Zomer, zon, vakantie thuis: hier moet je als ouders rekening mee houden

Als je je eigen vakantie moet heroverwegen, is dat jammer, maar het effect blijft beperkt. Maar als de mogelijkheden op een gezinsvakantie veranderen, bijvoorbeeld door Corona of financiële beperkingen, nemen de gevolgen meestal exponentieel toe. …

Zomer, zon, vakantie thuis: hier moet je als ouders rekening mee houden

Ideen fuer Urlaub zuhause
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Vrije tijd
 6. »
 7. Zomer, zon, vakantie thuis: hier moet je als ouders rekening mee houden
Is een vakantie thuis goed voor kinderen?

Een zomervakantie thuis kan ook een geweldige gezinservaring zijn. Daarvoor moet je echter wel wat moeite doen om de geest in de vakantiestemming te krijgen.

Wat kun je het beste thuis doen op vakantie?

Een goede organisatie met activiteiten is aan te bevelen. Planning mag hier zeker niet ontbreken.

Hoe verbeter ik de vakantie thuis voor kinderen?

Een vakantie-effect bereik je vooral met veranderingen – een anders ingerichte omgeving, wat zand, een parasol, koude drankjes en activiteiten die je kent van je vakantie zijn de sleutel.

Als je je eigen vakantie moet heroverwegen, is dat jammer, maar het effect blijft beperkt. Maar als de mogelijkheden op een gezinsvakantie veranderen, bijvoorbeeld door Corona of financiële beperkingen, nemen de gevolgen meestal exponentieel toe. Vakantie thuis hoeft echter niet te ontaarden in een drama. Je kunt de zomer ook thuis doorbrengen en toch veel plezier hebben. Hier geven wij u ideeën en suggesties zodat de feestdagen ook binnen uw eigen vier muren een succes kunnen worden.

1. vakantiesfeer met parasol, zand en badwater

Met een beetje zand, een pierenbadje, zonnebrand en zonnecrème komen de herinneringen aan een strandvakantie weer naar boven.

Actief worden dus: een speciaal ontworpen speelhoek op het terras met een nieuwe buitenspeelruimte zorgt voor afwisseling. Vergeet niet dat de huid van kinderen bijzonder gevoelig is voor UV-stralen. Vooral op warme, zonnige dagen zijn zonnebrandcrème en een goede parasol met UV-bescherming een must.

Belangrijk: vergeet niet dat parasols goed moeten worden vastgezet, want bij wind kunnen ze gevaarlijk zijn voor kinderen. Gebruik zware grondankers die speciaal zijn ontworpen voor parasols. Voor grotere oppervlakken is een verkeerslichtparasol met standaard en grondplaat geschikt.

Als u een pierenbadje in de tuin opzet, denk er dan aan dat de zonnecrème na elk badje uitgespoeld wordt en de zonbescherming verloren gaat. Breng de zonnecrème dus regelmatig opnieuw aan.

Alleen al de geur van zonnecrème, het zand en het verkoelende water maken een voorheen vertrouwde omgeving nieuw en spannend, tenminste als u de nodige tijd investeert om ze spannend genoeg te maken voor uw kind. En er is een podium voor de grappige plaatjes en gezegden.

2. wat moet vakantie opleveren?

Vakantie thuis kan ook voor kinderen prachtige herinneringen opleveren.

Natuurlijk is er niet één doel voor vakantie, de motivatie kan voor verschillende mensen totaal verschillend zijn. Soms gaat het om de drang om te ontdekken, de kans om iets heel nieuws te zien of om een afwisseling van het dagelijkse leven.

Andere keren is de onafhankelijkheid cruciaal, bijvoorbeeld de eerste vakantie zonder ouders.

En dan is er nog alles na de vakantie: herinneringen ophalen, met het gezin achter de computer zitten en kijken naar de grappige foto’s die zijn gemaakt, de uitspraken die zijn gedaan herhalen –idealiter kan een leuke vakantie gedachtenvoer voor een leven lang achterlaten.

Het veranderen van vertrouwde omgeving helpt om de bijzonderheid van de vakantie te benadrukken. Zand en parasol zorgen voor een vakantiestemming.

Natuurlijk is het voor de hersenen gemakkelijker om ervaringen als “bijzonder” waar te nemen als ze ook bijzonder anders zijn dan alles wat vertrouwd is. Dit gaat het gemakkelijkst in een omgeving waarmee men niet vertrouwd is.

