Kamer van broers en zussen: ideeën voor de inrichting van de gemeenschappelijke kamer

De meeste kinderen hebben tegenwoordig een eigen kamer. Niet elk gezin heeft echter genoeg ruimte, zodat er voor elk kind een aparte kamer is. Daarom laten we je zien hoe je een broertjes- en zusjeskamer …

Kamer van broers en zussen: ideeën voor de inrichting van de gemeenschappelijke kamer

geschwisterzimmer
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Kamer van broers en zussen: ideeën voor de inrichting van de gemeenschappelijke kamer
Is het altijd mogelijk om een broederkamer te gebruiken?

De basisvereiste voor kinderen om een kamer te delen is dat de broers en zussen goed met elkaar kunnen opschieten.
Als er problemen ontstaan, probeer dan een andere oplossing te vinden.

Kunnen een jongen en een meisje een kamer delen?

In de eerste levensjaren is het verschil tussen meisjes en jongens nog niet zo groot dat dit tot problemen zou leiden. Uiterlijk na de overgang naar de middelbare school is een kamer voor broers en zussen echter geen goede optie meer.

Waar moet ik op letten bij het inrichten van een broederkamer?

Het is van elementair belang dat elk kind zich kan uiten. Om dit ook in een beperkte ruimte te realiseren, is het het beste om de ruimte in overzichtelijke ruimtes te verdelen.
Zo krijgt elk kind een bepaalde hoeveelheid vrije ruimte.
Hoe u dit zowel in kleine als in grotere ruimtes kunt doen, leest u in de bijbehorende hoofdstukken.

De meeste kinderen hebben tegenwoordig een eigen kamer. Niet elk gezin heeft echter genoeg ruimte, zodat er voor elk kind een aparte kamer is.

Daarom laten we je zien hoe je een broertjes- en zusjeskamer in richt en met welke tips je rekening moet houden.

[button]Optimaal gebruik maken van beperkte ruimte[/button]

1. een kamer delen – geen gemakkelijke taak

minimalistisch eingerichtetes geschwisterzimmer
Soms is minder meer.

In de eerste levensjaren hebben kinderen nog niet veel ruimte nodig om zich te uiten. Zeker als het leeftijdsverschil nog niet groot is, levert de kamerindeling daarom aanvankelijk geen problemen op.

Het is echter vaak moeilijk wanneer een baby en een peuter in dezelfde kamer moeten rusten. In het begin is het daarom meestal zinvol als de baby nog in het ouderlijk bed of in de kamer naast het bed kan slapen.

Naarmate het leven vordert, ontstaan er steeds meer andere uitdagingen, omdat kinderen een gevoel van eigendom ontwikkelen en ruimte nodig hebben die alleen voor hen beschikbaar is.

Als de kinderkamer relatief klein is, probeer dan de ruimte optimaal te benutten. De juiste tips hiervoor vindt u in het volgende hoofdstuk. Als u daarentegen over een wat grotere kamer beschikt, is het minder moeilijk om een kamer te delen.

Tip: Het is het gemakkelijkst om de kamer te verdelen als uw kinderen nog relatief klein zijn en het leeftijdsverschil niet meer dan 2 jaar bedraagt.

2. Richt een kleine kamer voor broers en zussen in – zo werkt het

Als je relatief weinig ruimte beschikbaar hebt voor twee kinderen, zul je creatief moeten worden bij de inrichting van de kinderkamer.

Het beste is om de kamer op te delen in een slaapgedeelte en een speelgedeelte. Zodra een van de kinderen naar de basisschool gaat, volgt een herindeling zodat er voldoende ruimte is voor een werkruimte.
Om onaangename verrassingen te voorkomen, plan je de werkruimte het best vanaf het begin, zodat je later niet alle meubels opnieuw hoeft te kopen.

Hier zijn een paar tips die u kunnen helpen veel ruimte te besparen:

geschwister auf einem etagenbett
Combineer verschillende ruimtes met elkaar.
 • Een stapelbed: Natuurlijk moet elk kind zijn eigen slaapruimte hebben. Er is echter niets op tegen om een stapelbed te gebruiken, zodat het ene kind onderin kan slapen en het andere bovenin.
  Je kunt ook twee stapelbedden in de kamer plaatsen, zodat de ruimte onder het stapelbed vrij blijft voor een bureau of als speelruimte.
 • Het bed als klimrek: Naast een ladder om het bovenste bed te bereiken, kan ook touw worden geïntegreerd. Daarnaast zijn klimstenen een goed idee voor de kinderen om uit te proberen.
  Zo creëert u in een handomdraai een kleine speelruimte zonder al te veel ruimte te verspillen.
 • De kledingkast: Het beste is om slechts één iets grotere kledingkast te gebruiken voor beide kinderen. Zo kun je gemakkelijk dingen opbergen die zelden gebruikt worden en tegelijkertijd de boel netjes houden.
 • Een mini-plank: Indien mogelijk moeten de kinderen een plank tot hun beschikking hebben.
  Zo kan elk kind zijn eigen speelgoeddoos sorteren. De speelruimte daarentegen kan worden gedeeld.


3. tips voor het delen van een grotere kamer

zwei kindern in einem gemeinsamen geschwisterzimmer
Elk kind heeft een eigen speelruimte nodig.

Als de kinderkamer wat groter is, heb je aanzienlijk meer mogelijkheden om de beschikbare ruimte aantrekkelijk in te richten.
Natuurlijk kun je bovenstaande tips ook voor een kleine kamer gebruiken om de ruimte optimaal te benutten.

Aangezien elk kind vroeg of laat wat ruimte voor zichzelf nodig heeft, kun je de kamer vanaf het begin goed indelen.
U kunt ook een vrij grote gemeenschappelijke speelruimte in het midden van de kamer gebruiken voor beide broers en zussen in het begin.

Voor de twee buitenste zijden van de kamer zijn zowel bedden als bureaus geschikt, naast elkaar of boven elkaar (als een hoogslaper).

Een plank die van beide kanten toegankelijk is, is geschikt als afbakening in het midden. Zo kunnen de kinderen hun speelgoed organiseren volgens gemeenschappelijke en individuele speeltjes.
Om het gemakkelijker te maken ze te vinden, is het een goed idee om elk kind een eigen kleur te geven.
Het ene kind krijgt bijvoorbeeld de kleur geel, het andere de kleur rood en het gemeenschappelijke speelgoed zit in de oranje doos.

Zorg er ook voor dat elke kant van de kamer een raam heeft, zodat er voldoende licht binnenkomt.

4 Het einde van de tijd samen – niets is voor de eeuwigheid

Zeker, kleinere en ook wat oudere kinderen kunnen een kamer delen. Echte privacy kan echter niet worden bereikt, zelfs niet met grotendeels gescheiden ruimtes.

Elke tiener moet daarom een eigen kamer hebben, ook al is die wat kleiner. Scheidingswanden volstaan niet meer wanneer meisjes en jongens langzamerhand hun seksualiteit ontdekken en hun eerste vriendje of vriendinnetje mee naar huis nemen.

Voor zover kinderen zich al op de basisschool anders ontwikkelen en sterk verschillende interesses hebben, moet je proberen nog eerder geschikte ruimtes te creëren om je terug te trekken.

Tot op heden is er geen wet die kinderen het recht geeft op een eigen kamer. Daarentegen kan een gezin in de bijstand recht hebben op een eigen kamer voor elk kind. Relevante beslissingen over dit onderwerp met verschillende uitkomsten vindt u hier.

5 De beperkte ruimte optimaal benutten

No products found.


No products found.


No products found.

Gerelateerde berichten