- De juiste kleur van het haar van de baby is meestal nog niet definitief vastgesteld bij de geboorte: babyhaar verandert heel vaak van kleur. De haarkleur kan dus nog veranderen.
- Vanaf de vierde levensmaand kun je meestal zien welke haarkleur het kind waarschijnlijk zal hebben.
- Babykrullen worden veroorzaakt door de dunne, gemakkelijk te krullen structuur van het babyhaar en verdwijnen meestal weer.
Je zou kunnen zeggen dat veel baby’s op elkaar lijken, maar hun babyhaar is vaak heel verschillend. Sommigen worden geboren met babykrullen en anderen met lang, steil haar. Anderen hebben kort of (bijna) helemaal geen haar. Ook de haarkleur – of die nu rood, zwart, lichtblond of bruinig begint – kan in veel gevallen veranderen. Babyhaar verandert vooral van kleur nadat de eerste haartjes zijn uitgevallen.
Ontdek in dit artikel waarom babyhaar van kleur verandert. Ook andere vragen komen aan bod, zoals waarom er in de eerste levensmaanden veel haar uitvalt, waarom veel baby’s een kale plek op het achterhoofd ontwikkelen en of je de groei en verandering van babyhaar kunt beïnvloeden. Lees ook wanneer de haarkleur van de baby definitief wordt bepaald.
Inhoudsopgave
1. babyhaar valt meestal nog uit
Baby’s beginnen meestal vanaf de derde levensmaand hun eerste haren te verliezen. Het zogenaamde pasgeboren haar is dus niet permanent. Dit heeft vele redenen:
- De omtrek van het hoofd neemt toe.
- De invloed van maternale hormonen neemt af.
- De hoofdhuid rekt uit.
Bijna elke moeder is bekend met veranderingen in het haar als gevolg van hormonale schommelingen. Het babyhaar, dat meestal vanaf de vierde levensmaand teruggroeit, heeft vaak een andere kleur en structuur.
De groei van het haar verloopt in drie fasen:
- In de langere eerste fase groeit het haar
- Daarna staat de groei stil
- Tenslotte valt het uit
In het begin groeien de haren allemaal tegelijk en in hetzelfde tempo; daarna vallen ze bijna allemaal tegelijk uit. Soms vallen de eerste haren uit voordat het kind is geboren. Dan heeft het kind na de geboorte meestal weinig haren.
Tip: Er zijn zeldzame gevallen waarin de baby de eerste haren niet of slechts in zeer geringe mate verliest.
2. babyhaar verandert van kleur omdat de kleurpigmenten intenser worden.
Sommige baby’s hebben bij de geboorte heel licht haar, vooral als ze een lichte huidskleur hebben. Later kan het haar van de baby van kleur veranderen en donkerder worden. Veel voorkomend bij donkere types is lichtbruin haar bij de geboorte dat later donkerbruin wordt. De reden is heel eenvoudig: het haar bevat kleurpigmenten die het haar zijn kleur geven. Het eerste stel babyhaar heeft slechts een kleine hoeveelheid pigmentatie, zodat het haar als geheel lichter lijkt dan het later in het leven zal zijn. De eerste haarkleur bij de baby kan dus verschillen van wat de genetische make-up van de baby bepaalt. Het tweede haar heeft meer pigment: Het haar van de baby verandert van kleur en wordt donkerder.
In het algemeen kunnen de kleurpigmenten in het haar in de loop van het leven veranderen. Dit is visueel meer merkbaar bij licht haar dan bij donker haar. De verandering van lichtblond naar donkerblond of brunette komt vaak voor, maar het haar wordt zelden lichter in de loop van het leven. Soms hebben baby’s bruin haar dat later roodachtig wordt, of roodachtig haar dat blond wordt.
Tip: In principe kun je vanaf ongeveer de vierde maand na de geboorte bepalen welke haarkleur de baby later waarschijnlijk zal hebben: blond, brunette, rossig of zwart. Als ouders daar achter komen, zijn ze soms verbaasd. Want de baby hoeft in geen geval een van de twee haarkleuren van de ouders aan te nemen.
3. de haarkleur van een baby is nauwelijks te voorspellen
Niet alle baby’s hebben bijvoorbeeld de haarkleur van één van beide ouders, of een haarkleur die duidelijk een mengeling is van de twee oudertypes. We weten dat ongeveer tien genen de kleur van menselijk haar bepalen. En mensen hebben van elk gen één kopie van de moeder en één van de vader. Er is dus een groot aantal mogelijke combinaties.
Donker haar wordt dominant overgeërfd, d.w.z. het komt vaker tot uiting.
Blond haar wordt niet overgeërfd via één enkel gen. In feite zijn er drie kleine genetische veranderingen die vaak voorkomen bij mensen met blond haar.
Ook mensen met donker haar kunnen deze haarkleur dragen en doorgeven. Als beide ouders deze eigenschap doorgeven aan de baby, zal het haar van de baby blond zijn – hoewel de ouders donkerharig kunnen zijn. Soms worden haarkleuren in een familie gedurende een lange periode geërfd zonder dat ze massaal tot uiting komen. Maar dan kan een baby met deze haarkleur geboren worden.
Als je drager bent van bepaalde types van het MC1R-gen, is de kans groot dat je rood of rossig haar hebt.
Sommige baby’s krijgen een kale plek op hun achterhoofd.
Veel ouders maken zich zorgen als ze een kale plek op het achterhoofd van hun baby zien. Dit is volkomen normaal en heeft waarschijnlijk twee redenen:
-
De kale plek op het achterhoofd kan ontstaan door veel op deze plek te liggen. Dit komt doordat liggen druk en wrijving veroorzaakt. Het haar is hier gevoelig voor. Dit gebeurt echter pas als het haar in de derde fase van uitvallen zit. Als de baby beweeglijker en actiever wordt, zal de kale plek weer aangroeien.
- De babyharen op het achterhoofd hebben waarschijnlijk een voorsprong in tegenstelling tot de voorkant van het hoofd. Daarom bereiken zij de derde fase van het uitvallen eerder.
Tip: In beide gevallen zal het babyhaar waarschijnlijk later teruggroeien. De kale plek op het achterhoofd is in de regel dus geen reden tot zorg.
5. de groei van het babyhaar kan niet worden beïnvloed
Veel ouders denken dat ze het haar van hun baby sterker kunnen laten groeien door het vaak te knippen. Dit heeft echter geen effect op de groei van het haar. Haar is in feite dood weefsel dat niet van voedingsstoffen wordt voorzien. Daarom is de sterkte van het haar een kwestie van genen, niet van verzorging of knippen.
6. babykrullen verdwijnen meestal weer met de tijd
Een verrassing komt voor veel ouders die ook geen krullen hebben, want veel baby’s hebben bij de geboorte fijne krullen. Dit is echter meestal niet blijvend en het babyhaar zal later recht worden. Babykrullen zijn meestal de eerste haren die weer uitvallen. De reden voor deze babykrullen is heel eenvoudig: veel baby’s hebben bij de geboorte heel fijn en dun haar, dat door deze haarstructuur gemakkelijker oprolt en krult. Later wordt het haar dikker, zwaarder en sterker, zodat het niet meer zo gemakkelijk krult, maar soepel naar beneden valt. De permanente structuur van het haar ontwikkelt zich in het eerste en tweede jaar na de geboorte van de baby.