Bij de vervaardiging van kinderkleding worden chemische stoffen zoals kleurstoffen gebruikt, die bij baby’s huidirritaties en allergieën kunnen veroorzaken. Voordat je baby geboren wordt, moet je daarom de kleding wassen op 60° C om de schadelijke stoffen te verwijderen.
Omdat de huid van een baby erg gevoelig is, moet u bijzonder milde wasmiddelen gebruiken. Terwijl beddengoed altijd op 60° C moet worden gewassen, is een wastemperatuur van 40° C voldoende voor normaal bevuilde kleding.
Tweedehands kleding is veel goedkoper en zeer milieuvriendelijk. Omdat de kleding al vele malen gewassen is, bevat ze bijzonder weinig schadelijke stoffen. Toch moet u de kleding minstens twee keer op 60° C wassen om alle resten te verwijderen.
Aanstaande ouders kopen meestal de eerste kleertjes voor de geboorte van hun kind, om de eerste dagen en maanden gedekt te zijn. Omdat de huid van baby’s nog erg gevoelig is, moet u de babykleding bijzonder voorzichtig wassen.
In dit artikel leggen we uit waarom het zo belangrijk is om babykleertjes grondig te wassen voordat je ze voor het eerst draagt. Je krijgt ook tips over de beste manier om babykleertjes te wassen en te drogen.
[button]Bestel milde wasmiddelen direct online[/button]
Inhoudsopgave
1. voor gebruik schadelijke stoffen uit babykleding verwijderen

Tijdens de zwangerschap gebruiken veel aanstaande ouders de laatste weken en maanden om de eerste outfits voor hun kind te halen. Qua kleding bestaat de eerste babyoutfit meestal uit rompertjes, rompertjes, sokjes, truitjes, maillots en mutsjes.
Voordat u de gekochte kleding voor de eerste keer bij uw kind aantrekt, moet u deze minstens één of beter nog twee keer wassen. Bij de productie van alle textiel worden namelijk chemische stoffen gebruikt, die zich in de afzonderlijke vezels vastzetten.
Aangezien kinderen een bijzonder dunne en dus gevoelige huid hebben, kunnen deze schadelijke stoffen leiden tot huidirritaties en allergische reacties. Door deze kleding te wassen, kunt u deze resten gemakkelijk verwijderen.
In het algemeen geldt: hoemeer wasbeurten uw kleding heeft ondergaan, hoe minder schadelijke stoffen er in de vezels kunnen zitten. Strijken achteraf zorgt er ook voor dat ziektekiemen en verontreinigende stoffen worden gedood.
Tip: Let bij het kopen van babykleding op een gerenommeerd textielkeurmerk. Dit garandeert dat de kleding geen schadelijke stoffen bevat. Hier vindt u een textielzegeltest van Greenpeace.
Babykleertjes wassen – de juiste manier
Regelmatig babykleertjes wassen is heel belangrijk voor de gezondheid van je baby. Bacteriën en ziektekiemen kunnen zich bijzonder goed nestelen in speeksel en voedselresten. Als deze niet regelmatig worden uitgewassen, zullen de bacteriën zich vermenigvuldigen.
Op de vraag hoe vaak babykleding precies moet worden gewassen, kan geen algemeen antwoord worden gegeven. Wanneer een kledingstuk klaar is om gewassen te worden, hangt vooral af van hoe vuil het is. Als er duidelijke vlekken zijn, moet u het kledingstuk meteen naar de wasserij brengen. Maar ook anders moeten de tussenpozen niet te lang zijn.
Meer tips voor het wassen van babykleding vindt u in deze video:
2.1 Gebruik milde wasmiddelen
Bij het wassen van babykleding moet u de afzonderlijke kledingstukken op kleur sorteren om verkleuring te voorkomen. Om te voorkomen dat bijzonder hardnekkige ziektekiemen van andere kledingstukken op de babykleding overgaan, moet u de babykleding altijd scheiden van de rest van het vuile wasgoed.
De babyhuid is nog erg dun en gevoelig en heeft daarom speciale zorg nodig. Vermijd daarom agressieve chemicaliën bij het wassen. Gebruik in plaats daarvan milde en fosfaatvrije wasmiddelen. Deze zijn vaak voorzien van de vermelding “sensitive”.
Het is ook belangrijk om wasverzachters en wasverzachters helemaal te vermijden. Deze producten bevatten geurstoffen die bij baby’s ernstige allergische reacties kunnen veroorzaken. Als je wilt dat de kleren wat zachter worden, kun je ook een scheutje azijn toevoegen aan het wasverzachtercompartiment.
2.2 Pas de wastemperatuur aan het materiaal aan
Knuffelzachte was
Babykleding wordt bijzonder zacht en knuffelbaar als u ze na het wasprogramma in de droger stopt. In de regel is kinderkleding geschikt om in de droger te drogen, zodat de afzonderlijke kledingstukken niet krimpen. Het gebruik van een droger heeft ook het voordeel dat de bergen wasgoed zich thuis niet zo snel opstapelen.Veel ouders weten niet zeker op hoeveel graden ze babykleding moeten wassen. Welke temperatuur en welk programma u moet instellen, hangt af van het materiaal. Voor normaal bevuilde babykleding is een temperatuur van 30 graden meestal voldoende.
Bodysuits of rompertjes zijn meestal van katoen en kunnen daarom op 60 graden worden gewassen. Wassen op 60 graden is vooral aan te raden als er nog resten van ontlasting of braaksel op het textiel zitten.
Om ziektekiemen betrouwbaar te verwijderen, moet u beddengoed, handdoeken en stoffen luiers altijd op 60 graden wassen. Babykleding kunt u met een gewoon wasprogramma wassen. Gevoelige stoffen daarentegen moeten met de hand worden gewassen of u moet een geschikt wol- of fijnwasprogramma instellen.
Tip: Om krimp van babykleding te voorkomen, moet u altijd letten op de aanwijzingen van de fabrikant op het wasetiket.
2.3 Vermijd chemische vlekverwijderaars

