Eerste periode: voorbereiding en behandeling

Het moment waarop ze voor het eerst ongesteld werden, staat bij veel vrouwen in het geheugen gegrift. De spannende gebeurtenis is een belangrijke stap in de ontwikkeling van kind tot vrouw. Terwijl sommige meisjes naar …

Eerste periode: voorbereiding en behandeling

erste-periode
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Eerste periode: voorbereiding en behandeling
Op welke leeftijd worden meisjes voor het eerst ongesteld?

Tegenwoordig begint de puberteit meestal veel vroeger dan een paar jaar geleden. De meeste meisjes worden voor het eerst ongesteld tussen hun 10e en 14e jaar. Het is echter niet ongewoon dat de eerste menstruatie al op 9 of 16-jarige leeftijd begint.

Hoe kan ik mijn dochter het beste voorbereiden op haar eerste menstruatie?

Vóór de eerste menstruatie moet u met uw kind praten over alles wat zij over dit onderwerp moet weten. Leer je kind ook dat het een heel normaal proces is in de overgang van meisje naar vrouw, zodat ze op een overeenkomstige ontspannen manier met deze situatie kan omgaan.

Zijn maandverband of tampons beter?

De beslissing om maandverband of tampons te gebruiken moet je aan je dochter overlaten. Hoewel inlegkruisjes en maandverband heel geschikt zijn voor de eerste keer, doen sommige meisjes het ook heel goed met tampons in kleine maten.

Het moment waarop ze voor het eerst ongesteld werden, staat bij veel vrouwen in het geheugen gegrift. De spannende gebeurtenis is een belangrijke stap in de ontwikkeling van kind tot vrouw. Terwijl sommige meisjes naar deze dag uitkijken, vervult de gedachte andere meisjes met angst.

Daarom is het des te belangrijker om een meisje goed voor te bereiden op dit moment. In dit artikel leggen we uit wanneer de eerste menstruatie optreedt en welke tekenen erop wijzen dat het niet lang meer duurt. Daarnaast krijg je tips over waar je zeker met je kind over moet praten.
[button]Bestel verdere literatuur direct online[/button]

1. de eerste periode is een bijzonder moment.

blut auf weissem hoeschen
Zelfs een kleine hoeveelheid bloed kan beangstigend zijn als je er niet op voorbereid bent.

Menstruatie is een hormonaal proces waarbij bloed via de vagina uit de baarmoeder wordt afgescheiden. De bloeding duurt meestal ongeveer 3 tot 7 dagen en herhaalt zich gemiddeld om de 28 dagen.

Bij jonge meisjes is de menstruatie nog zeer onregelmatig, zodat de cyclus vaak langer of korter duurt dan 28 dagen. De ervaring leert dat de menstruatie in de loop van de eerste jaren geleidelijk afneemt.

Wanneer meisjes voor het eerst ongesteld worden, is dat voor velen een spannend en vormend moment. Terwijl sommige meisjes al lang op deze dag hebben gewacht, worden anderen verrast door het tijdstip.

Hoewel de eerste menstruatie meestal gepaard gaat met heel licht bloedverlies, kan de hoeveelheid bloed er behoorlijk veel uitzien en beangstigend zijn. Bovendien kan zelfs de eerste menstruatie gepaard gaan met meer of minder hevige pijn in de onderbuik.

2 De eerste bloeding begint meestal tussen de leeftijd van 11 en 15 jaar.

De leeftijd waarop de eerste bloeding begint, kan niet worden vastgesteld. De meeste meisjes zijn tussen de 10 en 14 jaar oud als ze voor het eerst ongesteld worden. Het kan echter ook al op 9-jarige leeftijd zijn of pas op 15- of 16-jarige leeftijd.

Hoe oud meisjes zijn als ze voor het eerst ongesteld worden, hangt onder meer af van hun leefsituatie, omgevingsinvloeden en voeding. Welke invloeden welk effect hebben, wordt nog onderzocht.

