Letters leren: tips voor het leren van het ABC voor kinderen

[knop]Vind hier hulp voor het leren van letters[/knop] Elk kind moet vroeg of laat letters leren. Het is echter discutabel of dit al op de kleuterschool of peuterschool moet gebeuren. Als kinderen echter leergierig zijn …

Letters leren: tips voor het leren van het ABC voor kinderen

Buchstaben lernen
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Basisschool
 6. »
 7. Terug naar school
 8. »
 9. Letters leren: tips voor het leren van het ABC voor kinderen
Wanneer moet mijn kind letters leren?

Geen enkel kind dat in groep 1 van de basisschool komt, hoeft het hele alfabet al te kennen. Maar als uw kinderen al vroeg belangstelling krijgen voor letters, kunnen de eerste letters al vanaf vier of vijf jaar worden aangeleerd.

Hoe kan ik het leren van letters leuk maken voor mijn kinderen?

De meeste kinderen beleven veel plezier aan zingen. Liedjes die kinderen kennis laten maken met het ABC zijn daarom een goede manier om ritme en Duits te combineren.

Hoe integreer ik het leren van letters in het dagelijks leven?

Wij hebben een aantal ideeën voor u op een rijtje gezet over hoe u letters in het dagelijks leven dichter bij uw kind kunt brengen.

[knop]Vind hier hulp voor het leren van letters[/knop]

Elk kind moet vroeg of laat letters leren. Het is echter discutabel of dit al op de kleuterschool of peuterschool moet gebeuren.

Als kinderen echter leergierig zijn en niet willen wachten tot het alfabet in de eerste klas wordt aangeleerd, hebben veel ouders geen andere keuze dan hun kind de mogelijkheid te bieden.

Wij laten u zien op welke manieren kinderen het ABC kunnen leren en informeren u over waar u bij de opdrachten op moet letten.

1. letters leren moet leuk zijn

Mutter hilft ihrem Kind beim Buchstaben schreiben lernen
Letters leren moet leuk zijn.

De meeste kinderen raken heel gemakkelijk enthousiast over cijfers en letters. Het is immers spannend om te ontdekken wat er achter de voorheen onbekende letters schuilgaat.

In de regel beginnen kinderen op vier- of vijfjarige leeftijd steeds meer belangstelling te krijgen voor letters en woorden. Als dit niet het geval is, of als het wat langer duurt, moeten ouders zich geen zorgen maken.
Kinderen kunnen nog steeds leren lezen en schrijven op school, ook al lijkt dit steeds meer te worden vergeten.

Als kinderen echter steeds vaker vragen stellen over afzonderlijke woorden of letters, moeten ouders niet aarzelen om die te beantwoorden. Zelfs als ouders geen leraren zijn, is er absoluut niets op tegen om kinderen over letters te leren, zelfs voordat ze naar de basisschool gaan.

2. de juiste manier om letters te leren

Mutter lernt mit ihrer Tochter Buchstaben
Letters leren wordt gemakkelijk door een speelse aanpak.

Er zijn veel verschillende manieren waarop kinderen letters kunnen leren. Enerzijds kun je sjablonen gebruiken om in te kleuren. Anderzijds kunnen liedjes over het ABC ook gebruikt worden om te oefenen.

Als alternatief kunnen kinderen hun smartphone met een geschikte app gebruiken om in de wereld van de letters te duiken. Veel apps gebruiken een combinatie van spelletjes, verschillende geluiden en plaatjes om de leerervaring zo uitgebreid mogelijk te maken.

Onthoud dat er niet één juiste manier is om kinderen letters te leren. Al deze methoden zijn gewoon bedoeld om kinderen het gevoel te geven dat schrijven een belangrijke rol speelt.

Enkele gratis PDF werkbladen om te tekenen en te oefenen vind je hier. Zo kunnen kinderen afzonderlijke letters leren schrijven.

Een liedje over alle letters van het alfabet, inclusief alle umlauten, vind je in deze YouTube-video:

Tip: Veel kinderen vragen eerder naar letters en woorden als ouders hen voorlezen. Dus als je je kinderen op jonge leeftijd wilt stimuleren, kun je dit zeker actief beïnvloeden.

3. tips voor het omgaan met letters

Een baby hoeft zeker nog geen bouwstenen met letters te krijgen. Op vier- of vijfjarige leeftijd kan het echter geen kwaad om kinderen wat meer prikkels te geven om letters te leren.

Klanken in plaats van letters:

Als kinderen vragen met welke letter iets geschreven wordt, zeg dan niet “Be” of “De”, maar respectievelijk “B” en “D”. De fonetische vorm maakt het leren gemakkelijker.

In de volgende regels vindt u een paar kleine tips om kinderen te helpen bij het leren van letters:

 • Lees vaak voor:
  Als u uw kind elke avond een verhaaltje voorleest voor het slapen gaan, vergroot u vanzelf hun nieuwsgierigheid om zelf te lezen.
  Voorleesboekjes zijn ook geschikt, waarin je samen met je kind losse passages leest en bepaalde letters steeds opnieuw onder de aandacht worden gebracht.
  Overigens bevordert een verhaaltje voor het slapengaan een ontspannen inslapen, omdat een kind de kans krijgt zich te laten gaan.
 • Wees een rolmodel:
  In gezinnen waar ’s ochtends de krant op tafel ligt of de ouders in het weekend met een boek in de leesstoel te vinden zijn, zal een kind veel meer belangstelling voor letters tonen dan wanneer de tv centraal staat.
bunte Bauklötze mit Buchstaben
Met blokjes kunnen talloze woorden worden gevormd.
 • geef een etui:
  Kinderen die een paar pennen en papier tot hun beschikking hebben, proberen ze ook uit. Schilderen en tekenen zijn een goede basis om daarna letters te leren schrijven.
  Dat is in het begin nog niet zo gemakkelijk als de juiste potloodhouding nog niet onder de knie is.
 • Letterdoos:
  Koop een setje letters van hout (als alternatief zijn uit karton geknipte letters ook geschikt). Nu geeft uw kind een paar woorden om op te schrijven. Daarna kopieert uw kind de woorden met behulp van de letters.
  Dit verbetert het verband tussen visuele waarneming en het gevoel van de letters.
 • Maak uw eigen alfabetboek:
  Er zijn veel kant-en-klare boeken waarin aan elke letter verschillende woorden zijn toegewezen. U kunt dit slimme leeridee echter ook zelf uitvoeren door de betreffende hoofdletter en kleine letter op een pagina te schrijven en vervolgens foto’s die u uit tijdschriften knipt op de bijbehorende pagina’s te plakken. Zo maak je in een handomdraai je eigen letterboek.

Zorg ervoor dat kinderen zich niet onder druk gezet voelen. Veel belangrijker dan het beheersen van letters vóór groep 1 is het algemene plezier in het leren.

4. hulpmiddelen voor het leren van letters

No products found.

Gerelateerde berichten