Ontspanning voor kinderen – Hoe u steun kunt bieden

“Wacht maar tot de serieuze kant van het leven begint!”. Iedereen heeft zeker wel eens gehoord dat kinderen zich op deze manier of iets dergelijks zorgen maken. Misschien was je zelf op jonge leeftijd wel …

Ontspanning voor kinderen – Hoe u steun kunt bieden

  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Ontspanning voor kinderen – Hoe u steun kunt bieden

Welke methoden zijn er om stress bij kinderen te voorkomen?

De methoden zijn gevarieerd en omvatten fysieke activiteiten zoals yoga, tekenen, andere vormen van creatieve expressie alsook muziek en verhalen die de kinderen ontspannen.

Wat kan ik doen als kinderen onderbelast zijn?

Bied vooral mogelijkheden voor creatieve expressie, inclusief spel. Vrijheid in de uitvoering is noodzakelijk, maar het is ideaal als ze ook mogelijkheden en platforms bieden.

Hoe kan ik, afgezien van individuele situaties, de mogelijkheden voor ontspanning vergroten?

Aangezien kinderen veel van hun omgeving opnemen, moet u zelf zo ontspannen mogelijk zijn. Een meer ontspannen omgeving heeft meestal een direct effect op uw kind.

Ook op jonge leeftijd kunnen kinderen al last hebben van stress in het dagelijks leven.

“Wacht maar tot de serieuze kant van het leven begint!”. Iedereen heeft zeker wel eens gehoord dat kinderen zich op deze manier of iets dergelijks zorgen maken. Misschien was je zelf op jonge leeftijd wel de ontvanger van dit onbehulpzame passieve dreigement. De emotionele toestand van kinderen wordt in veel kringen nog steeds gezien als iets dat niet zo serieus genomen hoeft te worden als de angsten van volwassenen.

Daarbij vergeten we hoe ernstig en reëel de problemen thuis en op school voor onszelf in de kindertijd waren, en hoe ze soms ons denken domineerden.

Hier geven we enkele tips en trucs om je kind te helpen fysieke en mentale ontspanning te vinden. Immers, voorkomen dat stress zich ophoopt is de gezondste manier om ermee om te gaan voor zowel ouders als kinderen.

1. het lichaam maakt deel uit van de emotionele wereld

Mens sana in corpore sano

Dit is de Latijnse bronversie van de veel geciteerde wijsheid “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Deze wijsheid is gebaseerd op wetenschappelijke bevindingen; artsen bevelen voldoende beweging aan voor een gezonde psyche.

Voor onze gevoelswereld vormen geest en lichaam een eenheid. Snijden in het ene betekent meestal gevolgen voor het andere. Dit kan echter ook positief gebruikt worden: een ontspannen lichaam kan de geest aanzienlijk helpen om zelf ontspanning te vinden.

Een harmonieuze interactie bevordert ook het lichaamsbewustzijn van uw kind en helpt het zijn eigen grenzen te verkennen. Zelfs als de ideale training of belasting spontaan is, zijn er aanbiedingen die u kunt gebruiken om de ontwikkeling te ondersteunen.

1.1 Yoga moet goed worden aangepast aan kinderen

Yoga met kinderen vereist het inkorten van de aangehouden houdingen.

Yoga is niet alleen geschikt voor volwassenen – de positieve effecten van yoga kunnen ook door kinderen worden gevoeld. Je kunt echter niet zomaar reguliere yoga-oefeningen voor kleine kinderen aannemen.

Yoga kan helpen om innerlijke rust te vinden, door spirituele benaderingen te combineren met lichamelijke inspanning en ademhalingsoefeningen.

Kinderen zijn echter meestal niet in staat om de houdingen zo lang vol te houden als volwassenen. Aan de andere kant zijn ze flexibeler en vinden ze het prettig om snel naar een nieuwe houding over te schakelen. Het ritme van de oefeningen moet daarom specifiek aan kinderen worden aangepast.

1.2 Kruidensupplementen moeten worden gecontroleerd op geschiktheid voor kinderen

Soms is de spanning zo hoog dat de keuze valt op een supplement dat de ongewenste symptomen moet wegnemen. Voor volwassenen is dit meestal geen probleem – een enorm scala aan oliën en crèmes zorgt ervoor dat er altijd een ruime keuze is voor individuele ontspanningsbehoeften. Biologische CBD zwarte komijnolie, bijvoorbeeld, kan worden gebruikt voor ontspanning tijdens het allergieseizoen.