Maar de geest kan ook worden misleid, en daar hoef je niet eens dieptepsychologie voor te gebruiken. Het gaat erom een omgeving te creëren die je aan je vakantie doet denken.

Voor- en nadelen van een vakantie thuis

 • De financiële besparingen van een vakantie thuis zijn enorm en kunnen worden gebruikt om thuis verbeteringen aan te brengen.
 • De stress van het reizen valt weg. Vooral met ongeduldige kinderen kunnen langere reizen het ontspannende vakantie-effect meteen ondermijnen.
 • Onontdekte bestemmingen in de omgeving kunnen worden verkend.
 • Vereist een actievere aanpak om niet alledaags te lijken.
 • Ontspanning is niet eenvoudig. De hersenen moeten worden overgehaald om vakantie als zodanig te herkennen.
 • Planning en organisatie vallen niet zomaar weg, die zijn misschien nog wel belangrijker.

3. avontuur voor de deur

Creativiteit en samenwerking bij activiteitenideeën is wat een vakantie bijzonder maakt.

Bij het noemen van vakantie hebben veel mensen vaak heel verschillende beelden in gedachten. Een huis aan het meer, strand en zee in de zomer, skiën in de winter, alleen of met vrienden, ontspannen of vol actie.

Corona of financiële zorgen kunnen hier snel en onverwacht roet in het eten gooien, maar een groot aantal van deze beelden zijn te realiseren zonder dat je er een huis voor hoeft te huren of te reizen.

Wees proactief in het organiseren van het vakantieseizoen binnen je eigen vier muren, want vooral thuis is het belangrijk om de dagen te plannen en niet gewoon door te gaan met het dagelijkse leven.

Tip: Begin de feestdagen met een klein ritueel! Zo krijg je het gezin gemakkelijker in de vakantiestemming.

Voor de deur zijn er tal van spannende activiteiten te ontdekken en te beleven met het gezin. Kamperen kan ook heel leuk zijn in uw eigen voortuin of op de camping om de hoek. En als het regent, vindt u misschien een indoor klimzaal of ideeën voor evenementen binnenshuis.

Tip: Maak voor jongere kinderen de activiteiten zelf. Voor oudere kinderen moet u hen bij het proces betrekken, want hun idee van wat een geslaagde vakantie is, kan sterk verschillen van het uwe.

Dit betekent niet dat elke dag volledig moet worden benut. Tijd voor spontane momenten of ontspanning is altijd nodig. En meestal komen de grappige foto’s en uitspraken toch naar boven wanneer je ze het minst verwacht.

Je kinderen moeten thuis op vakantie ook nieuwe mensen ontmoeten en de tijd niet alleen met jou doorbrengen.

Het contact met andere mensen moet hier niet onderschat worden. Want zelfs op een vakantie in een huis aan het meer zijn het niet alleen de locaties en gebeurtenissen die we ons herinneren, maar ook het ontmoeten van andere mensen.

Met uw kinderen is het niet anders. Geef ze voldoende mogelijkheden om op vakantie meer te zien dan alleen hun eigen familie.

4 Verandering maakt het verschil

Je herinnert je misschien dat je als kind de meubels in je kamer hebt verplaatst en dat trotse gevoel dat je ineens in een heel nieuwe kamer woont. Soms is er niet veel voor nodig om een grote impact op de geest te hebben.

Je hoeft geen huis te huren voor een vakantie. Veranderingen aanbrengen in je eigen huis kan ook een grote impact hebben.

Aangezien je eigen huis de plek is waar je meestal het meest vertrouwd mee bent, zijn zelfs kleine veranderingen hier bijzonder ingrijpend. Waarom niet je huis opnieuw inrichten voor de eerste dag van de feestdagen? Net als voor Kerstmis of een ander jaarlijks feest kan dit leiden tot meer anticipatie bij uw kind.

Als je een tuin hebt, is die natuurlijk ideaal om op te knappen. Als u kunt, koop of leen dan iets wat uw kind nog niet eerder heeft meegemaakt. Een trampoline of een opblaasbaar zwembad kunnen een hoogtepunt worden als ze ineens beschikbaar zijn.

In materiële zin is er echter niet veel voor nodig om een vakantie thuis te onderscheiden van het dagelijks leven. Zolang u vanaf het begin bij de planning en uitvoering betrokken bent, valt er veel voor te zeggen om van de vakantie een gedenkwaardige tijd te maken waar het gezin samen van kan genieten.

Gerelateerde berichten