Gezinsplanning: Hoeveel kinderen moet je hebben in welke levenssituatie?

Toegegeven, de vraag hoeveel kinderen je moet krijgen is heel persoonlijk en kan ook alleen door jezelf worden beantwoord. Toch vragen veel mensen die graag ouders willen worden of dat al zijn, zich af wat …

Gezinsplanning: Hoeveel kinderen moet je hebben in welke levenssituatie?

familie mit vier kindern
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Gezinsplanning: Hoeveel kinderen moet je hebben in welke levenssituatie?
Waarmee moet rekening worden gehouden bij het plannen?

Vergeet bij het plannen niet dat de zwangerschap zelf en de bevalling zeer stressvol kunnen zijn. Dat geldt vooral als je thuis voor één of twee kinderen tegelijk moet zorgen.

Hoeveel kinderen hebben gezinnen in Duitsland gemiddeld?

Afgemeten aan het Duitse gemiddelde heeft elke vrouw 1,57 kinderen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat u besluit een of twee kinderen te krijgen.

Hebben gezinnen met veel kinderen het moeilijker?

In veel gezinnen gaat het goed, ongeacht hoeveel kinderen er thuis zijn. Met liefde, begrip en veel geduld kan (bijna) elk probleem worden opgelost.

Toegegeven, de vraag hoeveel kinderen je moet krijgen is heel persoonlijk en kan ook alleen door jezelf worden beantwoord. Toch vragen veel mensen die graag ouders willen worden of dat al zijn, zich af wat het beste bij hun respectieve levenssituatie past. In ons artikel willen we u enkele aspecten laten zien waarmee u rekening kunt houden in het kader van uw gezinsplanning.

[button]Aanbeveling: Uit het leven van een groot gezin[/button]

1. hoeveel kinderen zijn sociaal gevestigd?

Eltern und Kinder spielen zusammen auf der Wiese
In de hoofden van de meeste mensen bestaat het gewenste gezin uit twee kinderen.

Hoeveel kinderen moet men hebben? Hoewel de vraag naar het aantal kinderen heel begrijpelijk is, moet je niet afgaan op wat andere mensen juist vinden.

Inhet algemeen ligt het aantal kinderen in de meeste gezinnen tussen 1 en 3. Dit betekent echter geenszins dat dit de enige grens is.

In de praktijk blijkt echter dat zelfs één kind voor veel mensen een echte uitdaging is. Het wordt nog ingewikkelder als er veel baby’s tegelijk worden geboren.

Hoewel niet alles in het leven te plannen valt, kun je wel goed beïnvloeden hoeveel kinderen je krijgt.

Vooral voor iedere vrouw met een kinderwens rijst vroeg of laat de vraag hoeveel kinderen er gepland zijn.
Als je drie of meer kinderen wilt, moet je nadenken over de mate waarin dit een paar jaar eerder kan worden gerealiseerd. Het is niet altijd mogelijk om meteen zwanger te worden, dus de gezinsplanning kan snel stilvallen.

Tip: Vergeet bij het plannen niet dat de zwangerschap zelf en de bevalling erg stressvol kunnen zijn. Dit geldt vooral als je thuis voor één of twee kinderen tegelijk moet zorgen.

2. één of twee kinderen – hoeveel kinderen moet ik hebben?

Hoeveel kinderen krijg ik?

Afgemeten aan het Duitse nationale gemiddelde krijgt elke vrouw 1,57 kinderen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat u kiest voor één of twee kinderen.
Meer informatie over de cijfers van de afgelopen jaren vindt u hier.

De meeste mensen gaan nadenken over hoeveel kinderen ze zouden willen hebben voordat ze hun eerste kind krijgen. Dat is heel begrijpelijk, en in termen van vruchtbaarheid ook. Maar in dit geval heb je nog niet veel meegemaakt.

Het is altijd anders om theoretisch te weten wat het betekent om kinderen te krijgen en het daadwerkelijk in de praktijk te ervaren. Van veel dingen worden ouders zich pas bewust na de geboorte van hun eerste kind.