Voor kinderen daarentegen moet je beter kijken. Ook hier zijn er CBD-producten voor gebruik bij ADHD, bijvoorbeeld, die als geschikt voor kinderen zijn geclassificeerd en hen moeten helpen ontspannen.

Tip: raadpleeg in het beste geval altijd uw kinderarts voor gebruik.

2. creativiteit heeft een podium nodig om zich te ontplooien

Een bekende en gevreesde stressfactor is overweldigd worden. Het kan leiden tot gevoelens van overweldigd zijn en het zelfvertrouwen aantasten. Minder bekend bij veel mensen is de factor te weinig uitdaging.

Vooral bij kinderen is het belangrijk de geest voldoende gelegenheid te geven zich creatief te ontwikkelen. Want ook al is onderuitdaging niet zo gemakkelijk te herkennen als zijn verwant, de onbewuste gevolgen voor de psyche zijn ernstig.

2.1 Verhalen dagen kinderen uit en stimuleren hun verbeelding

Verhalen kunnen kinderen helpen ontspannen en hun fantasie stimuleren, zoals droomreizen.

Boeken lezen of verhalen vertellen met je kind kan verschillende positieve effecten hebben. Het kan bijvoorbeeld de band tussen jullie versterken. Maar het opgaan in een verhaal kan je kind ook creatieve prikkels geven.

Ook hier is de inhoud gemakkelijk aan te passen aan individuele behoeften. Soms vraagt de situatie om verhalen die kinderen ontspannen en tot rust brengen met behulp van autogene ontspanning, bijvoorbeeld met populaire en bekende personages.

Andere keren zijn de verhalen niet bedoeld om kinderen actief te ontspannen, maar om de fantasie te prikkelen en de geest te stimuleren. Spannende en spannende avonturenverhalen kunnen op dit punt bijzonder effectief zijn, ook al lijkt dit in eerste instantie te botsen met de missie van ontspanning.

2.2 Tekenen en andere uitdrukkingsvormen passen creativiteit toe

Tekenen biedt kinderen een uitlaatklep voor hun creativiteit.

Creatieve processen zoals tekenen of spelletjes verzinnen zijn cruciaal voor je kind om zich op de juiste manier uit te drukken. Tekenen kan dienen als uitlaatklep om de emotionele balans te verwerken. Hiervoor moet je je kind zoveel mogelijk creatieve vrijheid geven.

Dit betekent niet dat u geen opties kunt bieden. Sommige kinderen vinden het heerlijk om mandala’s in te kleuren. Dit kan een kalmerend, meditatief effect hebben. Voor anderen is het echter een test van het geduld die voor meer spanning zorgt. Observeer en pas de opties daarop aan om je kind zo goed mogelijk te ontspannen.

3. de achtergrond kan snel de voorgrond worden

Soms zijn het helemaal niet de actieve activiteiten, maar de passieve opnamen van de achtergrond die spanning of ontspanning veroorzaken.

Kinderen nemen veel van hun omgeving in zich op en gooien dat dan onbewust terug. Daarom is een tip voor u om aan uw eigen spanning te werken. Als jij ontspannen bent, is het voor je kind veel makkelijker om te ontspannen.

Ontspannende muziek kan heel passief kalmerend werken op kinderen.

Muziek is immers het ultieme achtergrondgeluid. Natuurlijk hoeft het luisteren naar muziek helemaal niet passief te zijn, maar het kan als ideale achtergrond dienen tijdens het in slaap vallen ’s avonds of tijdens het ontspannen van kinderen. Mits de muziekkeuze passend is.

Daar heb je ook geen training of een eigen app met suggesties voor nodig, maar een goed observatievermogen. Je kunt best zien wat je kind beïnvloedt en hoe, en welke melodieën voor de kinderen als ontspannende muziek gelden.

Wees observerend en gebruik de informatie zonder de ruimte van je kind te veel te beperken. Een meer stressvrije omgeving zal u dankbaar zijn.

Gerelateerde berichten