De eerste menstruatie is echter meestal merkbaar door de volgende tekenen:

  • groeiende borsten
  • schaamhaar
  • verandering van uiterlijk, het lichaam wordt ronder
  • witte afscheiding
  • puistjes
  • stemmingswisselingen
  • verhoogde prikkelbaarheid

Deze tekenen verschijnen soms twee tot drie jaar voor de eerste menstruatie. Kort voor het begin van de eerste menstruatie kunnen de borsten ook trekken en spannen. Sommige meisjes hebben een paar dagen van tevoren ook last van lichte pijn in de buik.

Volgens een studie uit 2014 heeft de genetica ook een grote invloed op het tijdstip van de eerste menstruatie. Het hangt ervan af of de genen aan moeders- of vaderskant dominanter zijn.

3. Een goede voorbereiding is het allerbelangrijkste

mutter nimmt ihre tochter in den arm
Laat je dochter zien dat je er altijd voor haar bent.

Zodat je kind de dag waarop haar eerste menstruatie begint niet vreest, moet je van tevoren samen een uitgebreid gesprek voeren. Als ouders is het belangrijk dat je het onderwerp zo open mogelijk behandelt.

Veel meisjes willen graag uitgebreid advies van hun moeder over hun eerste menstruatie. Maar omdat dit een zeer intiem onderwerp is, moet u uw dochter benaderen in plaats van te wachten tot zij u benadert.

Maak uw dochter duidelijk dat menstruatie iets heel normaals is en geenszins iets gênants. Het is belangrijk dat u de angst van uw kind voor de gebeurtenis wegneemt en haar aanmoedigt. Beantwoord eventuele vragen van uw kind over dit onderwerp.

Het helpt veel meisjes ook als moeders vertellen over hun eigen ervaringen met hun eerste menstruatie. Dit creëert een gevoel van saamhorigheid, wat je kind weer een gevoel van veiligheid geeft.

Zodra een meisje voor het eerst ongesteld wordt, kan ze ook zwanger worden. Daarom is het belangrijk dat je ook het onderwerp anticonceptie aansnijdt en de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

4. Maandverband of tampons – welk hygiëneproduct is beter?

menstruationstasse
Menstruatiecups zijn eerder ongeschikt voor jonge meisjes.

Een deel van de voorbereiding op de eerste menstruatie is het leren kennen van de verschillende hygiëneproducten. Het beste is om vroeg genoeg met je dochter te praten over welke opties er in dit geval zijn.

Eerst en vooral wordt een onderscheid gemaakt tussen maandverband en tampons. Terwijl maandverband alleen het bloed buiten de vagina opvangt, worden tampons ingebracht om het bloed al binnen het lichaam op te vangen.

Bij licht bloedverlies kan een inlegkruisje volstaan om het bloed op te vangen. Bij heviger bloedverlies daarentegen moet een maandverband worden gebruikt, dat in verschillende sterktes verkrijgbaar is. Soms zijn gratis monsters verkrijgbaar.

Veel meisjes geven echter de voorkeur aan tampons, omdat die discreter zijn en geen onaangename geur verspreiden. Tampons kunnen al bij de eerste menstruatie worden gebruikt. Speciale tampons in miniformaat zijn bijzonder geschikt voor de eerste menstruatie.

Bij het gebruik van tampons hoeft u zich geen zorgen te maken over het scheuren van het maagdenvlies. Dit is zeer onwaarschijnlijk bij gebruik van een kleine tampon, omdat het maagdenvlies zachter en plooibaarder wordt door de hormonale veranderingen.

Het is belangrijk dat je je kind zelf laat beslissen of het liever tampons of maandverband gebruikt.

Tip: Stel al vroeg een noodpakket voor uw kind samen, dat in de schooltas of rugzak kan worden meegenomen. Deze moet bestaan uit een maandverband, een tampon en vers ondergoed. Zo is uw kind goed voorbereid in geval van nood.

5. boeken die je kunt gebruiken om meisjes voor te bereiden op hun eerste menstruatie

No products found.

Gerelateerde berichten