Baby van 3 maanden: informatie over slaap, stoelgang en ontwikkelingsstappen

Baby’s hebben in de eerste weken en maanden veel ontwikkelingssprongen. Gisteren lagen ze nog onhandig op hun rug, vandaag draaien ze al op eigen kracht op hun zij. Maar niet alleen op het gebied van …

Baby van 3 maanden: informatie over slaap, stoelgang en ontwikkelingsstappen

baby 3 monate
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Baby van 3 maanden: informatie over slaap, stoelgang en ontwikkelingsstappen
Hoe groot en zwaar is een baby met 3 maanden?

Op de leeftijd van 3 maanden wegen baby’s gemiddeld 5500 tot 6500 gram met een lengte van 54 tot 67 centimeter. Daarnaast heeft een kind minder slaap nodig dan voorheen en hoeft het minder vaak gevoed te worden. Met de introductie van aanvullende voeding verandert in veel gevallen ook de stoelgang.

Wat verandert er op het gebied van motoriek en reflexen?

Vanaf de leeftijd van drie maanden kunnen baby’s hun hoofd zelfstandig vasthouden en zelfstandig optillen in rug- en buikligging. Ze gebruiken hun handen om voorwerpen te pakken en te voelen.

Hoe kunnen ouders hun baby van 3 maanden het beste ondersteunen?

Voorzie uw kind van geschikt speelgoed zodat de tastzin, de motoriek en de hand-oogcoördinatie zich kunnen ontwikkelen. Om het taalgevoel te ontwikkelen, moet u veel met uw kind praten en verhaaltjes voorlezen.

Baby’s hebben in de eerste weken en maanden veel ontwikkelingssprongen. Gisteren lagen ze nog onhandig op hun rug, vandaag draaien ze al op eigen kracht op hun zij. Maar niet alleen op het gebied van de motorische ontwikkeling worden grote sprongen gemaakt. Baby’s beginnen ook geluiden te vormen en ontwikkelen zich emotioneel.

In dit artikel leest u welke mijlpalen baby’s bereiken als ze 3 maanden oud zijn en hoe het dagelijks leven met een kind van deze leeftijd eruitziet. We wijzen je op de grootste uitdagingen en geven je tips om je kind op een zinvolle manier bezig te houden.
[button]Bestel een speelboog voor baby’s direct online[/button]

1. de eerste maanden worden gekenmerkt door een snelle gewichtstoename

Het voeden van een baby

Borstvoeding staat bekend als de beste en meest natuurlijke vorm van voeding. Daarom adviseren niet alleen verloskundigen en kinderartsen, maar ook de WHO moeders om hun baby tot de zesde levensmaand volledige borstvoeding te geven. Volgens een studie van de Duitse voedingsvereniging (DGE) is het borstvoedingspercentage na vier maanden nog steeds 56%.

Tijdens de zwangerschap kunnen ouders de ontwikkeling van hun kind alleen via echografie volgen. Wanneer zij hun kind na de geboorte voor het eerst in hun armen houden, zijn de meeste moeders en vaders verbaasd over hoe fragiel het kind lijkt.

Dit verandert echter snel in de eerste levensmaand. Hoewel pasgeborenen na de geboorte aanvankelijk gewicht verliezen, komen ze daarna tot 200 gram per week aan. In de derde maand neemt het gewicht van de baby zelfs toe tot een kilo per week.

Bovendien zijn er altijd groeispurten waarbij de baby in korte tijd veel groter en zwaarder wordt. Een baby van 3 maanden heeft meestal een kledingmaat van ongeveer 62 tot 68 en weegt gemiddeld 5500 tot 6500 gram.

Deze cijfers zijn slechts richtlijnen. Kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo, dus afwijkingen zijn meestal geen reden tot zorg. Bij het U4-onderzoek, dat plaatsvindt in de derde tot vierde levensmaand, gaat de arts na of een kind zich in een leeftijdsadequaat tempo ontwikkelt.

2. de dagelijkse routine verandert

mutter und baby schlafen zusammen im bett
Om je weer op te laden voor de inspannende dagelijkse routine, moet je de slaapfasen van je kind gebruiken om zelf uit te rusten.

In de eerste levensweken slaapt een baby veel. Dit verandert echter vanaf ongeveer de derde levensmaand. Een kind slaapt ’s nachts langer en heeft overdag langere perioden van waakzaamheid. Twee tot drie dutjes per dag zijn in veel gevallen al voldoende. De slaapbehoefte is nog maar ongeveer 14,5 uur.

Vanaf dit punt moet u rituelen en een regelmatige dagelijkse routine invoeren waaraan de baby zich kan oriënteren. Omdat een kind minder slaap nodig heeft, heeft het meer tijd om de omgeving te observeren en de verschillende prikkels waar te nemen.

Veel kinderen worden ook kieskeuriger en onrustiger omdat ze vermaakt en gespeeld willen worden. In combinatie met hun eigen slaaptekort kan deze tijd een echte uitdaging worden.

Een baby van 3 maanden geniet nog van de zogenaamde nestbescherming. Maar om een gezond immuunsysteem op te bouwen, moet het lichaam ook langzaam in het reine komen met ziekteverwekkers. Dit kan leiden tot de eerste verkoudheden met hoesten en snotteren.

Bovendien beginnen veel baby’s met 3 maanden tandjes te krijgen. Tandjes krijgen is zelden zonder complicaties. In de regel gaat het doorkomen van de tandjes gepaard met onaangename symptomen.