Als er hardnekkige vlekken op de kleding zitten die niet tijdens het normale wasprogramma kunnen worden verwijderd, is het nodig om dit textiel aan een speciale voorbehandeling te onderwerpen. Zorg er echter voor dat u bij het verwijderen van vlekken chemische middelen vermijdt.
Gebruik in plaats daarvan natuurlijke huismiddeltjes. Galzeep is een bijzonder populair middel om bijvoorbeeld melk of babyvoeding te verwijderen. Breng de galzeep gewoon vóór het wassen op de vlek aan en laat het even intrekken. Daarna wassen op 30 tot 60 graden. Het programma dat u kiest, hangt af van de vraag of u gekleurd of gekookt wasgoed wast.
Andere populaire huismiddeltjes om vlekken te verwijderen zijn citroensap, azijnessence en babyolie. Breng het gewenste middel aan op de vlek en doe het vervolgens bij het wasgoed.
3. Was de tweedehands goederen nogmaals.

Kinderen ontgroeien sneller dan veel ouders zouden willen. Daarom kopen sommige gezinnen hun kinderkleding niet meer nieuw, maar tweedehands. Tweedehands babykleding kopen is niet alleen milieuvriendelijker en grondstofbesparend, maar ook veel goedkoper.
Tweedehands kleding kopen heeft ook een ander voordeel wat het wassen betreft. Het feit dat de kleren al zo vaak gewassen zijn, betekent dat er bijna geen schadelijke stoffen meer in de vezels zitten.
Maar je moet tweedehands kleding ook altijd wassen voordat je ze voor het eerst draagt. Dit helpt om kiemresten te verwijderen. Hoe vaak u uw kleding wast, bepaalt u natuurlijk zelf. Twee keer wassen op 60 graden is echter aan te bevelen.
Er zijn veel manieren om tweedehands babykleding te kopen. Vooral online platforms zoals Ebay, Shpock of Mamikreisel zijn populair. Maar er is ook een groot aanbod van losse kinderkleding in tweedehandswinkels of op rommelmarkten.
4. Geschikte milde wasmiddelen voor baby’s
No products found.