Het trekken van een melktand: Wanneer is het nodig bij kinderen?

Wanneer kinderen hun eerste melktanden verliezen, is dat een bijzonder grote gebeurtenis. Normaal gesproken verloopt de melktandwisseling volledig probleemloos. Maar als de tanden maar niet willen uitvallen, moet u beslist naar de tandarts. In dat …

Het trekken van een melktand: Wanneer is het nodig bij kinderen?

milchzahn ziehen
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Ontwikkeling van het kind
  6. »
  7. Het trekken van een melktand: Wanneer is het nodig bij kinderen?
Wanneer treedt de tandwisseling op?

Het wisselen van tanden kan al op vierjarige leeftijd beginnen of pas op achtjarige leeftijd. De meeste kinderen zijn tussen de vijf en zeven jaar oud als ze hun eerste losse tand krijgen.

Waarom zou je slechts beperkte hulp geven bij losse tanden?

Er is niets mis mee om de losse tand voorzichtig te helpen uitvallen. Er mag echter geen geweld worden gebruikt. Dergelijke maatregelen kunnen leiden tot verwondingen en ernstige bloedingen.

Wat zijn de redenen om een melktand te trekken?

Vergane melktanden of melktanden die bijzonder hardnekkig zijn en niet willen uitvallen, behoren tot de meest voorkomende redenen. In beide gevallen moeten deze tanden worden verwijderd, zodat de tanden die teruggroeien niet worden beschadigd.

Wanneer kinderen hun eerste melktanden verliezen, is dat een bijzonder grote gebeurtenis. Normaal gesproken verloopt de melktandwisseling volledig probleemloos. Maar als de tanden maar niet willen uitvallen, moet u beslist naar de tandarts. In dat geval moet de tandarts de melktand trekken.

Er kunnenverschillende redenen zijn waarom een melktand getrokken moet worden. In dit artikel leggen we deze graag aan u voor. Daarnaast krijgt u informatie over waarom tandverzorging vooral in de kindertijd belangrijk is.

[Button]Melktandendoosjes voor dierbare herinneringen[/button]

1. de melktandwisseling vindt plaats tussen het vierde en achtste levensjaar.

fröhliches, kleines Mädchen mit einer großen Zahnlücke
Bij de meeste kinderen verloopt de gebitswisseling zonder problemen.

Ongeveer een jaar na de geboorte krijgen baby’s hun eerste tanden en kiezen, de zogenaamde melktanden. Ze zijn belangrijk voor het vermalen van vast voedsel en voor een duidelijke uitspraak. Naarmate de kaak van een kind in de loop der jaren groeit, gaan de tanden en kiezen iets uit elkaar staan. Dus in plaats van 20 melktanden zijn er nu 32 blijvende tanden.

Het wisselen van de tanden kan al op vierjarige leeftijd beginnen of pas op achtjarige leeftijd. De meeste kinderen zijn tussen de vijf en zeven jaar oud als ze hun eerste losse tand krijgen. De melktanden vallen meestal uit in de volgorde waarin ze zijn gegroeid. Dus de eerste die wiebelen zijn de onderste snijtanden. De hoektand en de 2e kies vallen pas uit als ze ongeveer 11 tot 13 jaar oud zijn.

Het wisselen van tanden kan alleen als het verval van de melktandwortel plaatsvindt. De wortel wordt tijdens dit proces zo sterk opgelost dat de melktand niet meer in de kaak verankerd zit. Daarom voelen de meeste kinderen geen pijn als de melktanden uitvallen.

Soms ervaren kinderen wel pijn en een drukkend gevoel als de blijvende tanden en kiezen gaan doorkomen. De symptomen zijn vooral uitgesproken bij het poetsen en eten.

2. melktanden vallen meestal vanzelf uit

Kind packt in den Mund, in dem ein Zahn blutet
Als een kind met kracht een tand wiebelt, kan dat ernstige bloedingen veroorzaken.

Voor de meeste kinderen is het een zeer grote gebeurtenis wanneer hun eerste tand begint te wiebelen. Kinderen zijn er zo door gefascineerd dat ze hun handen er nauwelijks vanaf kunnen houden. De wiebeltand wordt herhaaldelijk gepalpeerd met de vingers of de tong.

Dat is niet erg. Er is niets op tegen om de losse tand voorzichtig te helpen uitvallen. Er mag echter geen geweld worden gebruikt. Vanuit medisch oogpunt is het absoluut niet nodig om de tand met een draad aan de deurkruk vast te maken. Zodra de tand klaar is, valt hij er vanzelf uit. Bovendien kunnen deze maatregelen leiden tot verwondingen en ernstige bloedingen.