Tekenen dat een baby tandjes krijgt zijn de volgende

  • toegenomen speekselen
  • onrustige slaap
  • koorts of iets hogere temperatuur
  • rode wangen
  • diarree of veranderde stoelgang

Het spijsverteringsstelsel van een baby moet eerst rijpen, dus daar zijn vaak klachten over. Maagdarmproblemen kunnen bestaan uit winderigheid, kolieken of vaak huilen. Bij de overgang naar aanvullende voeding kan soms ook verstopping optreden. Het helpt om veel vloeistoffen te drinken en vers fruit te eten. 3.

3. De ontwikkeling van de zintuigen gaat sneller.

baby spielt in rueckenlage mit spielzeugen
Baby’s grijpen specifiek naar alles wat binnen handbereik ligt.

Het gezichtsvermogen van een baby verbetert sterk in de eerste levensmaanden. Terwijl pasgeborenen hun omgeving nog heel wazig waarnemen, begint het ruimtelijk zicht rond drie maanden.

Een baby kan nu voorwerpen herkennen die verder weg liggen en ze met zijn ogen volgen als ze bewegen. Ook kunnen kleurnuances beter worden herkend en van elkaar worden onderscheiden.

Ook de hersengebieden voor gehoor en spraak zijn al zeer goed ontwikkeld, zodat zintuiglijke indrukken steeds beter kunnen worden verwerkt. Wanneer een geluid wordt gehoord, draait een baby van 3 maanden zijn hoofd in die richting. Bovendien beginnen kinderen op deze leeftijd geluiden te imiteren en “gesprekken” te voeren.

Ook de tastzin speelt een steeds belangrijkere rol. Baby’s beginnen hun handen te gebruiken en aan voorwerpen te voelen. Maar niet alleen de handen, ook de mond wordt gebruikt om de textuur van voorwerpen te verkennen.

Daarnaast maakt de mentale ontwikkeling een grote sprong. Een baby neemt actief deel aan het gezinsleven en geniet van de interactie met anderen. Hij kan allerlei gevoelens uiten en ook de uitdrukkingen van andere medemensen steeds beter interpreteren.

4. De bewegingen worden meer gecontroleerd

kleines baby spielt mit bunten baukloetzen
De nek-, schouder-, arm- en rugspieren van de baby worden versterkt door de buikligging.

De ontwikkeling vindt echter ook plaats op het gebied van de motoriek. De aangeboren reflexen verdwijnen langzaam zodat er gecontroleerde bewegingen gemaakt kunnen worden.

De meeste ouders zijn vooral onder de indruk van het feit dat een kind zelfstandig zijn hoofd leert vasthouden. In rugligging begint het zijn hoofd op te tillen en rond te kijken. Maar zelfs in buikligging kan een baby zijn hoofd korte tijd optillen en de omgeving verkennen.

Sommige kinderen doen kort daarna hun eerste “push-ups” door met hun handen op de grond te steunen en hun bovenlichaam omhoog te duwen. Dit bereidt de spieren voor op het latere kruipen.

Baby’s van 3 maanden zijn niet alleen beter in staat om voorwerpen te zien en te volgen, maar ook om ze met hun handen vast te pakken. Ze trainen hun hand-oog coördinatie op verschillende voorwerpen, zodat hun grijpen steeds preciezer wordt.

5. Spelen, praten, voelen – zo kunt u uw baby van 3 maanden ondersteunen

Om de ontwikkeling van een baby te ondersteunen, moet u nu al beginnen met speelse aanmoedigingen. Hieronder geven we u enkele suggesties over hoe u uw kind op een leeftijdsgerichte manier kunt ondersteunen.

  • Tastzin: Gebruik verschillende materialen en oppervlaktestructuren zodat uw kind zijn eigen tastzin kan trainen. Bied een verscheidenheid aan speelgoed om mee te spelen. Aangezien veel plastic speelgoed schadelijke stoffen bevat, is het beter om getest houten speelgoed te gebruiken. Aanraakboekjes die je tegelijkertijd kunt voorlezen zijn ook erg populair.
  • Taal: baby’s zijn niet alleen geïnteresseerd in geluiden, maar ook in taal. Ze brabbelen en imiteren geluiden. Om de taalontwikkeling te stimuleren, praat u zo vaak mogelijk met uw kind. Gebruik korte zinnen en herhaal belangrijke delen van zinnen. Benoem ook zoveel mogelijk voorwerpen. Dit is ook het juiste moment om verhalen voor te lezen.
  • Hand-oog coördinatie: Om de hand-oog coördinatie te bevorderen zijn speelbogen bijzonder geschikt. U kunt deze over een kruipdeken leggen, zodat uw baby op zijn rug liggend de verschillende speeltjes kan pakken.
  • Bewegingsoefeningen: Om de nekspieren van uw baby verder te versterken, moet u hem of haar meerdere keren per dag in buikligging leggen. Motiveer uw kind om zijn hoofdje op te tillen door speelgoed aan te bieden of actief tegen hem te praten. Zodra u voelt dat uw kind overbelast is, moet u hem of haar terugbrengen in een ontspannen houding. 5. Om de motoriek te trainen kunt u ook naar babyzwemmen gaan of PEKiP-lessen volgen.

6. stimuleer grijpen en aanraken met een speelboogje

No products found.

Gerelateerde berichten