Leren kruipen en nieuwe dingen ontdekken

Kruipen is een mijlpaal in de ontwikkeling van een kind. Elke baby begint op zijn eigen tijd te kruipen. Sommige ouders zijn snel in de war als hun kind in een bepaalde maand nog niet …

Leren kruipen en nieuwe dingen ontdekken

Wichtiges zum Krabbeln lernen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Leren kruipen en nieuwe dingen ontdekken
  • Kruipen is een mijlpaal in de ontwikkeling van een kind.
  • Elke baby begint op zijn eigen tijd te kruipen.
  • Sommige ouders zijn snel in de war als hun kind in een bepaalde maand nog niet kruipt.

Voordat ze lopen, kruipen kleine kinderen met volle kracht rond en verkennen ze hun omgeving. Voor ouders betekent dit vooral het huis zo kindveilig mogelijk maken, want aan de verkenningsdrang van de kleintjes met verhoogde activiteit valt niets te doen.

Maar op welke leeftijd begint de baby ongeveer te kruipen en wat kunt u doen om het kind aan te moedigen om te kruipen? In dit artikel informeren wij u over deze belangrijke ontwikkelingsstap van uw kind en geven wij u tips hoe u uw kind tijdens deze maanden optimaal kunt ondersteunen.

1. kruipen, kruipen, rollen, glijden – geen enkel kind ontwikkelt zich op dezelfde manier

baby krabbelt vergnuegt auf dem teppich
Kruipen is een mijlpaal in de ontwikkeling van een kind omdat het niet alleen kracht, maar ook coördinatie en evenwicht vereist.

Een van de eerste vragen die familieleden of vrienden aan jonge ouders stellen, gaat over het kruipen. Vaak brengt dit mama of papa in verlegenheid, want niet elk kind begint automatisch te kruipen tussen de 6e en 10e maand – sommigen zijn er al na de 4e en anderen rollen nog rond tot de 8e maand. Sommige kinderen kruipen zelfs helemaal niet, maar gaan meteen van kruipen en rollen naar staan. Laat je dus niet afschrikken, de drang om te bewegen is bij elk kind aangeboren en komt op het juiste moment.

1.1 Hoe ondersteun ik mijn kind als het niet zelfstandig wil kruipen?

Vraag uw kinderarts om babygymnastiek of babyzwemlessen voor te schrijven. Dit is niet alleen leuk voor uw baby, maar ook voor u, en u krijgt veel tips en suggesties voor spannende spelletjes. Bovendien kom je in contact met andere baby’s en moeders van wie de kinderen een vergelijkbare leeftijd hebben.

Belangrijk: Veel ouders zijn ongerust als hun kind na de 11e maand niet meer kruipt. Elke kinderarts zal u echter van deze zorg verlossen, want vertraagd kruipen is ook volkomen normaal. Sommige kinderen zijn voorzichtiger en angstiger dan andere. Of uw baby slaapt slecht en kan daardoor ’s nachts niet genoeg rusten om deze veeleisende motorische vaardigheden aan te leren.

1.2 Zitten en rollen gaan vooraf aan kruipen

Vaak begint de baby kort na de geboorte de buik- en beenspieren te oefenen door te schoppen. Al na 8 weken tillen veel kinderen hun hoofd op in rug- of buikligging, omdat de nek- en rugspieren vrij stabiel moeten zijn om te kunnen zitten en kruipen.

Wanneer het kind vanaf de 4e maand regelmatig van de rug- naar de buikligging draait en daarbij zijn hoofd kan optillen en vasthouden, wordt ook zijn bewegingsbereik groter. Sommige kinderen rollen zo zijwaarts door het plat, andere blijven in buikligging en duwen zich met hun armen in de gewenste richting. U kunt de bewegingsdrang van uw kind aanmoedigen door achter het kind te gaan zitten, zijn voetjes in uw handen te nemen en het zo voldoende weerstand te bieden om zich vanuit deze positie naar voren te duwen.

Vaak blijft het buikje nog op de grond als de baby zich voortbeweegt, en leunt de baby vooral op zijn onderarmen. Een speelkleed is een geschikte en veilige plaats om de nieuwe bewegingen te oefenen en moet over een groot oppervlak worden gelegd, vooral in kamers met tegels of andere harde vloeren, zodat het hoofdje ook tegen stoten wordt beschermd.

2. kinderen beginnen te zitten vanaf de 5e maand

Voordat kinderen gaan kruipen, is vrij zitten heel belangrijk.

Samen met het kruipen is zitten een belangrijke stap op weg naar het kruipen. Baby’s vallen dan vaak voorover op hun handen of gaan vanuit deze buikligging rechtop zitten.

Kinderen blijven een paar weken in deze afwisselende houding tussen zitten en kruipen en oefenen zo hun kracht en coördinatie. Als uw kind het liever wat rustiger aan doet en zich niet op eigen kracht wil voortbewegen, moedig het dan aan met zijn favoriete speeltje. Leg de baby daarvoor in buikligging en zorg ervoor dat hij al op zijn handen steunt. Houd het speeltje op korte afstand naar hem uit en motiveer uw kleine schat om naar u toe te komen. Wees geduldig en blijf je baby aanmoedigen met zulke prikkels.

Een andere oefening is de zogenaamde kruiwagen: zodra de baby zich al veilig kan ondersteunen met zijn armen, maar nog problemen heeft met de coördinatie van zijn benen, kunt u hem helpen te “lopen” met zijn armen door zijn buik en billen te ondersteunen met uw hand, of door zijn benen vast te houden.

Belangrijk: Versnel deze natuurlijke ontwikkelingsstappen niet door het kind in een zittende positie te ondersteunen met veel kussens of door te proberen het kind te “leren” zitten. Als de spieren van de baby sterk genoeg zijn, gaat hij vanzelf zitten.

U zult niet veel coördinatieveranderingen kunnen waarnemen, omdat in het eerste levensjaar niet alleen het lichaam van de baby snel groeit, maar ook zijn hersenen. Op vier voeten staan vereist zowel voldoende kracht als een goed ontwikkeld evenwichtsgevoel.

3. Voor het eerst kruipen – daar gaan we.

De coördinatie is vaak niet optimaal bij de eerste pogingen: veel kinderen proberen in het begin hun handen en voeten afzonderlijk op te tillen of zetten hun voeten op zonder hun handen vooruit te bewegen. Sommige kinderen kruipen de eerste weken zelfs liever achteruit dan vooruit. Deze eerste pogingen zien er dan soms heel grappig uit en het is de moeite waard om deze kostbare momenten als video op te slaan.

Kruipen is moeilijker dan het lijkt en vergt veel geduld en oefening van zowel je kind als van jou.

Thuis is een kruipdeken of een zachte mat ideaal voor het kruipen; buiten kun je het ook in de tuin op het gras proberen. Het is belangrijk dat de ondergrond niet te hard is om de knieën te beschermen en de kans op letsel zo klein mogelijk te maken. Uiterlijk nu moet u uw huis controleren op kinderveiligheid, want de kleintjes kunnen nu bijna overal komen en u overal volgen. Trappen, randen en stopcontacten moeten dienovereenkomstig worden beveiligd of geblokkeerd.

Kinderen hebben niet veel steun nodig bij het kruipen. Zodra het kind er klaar voor is, kan het binnen een paar weken zijn motorische vaardigheden sterk uitbreiden en zo genieten van zijn nieuwe bewegingsvrijheid, misschien met enige vertraging.

Gerelateerde berichten