Het is moeilijk een algemeen antwoord op deze vraag te geven. Veel kinderen worden echter vanaf hun vierde jaar steeds zelfstandiger.
Bespreek de situatie en spreek vaste tijden af. Zo weet iedereen in het gezin hoe de dag zal verlopen.
Bespreek de problemen met je baas. Tijdens periodes waarin de kinderopvang gesloten is vanwege de pandemie, kunt u bijvoorbeeld ziektedagen opnemen voor de kinderen.
Voor veel ouders is het onvermijdelijk om thuis te werken en tegelijkertijd voor de kinderen te zorgen. Het is duidelijk dat de thuiswerkplek met kinderen meestal geen droom is, maar er zijn veel mogelijkheden die de tijd in ieder geval wat gemakkelijker kunnen maken.
[button] Ideeën om kinderen bezig te houden [/button]
Inhoudsopgave
1. organiseer een kantoor aan huis met kinderen: De evenwichtsoefening tussen werk en ouderschap
Het coronavirus heeft het leven van veel mensen door elkaar geschud. Naast banen die aan een zijden draadje hangen of helemaal verdwenen zijn, verandert voor veel ouders vooral de werkplek. Ook al lijkt het soms onredelijk, het is een bittere realiteit om met kinderen de thuiswerkplek te moeten organiseren.
Terwijl de kinderen op de crèche en op school zitten, kunnen veel taken heel goed worden uitgevoerd. Maar zodra de kleine of zelfs wat oudere kinderen thuiskomen, ziet het er vaak snel anders uit.
Ook al is het moeilijk om een zekere mate van stress en hectiek te vermijden, je moet proberen om ook met kleinere kinderen regels af te spreken om zo effectief mogelijk te kunnen werken.
2. In het thuiskantoor met een peuter: op welk punt kunnen kinderen zich bezighouden?
Het dagelijks leven in een thuiskantoor beheren met een kind van 1 jaar grenst zeker aan hekserij, want afgezien van de slaapfasen vragen kinderen in deze fase veel aandacht. In het beste geval is er iemand beschikbaar die het thuiskantoor draaglijk maakt met 1- of 2-jarige kinderen.
Doorgaans beginnen de eerste wat langere zelfstandige werkfasen rond de leeftijd van 4 jaar. Hoewel elk kind enigszins anders reageert, vinden kleine kinderen het over het algemeen nog erg moeilijk om hun aandacht lang op één ding te richten. Het is daarom de moeite waard om al vroeg gebruiksvoorwerpen voor verschillende taken klaar te hebben liggen, zodat u uw eigen kinderen snel iets anders kunt voorstellen zonder weer een langere werkpauze in te lassen.
Als gezin met een klein kind is de thuiswerkplek alleen een echte optie als u met uw partner kunt afwisselen.
Tip: Het beste is om uw thuiskantoor met kinderen zo in te richten dat één ouder gedurende een bepaalde periode niet gestoord wordt. De andere ouder kan het in deze fase overnemen en het werk parallel doen, wat gemakkelijker is zonder al te veel concentratie.
3. de situatie aan de kinderen uitleggen: Zo zou de perfecte dag in het thuiskantoor met kinderen eruit kunnen zien
Een eigen kantoor schept grenzen:
Om zo ongestoord mogelijk te kunnen werken, is een apart kantoor een goed idee. Als daar thuis geen ruimte voor is, probeer dan een hoek van de kamer duidelijk af te scheiden om duidelijk te maken dat deze zone uitsluitend voor werk is gereserveerd.
Dit zal kinderen helpen grenzen te houden en u helpen beter te concentreren dan wanneer u aan de keukentafel zou zitten.
Allereerst willen we meteen het idee van perfectie wegnemen. Als u de planning met die instelling benadert, zult u hoogstwaarschijnlijk falen. Toch zijn organisatie en duidelijke afspraken belangrijk om jullie tijd samen optimaal te benutten.
Begin dus met de kinderen duidelijk te maken dat de werkplek even niet meer op kantoor is, maar thuis. Maak duidelijk dat er bepaalde fases van de dag zijn waarop er niet met u gepraat kan worden, maar dat er op die manier voldoende tijd overblijft voor gezamenlijke activiteiten.
