De eerste relatie van een kind: een gids voor ouders

De eerste relatie is onvergelijkbaar. Bijna iedereen herinnert zich die nog jaren en vaak zelfs tientallen jaren. Maar wanneer is de tijd eigenlijk rijp en hoe kunnen ouders omgaan met de eerste liefde van hun …

De eerste relatie van een kind: een gids voor ouders

erste-beziehung
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Ontwikkeling van het kind
 6. »
 7. De eerste relatie van een kind: een gids voor ouders
Wanneer komt de eerste relatie tot stand?

De tijdstippen verschillen sterk. Maar veel kinderen hebben hun eerste relatie op de kleuterschool of de lagere school.

Is een relatie op de basisschool serieus?

Meestal speelt seksuele aantrekkingskracht dan nog geen rol. Het gaat eerder om interesse in het karakter van de ander.

Hoe kan ik me gedragen in de eerste relatie van mijn kind?

Openheid en interesse zijn de belangrijkste uitgangspunten. Push uw kind echter niet om iets te vertellen.

De eerste relatie is onvergelijkbaar. Bijna iedereen herinnert zich die nog jaren en vaak zelfs tientallen jaren. Maar wanneer is de tijd eigenlijk rijp en hoe kunnen ouders omgaan met de eerste liefde van hun eigen kinderen?
Wij hebben de belangrijkste tips voor u op een rijtje gezet, zodat u uw kinderen zo goed mogelijk kunt begeleiden.
[button] Bestel Oudergids voor de puberteit [/button]


1. de eerste relatie: Is het serieus?

De leeftijd van de eerste vaste relatie:

Tegen de leeftijd van 13 jaar zegt ongeveer 40% van de kinderen al een vaste relatie te hebben gehad. Tegen de tijd dat ze volwassen zijn, loopt dit op tot 80-90%. Het is echter niet ongewoon dat het eerste vriendje of vriendinnetje al op de lagere school wordt gevonden, hoewel de nadruk hier meer op het vriendschapsniveau ligt.

Het hebben van een eerste vriendje of vriendinnetje – bijna alle volwassenen kunnen zich dit moment nog levendig herinneren. Maar helaas zal de een of de ander ook onaangename herinneringen hebben aan hoe hun eigen ouders op het partnerschap reageerden. Gelukkig zijn er manieren om van deze fouten te leren en het zelf beter te doen.

Voordat u gaat nadenken over hoe serieus de eerste relatie is en of de partner de juiste keuze is voor uw kind, kunt u zich het beste eerst in het perspectief van uw kind plaatsen.

De eerste keer handen vasthouden, de eerste kus en ook de eerste seks – deze ervaringen zijn ontroerend en vormend.

Steun daarom eerst en vooralje kind, ongeacht op welke leeftijd de eerste liefde zich manifesteert.

Het begrip “ernst” wordt door volwassenen fundamenteel anders gedefinieerd dan door kinderen en tieners. Een maand is al een halve eeuwigheid, terwijl sommige volwassen stellen elkaar in de eerste maand pas vier of vijf keer hebben gezien en niet goed weten hoe het nu verder moet.

Tip: Ongeacht of je er zelf van uitgaat dat dit een eerste vaste relatie is of niet, je kind zal precies hetzelfde denken. Maak je dus geen illusies, maar wees hoogstens aanwezig als begeleider, die advies en steun biedt, maar niets eist.

2. de eerste relatie op basisschoolleeftijd: hoe moeten ouders zich gedragen?

erste-liebe
Bij jongere kinderen staat vriendschap centraal.

Niet alleen pubers, maar ook kinderen op de kleuterschool en de lagere school krijgen een band met elkaar. In tegenstelling tot een latere relatie op de middelbare school op 11- of 12-jarige leeftijd, gaat het bij jongere kinderen meer om het spelen van een stel dan om het daadwerkelijk zijn van een stel.

Afgezien van een korte handdruk of zelfs een kus op de wang blijven de gevoelens meestal op een vriendschappelijk niveau. Toch hebben relaties voor kinderen zelfs op deze leeftijd al een zekere ernst.

