Adventskalender voor kinderen: 4 ideeën voor het pre-kerstseizoen

De aanloop naar Kerstmis nadert, de straten worden steeds kleurrijker versierd en de winkelschappen liggen vol peperkoek en speculaas – voor de kleintjes breekt waarschijnlijk de spannendste tijd aan. Wat is een betere manier om …

Adventskalender voor kinderen: 4 ideeën voor het pre-kerstseizoen

kleiner junge freut sich am adventskalender
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Kinderen
  4. »
  5. Vrije tijd
  6. »
  7. Adventskalender voor kinderen: 4 ideeën voor het pre-kerstseizoen

De aanloop naar Kerstmis nadert, de straten worden steeds kleurrijker versierd en de winkelschappen liggen vol peperkoek en speculaas – voor de kleintjes breekt waarschijnlijk de spannendste tijd aan. Wat is een betere manier om de tijd met het gezin door te brengen dan uw kroost een kinder adventskalender te geven met 24 kleine verrassingen om hen te laten uitkijken naar kerstavond.

De redactie van kita.de heeft voor u vier ideeën voor kinder adventskalenders onderzocht die beslist afwijken van de klassieker met chocolade. Daarnaast presenteren we de vijf adventskalenders die momenteel bijzonder populair zijn.

1. waar komt de traditie van de adventskalender eigenlijk vandaan?

Het eerste begin van de adventskalender lag in de loop van de 19e eeuw, toen heel anders dan nu. De adventstijd werd geëerd door dagelijkse gebeden, liederen en preken in de kerk of in het gezin.

Een adventskalender voor de kinderen diende aanvankelijk als hulpmiddel bij het tellen en om de adventstijd tastbaarder te maken, zodat zelfs de jongste kinderen de waarde van deze als heilig beschouwde tijd konden waarderen. In plaats van cadeautjes werden toen in de deurtjes plaatjes opgehangen met christelijk-kerstmotieven.

Goed om te weten: Een katholiek gebruik liet kinderen elke dag van de advent een strootje of veertje in de kribbe leggen die bij de gezinnen thuis als model stond, zodat het Christuskind elke dag een zachter plekje had om te slapen.

Later werden de afzonderlijke afbeeldingen gedrukte kalenders, die zelfs de bekende deurtjes hadden om te openen. In de loop der jaren werden deze verder verfijnd en ontwikkeld; zelfs tijdens de oorlog werden adventskalenders gemaakt met knutselideeën, verhaaltjes of speelgoed. Maar pas in de jaren 2010 nam de vraag naar adventskalenders snel toe en kwamen er steeds meer varianten voor volwassenen op de markt.

2 Adventskalenders voor kinderen: 4 thema’s die kinderharten sneller doen kloppen

kind am adventskalender
Kleine verrassingen maken de pre-kersttijd onvergetelijk voor je kind.

Iedereen kent de adventskalenders met 24 deurtjes chocolade, en hoewel dat een lekkere aankoop is en iedereen van chocolade houdt, moet je je kind ook de kans geven om zijn of haar interesses na te streven. Met een adventskalender die hun hobby’s ondersteunt, zal je kind altijd dierbare herinneringen hebben aan het adventsseizoen en zichelke dag met een nieuw tijdverdrijf kunnen bezighouden.

Op deredactie van kita.de hebben we vier verschillende ongewone thema’s voor kinder adventskalenders gepresenteerd waar uw kind zeker blij van wordt:

2.1 Kinder adventskalenders voor de kleine knutselaars en technologieliefhebbers

Is uw kroost druk aan het knutselen of al geïnteresseerd in technologie? Dan staan educatieve kalenders bovenaan, met daarin kleine wetenschappelijke experimenten die ze zelf kunnen knutselen en bouwen. Geen van de experimenten is gevaarlijk voor de kleintjes en de kinder adventskalender bevat telkens een gedetailleerde uitleg. Astronomie, akoestische verschijnselen, magnetisme, mechanica – voor alle onderwerpen zijn adventskalenders te vinden.

Uw kinderen kunnen hun eigen planetarium bouwen of in 24 deuren de basisbeginselen van het programmeren leren. U vindt hier meer ideeën om uw kind spelenderwijs iets over de wereld te leren.

