- Een baby heeft geen constante activiteit nodig. De meningen van deskundigen lopen op dit punt echter sterk uiteen.
- Elk kind is anders en opvoeden is een kwestie van stijl. Neem daarom tijd voor uw kind, maar bedenk ook dat rust noodzakelijk is.
- Gezamenlijke activiteiten met de baby versterken de relatie tussen moeder en kind of vader en kind.
Voor elke vrouw die haar eerste kind krijgt, verandert bijna alles na de geboorte. Het betekent wennen aan de nieuwe situatie en begrip en betrokkenheid bij je eigen baby. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? Hoe lang is bezetting nodig en verstandig? En in hoeverre moet een baby rustperiodes hebben en leren zich met zichzelf bezig te houden? In ons artikel gaan we in op al deze vragen en nog veel meer. U leert hoe u een goede maat kunt vinden en hoe u de wakkere fasen kunt vullen met activiteiten.
Inhoudsopgave
1. baby’s hebben nabijheid nodig
Elke zuigeling is volledig afhankelijk van zijn ouders. Het is dus logisch dat baby’s de aandacht van mama en papa willen trekken.
Dit dient echter niet alleen hun eigen verlangen naar fysieke nabijheid en genegenheid, maar is ook evolutionair om ervoor te zorgen dat er altijd iemandin de buurt is.
Vanwege de hulpeloosheid van baby’s vinden ze het nog steeds erg moeilijk om alleen gelaten te worden. Dit uit zich meestal in huilen en schreeuwen, zodat veel ouders hun toevlucht nemen tot voortdurende oppas. Dit is echter niet nodig. Het is veel belangrijker dat u uw baby het gevoel geeft dat er iemand is.
Verschillende activiteiten en spelletjes voor baby’s zijn nuttig om uw baby bezig te houden. Dit aspect mag echter niet uit de hand lopen, zodat het kind zich ook steeds meer kan bezighouden.
U kunt genegenheid en nabijheid vooral goed tonen door
- samen te knuffelen,
- tegen je kind te praten,
- je kind in bad te doen
- of samen te spelen met ballen en dergelijke.
Zelfs tijdens alledaagse activiteiten, zoals luieren of borstvoeding geven, breng je nabijheid over aan je baby. Gebruik deze momenten dus samen als time-out voor jullie beiden.
Tip: Kort na de geboorte kunnen baby’s slechts tot op een afstand van ongeveer 30 cm scherp zien. Kom daarom zo dicht mogelijk bij uw kind en laat hem geen dingen zien die verder weg zijn.
Een baby bezig houden – de eisen veranderen na verloop van tijd
Tijdens de eerste 3 maanden vindt een langzame aanpassing aan de omgeving plaats. Een baby wordt aangetrokken door je gezicht en de vrouwelijke borst.
Baby’s houden van sterke contrasten vanwege hun slechts zwak ontwikkelde kleurwaarneming. Kleine kleurverschillen blijven in deze periode voor kinderen verborgen.
Als u uw baby bezig wilt houden, is het voldoende om bijvoorbeeld langzame bewegingen met de handen te maken. Speuren is in de eerste levensmaand nog relatief moeilijk en vereist een hoge mate van concentratie. Om de motoriek te trainen en uw baby de gelegenheid te geven zich bezig te houden, kunnen een rammelaar of kleine balletjes om het grijpen te trainen helpen.
Met 5 of 6 maanden kan uw baby eindelijk precies grijpen. Driedimensionaal zicht werkt en geeft de kleine veel plezier. Spelletjes voor baby’s waarbij je voorwerpen in je hand neemt en ze steeds weer verstopt, zijn een uitstekende manier om ze bezig te houden.
Let er bij de aanschaf van een mobilé, zoals die boven veel babybedjes hangt, op dat deze duidelijke kleurverschillen heeft, ook al past dat minder bij uw woninginrichting.
Bovendien moet het zicht van onderaf goed zijn. Neem dus even het perspectief van een baby.