Het is dan ook normaal als het einde van de verliefdheid gepaard gaat met een paar tranen. Maar jongere kinderen vangen zichzelf meestal snel weer op. Het verdriet verdwijnt uiterlijk na een paar dagen. Een van de belangrijkste tips voor ouders is dan ook om er met kinderen in vertrouwen over te praten. Dit geldt des te meer wanneer kinderen de basisschoolleeftijd al hebben bereikt en niet zeker weten in hoeverre het andere geslacht (of zelfs hetzelfde geslacht) eigenlijk nog dom is.

Voor het eerst verliefd zijn is volkomen normaal op deze leeftijd. Het is echter belangrijk dat ouders voorzichtig met de informatie omgaan, zodat er vertrouwen kan worden opgebouwd voor later.

De meeste relaties op de basisschool duren maar een paar dagen of weken. Het verdriet over het einde is meestal ook beperkt. In veel gevallen lopen de verliefdheden uit zonder de klassieke breuk.

3. tienerrelaties: Is het de grote liefde?

In tegenstelling tot kinderen is voor het eerst verliefd zijn op de leeftijd van 11, 12 of 13 jaar iets heel anders. In deze periode worden de gevoelens gek en veranderen de hormonen. De fase waarin een eerste relatie zich voordoet, verschilt echter sterk.

Terwijl sommige kinderen al op 11 of 12-jarige leeftijd een eerste vriendje hebben, lijkt dit onderwerp voor andere kinderen pas op 15 of 16-jarige leeftijd meer aandacht te krijgen. In ieder geval is deeerste relatie op deze leeftijd van zeer groot belang. Actieve ondersteuning is daarom belangrijk.

Houd de volgende tips in gedachten, ongeacht hoe je eigenlijk over de relatie denkt:

erste-feste-beziehung
Niet alleen thuis, maar ook op vakantie vindt de eerste korte relatie vaak plaats.
 • Herken veranderingen in gedrag, vraag door. Krijg je geen duidelijk antwoord, blijf dan niet doorvragen.
 • Probeer geduldig te zijn en laat je kind zien dat je altijd bereid bent om vragen te beantwoorden. Dit mag echter niet leiden tot treiteren.
 • Stel duidelijke regels in de eerste relatie. Kinderen mogen bijvoorbeeld pas bij hun vriendje of vriendinnetje op bezoek als ze hun huiswerk af hebben.
 • Overnachten (tot een bepaald punt) mag alleen in aparte kamers. Overdag moeten adolescenten echter ook wat vrije ruimte hebben om in ieder geval wat nader tot elkaar te komen.
 • Als de eerste relatie eindigt, wees er dan bij. Let echter wel op je woordkeuze, want de relatie die net verbroken is, is op dat moment het belangrijkste. Het helpt daarom weinig als je laatdunkende opmerkingen maakt over de ex of exen. Bij twijfel betekent minder praten en meer aanwezig zijn.

4. seksualiteit in de eerste relatie: Wanneer mogen partners blijven slapen?

verhuetung-in-der-ersten-beziehung
Blijf openstaan voor vragen zodat er geen grote problemen ontstaan.

Uit gegevens van het Federaal Centrum voor Gezondheidsopvoeding blijkt dat adolescenten hun eerste keer niet steeds vroeger meemaken, zoals vaak wordt aangenomen. In feite heeft zelfs op 16-jarige leeftijd bijna de helft van alle jongens en meisjes nog geen seksuele ervaring gehad.

Als de eerste relatie echter op deze leeftijd plaatsvindt (op 14, 15 of 16 jaar), is het heel waarschijnlijk dat het onderwerp een belangrijke rol gaat spelen. Als ouder heb je uiteindelijk maar een heel kleine invloed op het moment waarop je kinderen hun eerste seksuele ervaringen opdoen.

Bovendien helpen strenge verboden slechts in de zeldzaamste gevallen en kunnen ze zelfs averechts werken. Des te belangrijker is het dat u openstaat voor de veranderingen. Dit geldt vooral als er nog vragen zijn over anticonceptie of andere details.

Let op: Of de eerste liefde daadwerkelijk uitmondt in een gelukkig stel dat voor altijd bij elkaar blijft, is zeer de vraag. Niettemin moeten kinderen en adolescenten zelf leren hoe het is als een relatie eindigt.

5e ouderschapsgids: Hoe je je begrip voor kinderen in de puberteit versterkt

No products found.

Gerelateerde berichten