De mastitis – Mastitis puerperalis

Mastitis, of mastitis puerperalis, is een veel voorkomend probleem na de geboorte en tijdens de borstvoeding. Verwondingen en irritaties in het tepelgebied worden vaak beschouwd als een voorloper van mastitis. In de meeste gevallen wordt …

De mastitis – Mastitis puerperalis

Eine Brustentzündung kann nach dem Stillen auftreten
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. De mastitis – Mastitis puerperalis
  • Mastitis, of mastitis puerperalis, is een veel voorkomend probleem na de geboorte en tijdens de borstvoeding.
  • Verwondingen en irritaties in het tepelgebied worden vaak beschouwd als een voorloper van mastitis.
  • In de meeste gevallen wordt mastitis veroorzaakt door een infectie met bacteriën of, in zeldzame gevallen, gistschimmels.

1. er zijn twee vormen van mastitis

Borstontsteking kan ook buiten de zwangerschap en borstvoeding optreden

Mastitis buiten zwangerschap en borstvoeding wordt mastitis non puerperalis genoemd. Dit komt echter slechts zeer zelden voor.

Mastitis puerperalis is eigenlijk een besmettelijke ontsteking van de borst, die meestal 6-7 weken na de geboorte optreedt. Het belangrijkste probleem bij mastitis is een ophoping van moedermelk. De borstklier is immers ontworpen om melk te produceren en te vervoeren – maar niet om melk op te slaan.

In principe onderscheiden we twee vormen van puerperale mastitis – inflammatoire en infectieuze mastitis. Beide vormen doen zich echter voor in het melkkanaalstelsel en gaan gepaard met een stagnatie van de moedermelk.

1.1 Inflammatoire mastitis

Inflammatoire mastitis ontstaat meestal binnen de eerste 12 tot 24 uur nadat het melkkanaal verstopt is geraakt. De ontsteking van de interne melkkanalen veroorzaakt vervolgens verdere lokale klachten zoals zwelling, warmtegevoel en tastgevoel.

Onbehandelde inflammatoire mastitis kan zich ontwikkelen tot infectieuze mastitis.

1.2 Infectieuze mastitis

De ontsteking veroorzaakt een toename van witte bloedcellen in de moedermelk. Als er binnen 24-48 uur geen behandeling en ontsluiting van de melkkanalen plaatsvindt, ontwikkelt zich een infectie.

In dat geval neemt het aantal witte bloedcellen en bacteriën in gelijke mate toe. In dat geval treden typische infectieverschijnselen op zoals koorts, algemene malaise en koude rillingen.

1.3 Mastitis non puerperalis

Een andere, maar zeer zeldzame vorm van mastitis is mastitis non puerperalis, die onafhankelijk van zwangerschap en borstvoeding optreedt. Het gaat niet gepaard met een infectie veroorzaakt door bacteriën of andere ziekteverwekkers.

Hormonale veranderingen (bv. tijdens de menopauze), stress en verschillende medicijnen kunnen leiden tot een verhoogde afscheiding.

Als deze afscheiding niet kan worden afgevoerd, leidt dit tot mastitis, vergelijkbaar met het vasthouden van melk.

Borstontsteking uit zich door tal van onaangename symptomen

Bij mastitis voelt de aangetaste borst hard en warm aan. Mastitis puerperalis kan ook gepaard gaan met ernstige zwelling en roodheid. Typische symptomen van mastitis zijn ook:

  • Algemeen gevoel van ziekte
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Pijn
  • Drukgevoeligheid
  • Rillingen

Tijdens een borstinfectie kunnen deze symptomen slechts gedeeltelijk en in verschillende mate van ernst aanwezig zijn.

3. In de meeste gevallen wordt de borstontsteking veroorzaakt door bacteriën.

mutter stillt ihr baby.
Als je baby niet genoeg drinkt, kan dit leiden tot melkverzadiging, wat weer kan leiden tot mastitis.

De oorzaken van mastitis zijn meestal te wijten aan een infectie met bacteriën of andere ziekteverwekkers en een ophoping van moedermelk. Er zijn echter verschillende factoren die het ontstaan van een ontsteking in de hand werken.

Daartoe behoren stress en vermoeidheid, die het algemene risico van infectie verhogen. Bovendien kunnen pijnlijke of gewonde tepels leiden tot stagnatie van de moedermelk, waardoor het binnendringen van bacteriën en andere ziekteverwekkers in het melkkanalensysteem wordt vergemakkelijkt.

Bovendien kande combinatie van een sterke melkgiftreflex (veel moedermelk produceren) en een baby die niet veel drinkt, leiden tot melkverzadiging. De reden hiervoor is een borst die niet helemaal leeg is.

Ook verstoppingen van afzonderlijke melkkanaaltjes, te strakke voedingsbh’s en overgeslagen borstvoedingsmaaltijden kunnen het ontstaan van een melkprop bevorderen.

4. De behandeling van mastitis moet altijd door een arts worden uitgevoerd.

Let op: Om te voorkomen dat zich een abces vormt of dat de mastitis chronisch wordt, moet deze altijd door een arts worden onderzocht en dienovereenkomstig worden behandeld.

Om het ongemak te verlichten zijn koele kompressen of kwarkkompressen geschikt. U moet ook een beha dragen die de borst goed ondersteunt maar niet insnoert.

De medische behandeling hangt af van de oorzaak van uw borstontsteking. De volgende geneesmiddelen kunnen worden gebruikt:

  • Antibiotica
  • Dopamine receptor agonisten, die de productie van prolactine (een neurotransmitter die ontstekingen bevordert) remmen.
  • Ontstekingsremmende medicijnen, zoals ontstekingsremmers.

Als de mastitis gepaard gaat met zweren, abcessen, fistels of een chronische ontsteking, is een operatie nodig.

5. het verloop van mastitis kan zeer verschillend zijn

beratung beim frauenarzt.
Als uw symptomen ondanks therapie niet verbeteren, moet u uw gynaecoloog bezoeken voor nadere diagnose.

De duur van mastitis hangt af van hoe snel het wordt herkend en behandeld. Als algemene regel geldt echter dat een ontsteking die gepaard gaat met een bacteriële infectie meer tijd nodig heeft voor het genezingsproces.

Er is dus geen specifieke richtlijn voor het genezingsproces van mastitis. In het algemeen kan worden gesteld dat volledige genezing twee tot zes weken kan duren.

Let op: Als de mastitis ondanks een passende therapie niet verbetert, moet u onmiddellijk een arts raadplegen voor een nadere diagnose. De belangrijkste differentiële diagnose is inflammatoir borstcarcinoom – borstkanker.

6. Homeopathische geneesmiddelen kunnen als ondersteunende maatregel worden gebruikt.

Als u het genezingsproces wilt ondersteunen, kunt u homeopathische geneesmiddelen gebruiken. Uit ervaring blijkt dat de drie belangrijkste homeopathische geneesmiddelen voor de behandeling van borstontsteking Belladonna 30, Phytolacca 30 en Hepar sulph 60 zijn.

Hier vindt u meer informatie over de homeopathische behandeling van borstontsteking.

Vergeet echter niet dat homeopathie nooit een medische therapie kan vervangen en alleen als ondersteunende maatregel moet worden beschouwd.

Gerelateerde berichten