Nog een paar manieren om je baby bezig te houden zie je in deze YouTube-video:
3. minder is meer – time-outs zijn noodzakelijk
Het gedrag van baby’s:
Het besef dat baby’s al meer begrijpen dan eerder werd gedacht, is niet nieuw. Steeds weer worden in onderzoek nieuwe bevindingen gedaan. Als u een kijkje achter de schermen wilt nemen en zelf deel wilt uitmaken vaneen wetenschappelijk onderzoek, heeft u de kans in het BabyLab van de Universiteit van Potsdam.
Ook al vragen baby’s in het begin bijna altijd aandacht, wakkere fasen waarin je niet met je kind speelt zijn ook nodig zodat de hersenen de opgedane informatie kunnen verwerken. Vooral in het begin hebben kinderen relatief vaak fundamentele behoeften, zoals honger en dorst. Vaak is het ook angst die baby’s doet huilen. Er zijn echter altijd korte momenten waarop je een baby niet bezig hoeft te houden.
Laat uw kind er daarom vanaf het begin aan wennen dat u in de buurt bent, maar ook het huishouden doet of met andere mensen praat. Gedurende deze tijd kunnen nieuwe synapsen zich verbinden om het geleerde te verwerken en op te slaan.
Wordt een kind daarentegen voortdurend gebombardeerd met nieuwe informatie, dan is er geen gelegenheid om de zo belangrijke neuronale structuren te vormen. Nieuwe prikkels zijn goed en belangrijk, maar constante herhaling en bewuste pauzes zijn nodig om de zintuigen te scherpen.
Tip: Als uw baby op dit moment niet naar u vraagt, stoor hem dan niet. Dit leidt uw kind alleen maar onnodig af en verandert de focus. De toch al slecht ontwikkelde concentratie lijdt eronder en een kind reageert in de toekomst sneller op afleiding.
4. Speelgoed om baby’s bezig te houden
Er zijn nu talloze spelletjes voor baby’s die verschillende ideeën nastreven. Sommige leerspelletjes of bewegingsspelletjes zijn heel nuttig, maar ze moeten zo worden gemaakt dat ze de creativiteit van het kind stimuleren en niet tot passiviteit verleiden.
Knipperende lichten, een grote achtergrond van lawaai en dat alles zonder veel te hoeven doen – zo verlaag je het activiteitsniveau van je kind en komt het veel sneller tot verveling en huilen.
Probeer er daarom bij het kiezen van speelgoed op te letten dat het niet alleen werkt, maar dat een baby altijd iets moet doen om het speelgoed nuttig te laten zijn. Een knisperfolie is alleen leuk als kinderen het tegen elkaar aan wrijven. Zo leren baby’s tegelijkertijd zelf geluiden te maken. Ballen zijn op zichzelf niet boeiend, maar kunnen gerold, gegooid of in de mond gestopt worden.
Let op: Een beetje verveling bevordert de creativiteit. Je kunt dit gemakkelijk testen door je smartphone, tablet en tv een paar uur op te geven om helemaal bij jezelf te zijn.
Vroeg of laat kom je vast en zeker op goede ideeën.
5. dingen om te doen met een baby
Na de zwangerschap is de buik nog wat te dik en veel moeders voelen zich in het begin uitgeput. Als er weer een baby huilt, staan veel vrouwen op de rand van een zenuwinzinking. Maar in plaats van te veel tijd thuis door te brengen, kun je ook met een baby je leven wat anders inrichten en gezamenlijke ervaringen opdoen.
In de volgende lijst vind je een aantal activiteiten om met een baby te doen:
- Samen wandelen: frisse lucht maakt je hoofd leeg. De beweging activeert je lichaam en tegelijkertijd versterk je het immuunsysteem van je kroost.
- Babymassages: Ga naar een babymassage of doe het zelf om uw kind deze zintuiglijke ervaring niet te ontnemen. In tegenstelling tot de klassieke massage is babymassage echter meer een zachte streling waaruit genegenheid blijkt.
De non-verbale communicatie ontspant u en uw kind. - Sporten: Buggy fit is een geweldige manier om wat beweging te krijgen terwijl de meeste kinderen slapen.
Bij babyzwemmen staat uw kind in het middelpunt van de belangstelling en kan het zich uitleven in het water.
Gebruik deze en andere gelegenheden om tegelijkertijd nieuwe prikkels en ontspanning te bieden. Dit zal zelfs stressvolle dagen veel aangenamer maken.