg wel voor wat individualiteit in het begin.