Bloedingen bij kinderen – Oorzaken en verlichting van bloedingen

Bloedingen in het hoofd zijn in eerste instantie niet zichtbaar aan de buitenkant. Een val, ongeval of hoofdletsel kan de bloeding veroorzaken. Zelfs pasgeborenen kunnen bloederige ontlasting hebben. De oorzaken kunnen onschuldig zijn (bloedopname bij …

Bloedingen bij kinderen – Oorzaken en verlichting van bloedingen

Das können Ursachen für Blutungen bei ihrem Kind sein
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Bloedingen bij kinderen – Oorzaken en verlichting van bloedingen
  • Bloedingen in het hoofd zijn in eerste instantie niet zichtbaar aan de buitenkant. Een val, ongeval of hoofdletsel kan de bloeding veroorzaken.
  • Zelfs pasgeborenen kunnen bloederige ontlasting hebben. De oorzaken kunnen onschuldig zijn (bloedopname bij de geboorte) maar ook gevaarlijk (darminfecties). Bij onzekerheid moet altijd een arts worden geraadpleegd.
  • Als een kind zich heeft gesneden of op een andere manier heeft gebloed, moet dit snel worden gestopt, omdat er gevaar voor shock bestaat als de bloeding langdurig en ernstig is.

Als een kind bloedt, zij het in het oog, onder de huid of in de ontlasting, zorgt dit al snel voor onzekerheid bij de ouders. In onze gids hebben wij samengevat wat ouders in deze gevallen kunnen doen en vooral waar zij op moeten letten.

1. snel reageren op een bloeding in de hersenen

Kind mit Kopfschmerzen
Bloedingen in de hersenen moeten tijdig worden herkend.

Als een kind tijdens het spelen zijn hoofd stoot of valt, zijn verwondingen niet altijd direct herkenbaar. Vooral bloedingen in het hoofd zijn van buitenaf niet zichtbaar. Als een bloedvat in de hersenen scheurt of er schadelijke druk ontstaat, kan er een hersenbloeding ontstaan. Ouders moeten hun kinderen gedurende 48 uur na een val of klap op het hoofd goed in de gaten houden. Als het kind afwijkingen vertoont, zoals een bewustzijnsverandering, braken, langdurig huilen, duizeligheid of apathie, moeten de ouders onmiddellijk naar het ziekenhuis gaan.

2. bloeding in de darm: dit kunnen de oorzaken zijn

Schreiendes Baby
Bloedingen in de darm moeten door een arts worden opgehelderd
.

Een arts moet de oorzaak van een bloeding in de darm bij kinderen vaststellen. In veel gevallen hebben baby’s en kleine kinderen last van een anale fissuur. Dit uit zich door helderrood bloed dat in de ontlasting terechtkomt.
Als het bloed donkerder is, komt het meestal uit de dikke darm. Een oorzaak van dit soort bloedingen kunnen darmpoliepen zijn (meestal goedaardige uitgroeisels van het darmslijmvlies). In de regel zijn ze ongevaarlijk en vertoont het kind geen andere symptomen. Darmbloedingen kunnen echter ook andere oorzaken hebben, zoals darminfecties die zich uiten in bloederige diarree. Daarnaast zijn er symptomen als koorts en buikkrampen.
Ook bij pasgeborenen is bloederige ontlasting niet ongewoon. Hoewel bloed bij de ontlasting ouders in eerste instantie behoorlijk kan laten schrikken, is er vaak een eenvoudige verklaring voor. Tijdens de geboorte kan een baby bloed van de moeder inslikken, wat dan leidt tot bloederige ontlasting. Als u niet zeker bent, moet u altijd een arts raadplegen.

Let op: Af en toe kunnen darmbloedingen worden verward met schijnbloedingen. Ook voedingsmiddelen zoals bieten of voedselkleurstoffen kunnen de ontlasting rood kleuren. Zwarte ontlasting kan ook worden veroorzaakt door voedingsmiddelen als drop, ijzer- en houtskooltabletten.