Als de melktand uiteindelijk is uitgevallen, bewaren veel kinderen hem als aandenken. Ze herinneren hen er altijd aan dat op dat moment een nieuwe, belangrijke fase is aangebroken. In dit land is een bezoek van de tandenfee ook een populair ritueel. De tandenfee laat een klein cadeautje achter als ze de uitgevallen tand meeneemt.

3. in sommige gevallen moeten melktanden getrokken worden.

Helaas verloopt het wisselen van tanden en kiezen niet bij alle kinderen zo soepel. Soms willen melktanden gewoon niet uitvallen. In dat geval moeten ouders met hun kind naar de tandarts om de oorzaak te achterhalen.

Melktanden worden meestal onder plaatselijke verdoving getrokken. Het te behandelen gebied wordt met een spuitje verdoofd. Zo ervaren kinderen geen pijn. Een algehele verdoving is alleen nodig als kinderen zo bang zijn dat ze zich niet stil kunnen houden tijdens de behandeling.

3.1 Verwijder rotte tanden snel

Kind mit Karies lutscht einen Lolly
Suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen zorgen ervoor dat tandglazuur wordt afgebroken
.

Een reden waarom tandartsen een melktand moeten trekken is vanwege bestaand tandbederf. Dit zorgt ervoor dat de melktandwortel niet goed kan worden afgebroken, zodat de melktand niet vanzelf uitvalt.

Cariës ontstaat wanneer de tanden voortdurend omgeven zijn door suiker en niet regelmatig worden gepoetst. Het glazuur verdwijnt na verloop van tijd, waardoor het tandbeen en de onderliggende zenuw beschadigd raken.

Als de melktand door cariës is aangetast, kijkt de tandarts op een röntgenfoto of de blijvende tand al zichtbaar is. Als dit het geval is, zit er niets anders op dan de melktand te trekken. Dit is de enige manier om te voorkomen dat de cariës zich uitbreidt naar de groeiende tand. Een beugel of een bijbehorende brug kan dienen als vervanging van het tandgat.

Als boven de melktand een fistel is ontstaan, zal de tandarts de melktand trekken. Dit kan voorkomen dat de melktand geïnfecteerd raakt en zo de blijvende tand beschadigt.

3.2 De eruptierichting positief beïnvloeden

De voordelen van een beugel

Volgens de statistieken ondergaat ongeveer elke tweede jongere in Duitsland een orthodontische behandeling. Studies hebben het nut van deze behandeling echter nog niet duidelijk kunnen aantonen.

Sommige kinderen hebben nog vaste melktanden terwijl ze al op een leeftijd zijn waarop ze allang uit hadden moeten vallen. Als melktanden bijzonder hardnekkig zijn, kan dit ertoe leiden dat blijvende tanden en kiezen scheef groeien. Hetzelfde geldt als er al een nieuwe tand is, hoewel de melktand nog niet is uitgevallen.

Dit gebrek aan ruimte kan grote gevolgen hebben voor de kaak. De tanden groeien zo scheef dat ze dan met een beugel rechtgezet moeten worden. Om voldoende ruimte te creëren voor de blijvende tand, is het daarom zinvol de melktand te trekken.

Soms adviseren orthodontisten om melktanden op zeer jonge leeftijd te laten verwijderen. Dit is om een betere uitgangspositie te creëren voor het blijvende gebit, zodat een gebitstoestel zoals een beugel kan worden vermeden.

4. Een goede mondhygiëne is vooral belangrijk in de kindertijd.

Kleines Mädchen putzt sich die Zähne
Regelmatige en intensieve tandverzorging kan de ontwikkeling van cariës voorkomen.

Een gezond en cariësvrij gebit is enorm belangrijk voor de gezondheid van een kind. Daarom moeten ouders ervoor zorgen dat hun kind regelmatig de tanden poetst. Tijdens de tandwisseling lopen vooral de blijvende tanden en kiezen, die langzaam door het tandvlees naar boven komen, risico op cariës.

Bovendien maken de openingen tussen de tanden en kiezen en de losse tanden de mondhygiëne voor kinderen bijzonder moeilijk. Daarom moeten ouders hun kinderen opnieuw instrueren hoe zij hun tanden in deze periode het beste kunnen poetsen. Geef uw kind ook een tandpasta met een iets hoger fluoridegehalte.

U kunt het melkgebit en het blijvende gebit van uw kind ook beschermen tegen tandbederf met een aangepast dieet. Vooral een gevarieerde voeding met veel fruit, groenten en volkorenproducten wordt aanbevolen. Zorg er ook voor dat uw kind zo min mogelijk suiker en snoep eet.

5. melktandjes voor dierbare herinneringen

No products found.

Gerelateerde berichten