2.2 Adventskalenders voor de kleine tuiniers

adventskalender kinder tuete
Steun gerust initiatieven voor bijengeluk of workshops voor gehandicapten met een duurzame adventskalender.

Zelfs de allerkleinsten hebben al een groene duim, dus de kinder adventskalenders met verschillende plantenzaden en kleine boekjes over plantenverzorging zullen zeker veel vreugde brengen.

Je kunt kiezen uit verschillende kruidenzaden, bloemen of zelfs groentezaden, die geschikt zijn om in een potje op de vensterbank, het balkon of het terras te planten. Uw kind kan zijn eigen moestuintje kweken, leert door het kweken verantwoordelijkheid en geduld en in het beste geval is er een echt gevoel van prestatie wanneer voor het eerst paprika’s worden geoogst, rozemarijn wordt gebruikt om te kruiden of de zonnebloem in het voorjaar bloeit.

Een tip van de redactie van kita.de: veel fabrikanten bieden duurzame kinder adventskalenders met zaadjes aan, waarbij geen plastic wordt gebruikt. Ze gebruiken zakjes van natuurlijke vezels, houten clips en touw. U kunt ook op zoek gaan naar adventskalenders die gemaakt zijn in werkplaatsen voor gehandicapten, waar de kinder adventskalenders liefdevol met de hand worden gevuld.

2.3 Adventskalenders voor detectives en meester-puzzelaars

Wie heeft het laatste koekje gegeten, een zaak opgelost door het kroost – voor alle kleine detectives die mysteries willen oplossen en graag hun hersens gebruiken, is er 24 dagen lang elke dag een nieuwe puzzel of lossen ze een grote zaak op waarvoor elke dag een nieuwe aanwijzing in het deurtje zit.

De jongeren helpen bij de misdaadavonturen van de drie ??, verkennen de jungle en ontdekken de geheimen van de dieren. De adventskalenders bevatten aanwijzingen, kleurplaten, figuurtjes en instructies voor de zaak, die voor de mini-Sherlock Holmes erg leuk zullen zijn.

Puzzelt uw kind liever dan zaken op te lossen? Verschillende fabrikanten bieden ook puzzelspelletjes aan, zoals verstrengelde metalen onderdelen, die met veel handigheid uit elkaar gehaald moeten worden. Er zijn ook verschillende rekenproblemen en sodoku-spellen die het logisch en wiskundig denken bevorderen. Deze kinder adventskalenders zijn het meest geschikt voor alle kleine denkers.

2.4 Voedsel adventskalenders met andere hapjes dan chocolade

kind packt adventskalender aus
Speel samen met je kind met de verrassingen uit de adventskalender en breng zo meer tijd samen door.

Chocolade gaat waarschijnlijk ook vervelen na 24 deuren, geen nood, er zijn adventskalenders die naast biologische chocolade ook andere knabbels aanbieden. Zonder geraffineerde suiker worden kleine koekjes, squeezies of snoepjes aangeboden, allemaal met recepten om te maken, verschillende leuke knutselideeën of zelfs kleine spelletjes die je samen met je kroost kunt spelen tijdens het openen van de deurtjes.

Deze adventskalenders kunnen vooral helpen als uw kind een moeilijke relatie met eten heeft, nauwelijks eet of alleen bepaalde voedingsmiddelen wil eten. Door verschillende snacks op een speelse manier uit te proberen, vooral in combinatie met het samen met het gezin naspelen ervan of het spelen van extra spelletjes, associeert uw kind positieve emoties rond eetgedrag .

3 Deze vijf adventskalenders zijn momenteel bijzonder populair

No products found.

4. vanaf welke leeftijd is een adventskalender geschikt voor kinderen?

De vraag naar de juiste leeftijd voor een kind is veel en heftig bediscussieerd onder ouders. Sommigen denken dat de vreugde van kleine cadeautjes genoeg is voor een kind om een adventskalender te hebben, anderen willen dat de kinder adventskalender pas gegeven wordt als hun kind echt begrijpt waarom het deze 24 dagen mag openen.

Belangrijk is hier te doen wat het beste voelt. Voor peuters van één tot twee jaar zijn varianten van kinder adventskalenders met kleine plaatjes die in verband kunnen worden gebracht met de kersttijd meestal de moeite waard. Afhankelijk van het speelgoed waarmee uw kroost speelt, kan de inhoud van de adventskalender worden gekozen.

Gerelateerde berichten