3. bloedingen onder de huid en in het oog

Bloeding onder de huid Beschrijving
Stollingsstoornis Peuters zijn graag actief en ravotten veel. Het kan gebeuren dat ze blauwe plekken krijgen. Deze bloeduitstortingen zijn vaak onschuldig. Toch moeten ouders ze in de gaten houden en eventueel door een arts laten controleren of het normale bloeduitstortingen zijn of dat ze worden veroorzaakt door een stollingsstoornis.
Petechiën Petechiën zijn bloedingen onder de huid ter grootte van een speldenknop. Het zijn bloedingen uit de fijnste bloedvaatjes in de huid. In het begin verschijnen kleine bloederige plekjes op de enkels en onderbenen. Later kunnen ze over het hele lichaam verschijnen. Deze bloedingen houden verband met een verminderde hemostase, vaak veroorzaakt door een verminderde werking van de bloedplaatjes. Petechiën zijn geen ziekte op zich, maar de bloedingen onder de huid kunnen de oorzaak en een symptoom zijn van andere ziekten. Als ouders deze huidbloedingen bij hun kinderen ontdekken, moeten zij een arts raadplegen en het kind laten onderzoeken.
Bloedingen in het oog Als kinderen met scherpe voorwerpen of bijtende stoffen spelen, kunnen bloedingen in het oog en ernstige verwondingen optreden. Zelfs een vreemd voorwerp in het oog van het kind zal irritatie en roodheid in het oog veroorzaken. Het beste is om het vreemde voorwerp voorzichtig met een schone doek uit het oog te verwijderen. Dit gaat het beste door het doekje in de richting van de binnenste ooghoek te vegen. Als het vreemde voorwerp niet op deze manier uit het oog van het kind kan worden verwijderd, of als het zelfs glas- of metaalsplinters zijn, is het noodzakelijk een arts te raadplegen. Voorkomen moet worden dat het kind in het oog wrijft. Daartoe kan het getroffen oog worden afgedekt met een steriel verband.

4. Stop het bloeden: Hoe breng je het drukverband aan?

Eine Blutung wird mit einem Druckverband gestoppt.
Aanbrengen van een drukverband bij kinderen.

Als een kind zich heeft gesneden of op een andere manier heeft gebloed, moet u het bloeden onmiddellijk stoppen omdat er gevaar voor shock bestaat als het bloeden langdurig en ernstig is.
Om het bloeden te stoppen, moet u het kind eerst neerleggen. Als de bloeding op de arm of het been zit, moet u het getroffen lichaamsdeel optillen om de bloedtoevoer af te snijden. Voor het drukverband moeten steriele kompressen worden gebruikt. Het is het beste om met z’n tweeën te werken: terwijl de een de bloedtoevoer stopt, kan de ander een drukverband aanleggen.
Als een wond ondanks het drukverband niet stopt met bloeden, breng dan een tweede, strakker drukverband over het eersteaan.
Zodra het bloeden is gestopt en het kind met een drukverband is behandeld, kan een ambulance worden gebeld. Het kind moet nog steeds onder toezicht van een volwassene staan, zodat het bij bewustzijn blijft.

https://www.youtube.com/watch?v=UWryRo6efQE

Tip: Als een vinger of ander lichaamsdeel is afgesneden, moet het in een verse plastic zak worden gewikkeld en gekoeld in een tweede plastic zak met ijsblokjes naar het ziekenhuis worden gebracht.

Instructies om het bloeden te stoppen:

  • Neem een verbandpak bij de hand. Leg het verband op de wond zonder deze eerst aan te raken. Als u geen verband of kompres bij de hand hebt, kunt u een schone zakdoek of een pas gewassen theedoek als verband gebruiken.
  • Wikkel het verband twee of drie keer rond het getroffen lichaamsdeel om het verband te verstevigen.
  • Wikkel vervolgens een tweede zwachtel of gaasverband precies over de wond en wikkel het lichaamsdeel met verhoogde spanning. Zet het verband ten slotte vast met een pleister of verbandklem.
  • Ook als u het drukverband heeft aangelegd, moet u de arm of het been hoog leggen.

Gerelateerde berichten