Hoe ouder uw kinderen zijn, hoe gemakkelijker deze stap voor u moet zijn. Er is echter niets mis mee om de situatie duidelijk te maken aan kinderen van 3, 4 of 5 jaar oud.
In het beste geval zou de dag (voor een 2/3 positie) er als volgt uit kunnen zien:
- 6:00 tot 7:00: Opstaan, even strekken en naar het thuiskantoor. Gebruik de rustige fase voordat iedereen wakker is om zeer geconcentreerd te werken.
- 7.00 tot 8.00 uur: ontbijt klaarmaken, ontbijten, ochtendroutine enz.
- 8:00 tot 11:00: Zelfbezettingsfase (leren, schilderen, knutselen enz.)
- 11:00 tot 13:00: Lunch voorbereiden, lunchen, gezamenlijke wandeling
- 13:00 tot 15:00: (educatieve) televisie, YouTube of tijd voor spelletjes.
- vanaf 15:00: vrije tijd
Zelfs als niet alle details precies zo kunnen worden uitgevoerd, zijn veel kinderen heel geduldig als ze beseffen dat dit hen uiteindelijk ten goede komt.
Tip: Hints als “Laat me nog 30 minuten werken, dan gaan we daarna op de trampoline” zijn daarom zeer nuttig om de wachttijd van kinderen te verlichten.
Afhankelijk van uw planning en bedtijden kan het ook zinvol zijn om ’s avonds een paar uur langer te werken, zodat u overdag meer tijd hebt voor kinderopvang.
4. Onaanvaardbare omstandigheden: Wanneer moet ik met de baas praten?
Ondanks alle goedbedoelde tips kan de thuiswerkplek met kinderen ook een te grote last worden. Als het voor u onmogelijk is om te werken omdat het kinderdagverblijf of de kleuterschool net weer gesloten is, kunt u het beste direct contact opnemen met uw werkgever.
Vroegtijdig ingrijpen helpt om eventuele problemen te voorkomen. Misschien kun je afspraken maken over kortere of andere werktijden. Praat er openlijk over als het voor u onmogelijk is om ontspannen thuis te werken met 3 kinderen.
In het algemeen is de situatie in de kinderopvang meestal slechts tijdelijk slecht, zodat u de zaken vroeg of laat weer kunt veranderen.
5. Speciale regels in tijden van Corona: op welke wetten kan ik een beroep doen?
In het kader van de pandemie zijn veel regels aangepast omdat de situatie voor veel ouders van (jonge) kinderen problematisch is. Dit zijn de twee belangrijkste regels waarop u zich kunt beroepen:
- Als je zieke kinderen hebt, heb je als werknemer recht op kinderziektewetuitkering. Deze bedraagt 90% van je gewone loon. Het geldt voor alle werknemers die wettelijk verzekerd zijn.
- Als kinderen ziek zijn of er is sprake van zorgverlies, kunt u maximaal 30 dagen (betaald) verlof per jaar opnemen. Alleenstaande ouders hebben recht op het dubbele. Het recht geldt per kind, met een maximum van 65 dagen per jaar.
Meer informatie over speciale regels tijdens de Coronapandemie vindt u op dit punt op de website van het federale ministerie van Volksgezondheid.
6. tips voor het inzetten van kinderen
Om ervoor te zorgen dat uw kind u niet stoort tijdens gesprekken in het thuiskantoor, is het belangrijk om hem of haar op een zinvolle manier bezig te houden. We hebben daarom enkele korte tips voor u op een rijtje gezet:
- Kleuren en knutselen: Zorg voor kleurpotloden, waterverf en meer. Instructies van YouTube-video’s zijn ook nuttig.
- Gymnastiek en hardlopen: Een parcours kan gemakkelijk in huis worden opgezet met behulp van dekens, kussens, de bank en een paar stoelen.
- Maak vrienden blij: Vriendschapsarmbandjes, paasnestjes of adventsverrassingen voor het hele gezin – dit alles kan gemakkelijk worden gedaan met weinig geld en vrij veel tijd.
Wees altijd creatief en neem gerust je toevlucht tot video’s om het jezelf niet onnodig moeilijk te maken.
7. Houd de kinderen bezig: Deze literatuur helpt
No products found.