Als je al een kind hebt en nu overweegt een tweede kind te nemen, moet je bij je gezinsplanning rekening houden met de volgende voordelen, maar ook met mogelijke nadelen:

 • minder zorgen over de gezondheid (die zijn veel groter bij het eerste kind)
 • na verloop van tijd kunnen broers en zussen samen spelen en bent u niet altijd de eerste contactpersoon
 • kinderen kunnen van en met elkaar leren zonder verwaarloosd te worden
 • elk kind is onbetaalbaar (zelfs bij herhaling verliezen de eerste stapjes niets van hun charme)
 • doorslapen is veel moeilijker omdat kinderen elkaar wakker houden
 • minder vrije tijd (als de baby slaapt, heeft je wat oudere kind tijd voor zichzelf nodig)
 • met twee kinderen stapelen de verkoudheden zich op en houden ze min of meer het hele jaar aan
 • de financiën van het gezin lijden eronder, omdat een van de ouders op den duur waarschijnlijk helemaal of voor een groot deel zal stoppen met werken

3. twee of drie kinderen – het eerder kleinere verschil

Familie genießt zusammen die Natur
Met twee kinderen komt geen enkel kind tekort.

Talloze ouders die niet één maar al twee kinderen hebben, vragen zich terecht af of het eigenlijk wel uitmaakt of men voor twee of drie kinderen moet zorgen. Afgezien van het feit dat het krijgen van kinderen voor geen enkele vrouw een peulenschil is, zijn de veranderingen eigenlijk beperkt.

Degenen die al ervaring hebben met het krijgen van twee kinderen worden niet al te gemakkelijk afgeschrikt. De meeste moeders en vaders vinden het nu relatief gemakkelijk om kalm te blijven en niet te overreageren in stressvolle situaties.

Veel ouders melden dat het derde kind min of meer meeloopt. Je moet deze beslissing echter niet zo gemakkelijk nemen. Zolang het aantal kinderen overeenkomt met het aantal volwassenen, kan elke ouder een deel van de last van de ander overnemen.

Als er echter drie kinderen in de deuropening staan die naar voetbal-, ballet- of gitaarles willen worden gereden, wordt het al snel ingewikkeld.

Ook in de auto of tijdens vakantiereizen wordt het relatief krap met drie kinderen en de bijbehorende kinderzitjes. Natuurlijk zijn deze logistieke problemen met een beetje coördinatie op te lossen en staat niets een groot gezin in de weg.

4 Drie of meer kinderen – grote gezinnen hebben het niet gemakkelijk

Familie mit vier Kindern sitzt zusammen im Grünen
In gezinnen met veel kinderen is organisatietalent vereist.

Het is natuurlijk aan de ouders zelf hoeveel kinderen ze willen hebben. Het hebben van 2, 3 of 4 kinderen heeft in principe voor- en nadelen. Vroeg of laat rijst echter de vraag wanneer het te veel wordt.

Door de gebruikelijke grootte van de flat en de beperkte ruimte in de auto wordt het soms met drie, maar uiterlijk met vier kinderen behoorlijk krap.

Naast de gewone uitgaven voor kleding, voeding en hobby’s moet meestal een grotere flat worden gevonden. Bovendien slaat het busje vaak een groot gat in het huishoudbudget.

Ook vakantiereizen worden steeds lastiger, omdat zelfs een rij in het vliegtuig niet genoeg is voor zes personen. De familiekamer biedt niet genoeg ruimte en ook op vakantie moet eerst de juiste huurauto worden gevonden.

Vaak is de eerste test met vier kinderen in de praktijk behoorlijk ingewikkeld. Toch mag dit u er geenszins van weerhouden een vierde kind te nemen. Denk er gewoon rustig over na en let op deze factoren.

In veel gezinnen gaat het goed, hoeveel kinderen er thuis ook zijn. Met liefde, begrip en veel geduld kan (bijna) elk probleem worden opgelost.

Een extreem voorbeeld van een gezin met 8 kinderen zie je in deze YouTube-video:

https://www.youtube.com/watch?v=PwoXTNf_dJw

5. aanbeveling: uit het leven van een uitgebreide familie

No products found.

Gerelateerde berichten