Baby valt alleen in je armen in slaap: Tips voor ouders

Voor veel ouders is het vooral fijn als hun baby zich tegen de borst nestelt en door de rust en nabijheid geleidelijk in slaap valt. Als de baby echter alleen in uw armen in slaap …

Baby valt alleen in je armen in slaap: Tips voor ouders

vater hält baby im arm
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Onderwijs voor kinderen
  6. »
  7. Baby valt alleen in je armen in slaap: Tips voor ouders
Waarom valt mijn baby alleen in mijn armen in slaap?

Vooral in de eerste zes levensmaanden heeft een baby ongelooflijk veel behoefte aan liefde, nabijheid en geborgenheid. Hij vindt dit het beste in de armen van zijn moeder of vader. Pas als hij zich veilig genoeg voelt, kan hij zelf in slaap vallen.

In hoeverre spelen slaaprituelen een rol?

Slaaprituelen zijn heel belangrijk om een kind zich veilig en geborgen te laten voelen. Vertrouwde routines maken het voor kinderen gemakkelijker om zich te ontspannen en alleen in slaap te vallen. Je moet ook een aangename sfeer creëren.

Mijn kind valt niet alleen in bed in slaap. Wat kan ik doen?

Als een baby alleen in uw armen in slaap valt, moet u uw kind leren dat het zich ook veilig kan voelen als er geen lichamelijk contact is. Verminder daarom de nabijheid stap voor stap door steeds verder van het bedje af te gaan. Een knuffel kan ook helpen.

Voor veel ouders is het vooral fijn als hun baby zich tegen de borst nestelt en door de rust en nabijheid geleidelijk in slaap valt. Als de baby echter alleen in uw armen in slaap valt, kan dit tot veel leed leiden, omdat het dan bijna onmogelijk is om aan ontspanning op de bank te denken.

Als een baby gewoon niet in zijn eigen bedje in slaap wil vallen, maken veel ouders zich zorgen dat er iets mis is. In de meeste gevallen zijn er echter geen organische oorzaken. Baby’s moeten leren om in hun bedje of wiegje in slaap te vallen. Dit artikel geeft u tips om het in slaap vallen te oefenen.

[knop]Aanbeveling van de redactie: Gebruik knuffel-slaapmiddelen[/knop]

1. baby’s hebben geborgenheid nodig

Slaaptekort na de geboorte

Niet alleen in de eerste weken en maanden beïnvloedt de toevoeging aan het gezin de kwaliteit en kwantiteit van de slaap. Wetenschappers van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek in Berlijn hebben in een studie vastgesteld dat zowel moeders als vaders tot zes jaar na de geboorte van hun kind minder en slechter slapen.

Wanneer een pasgeboren kind ter wereld komt, wordt het in zeer korte tijd met ongelooflijk veel nieuwe indrukken geconfronteerd. Het moet eerst leren hoe de wereld werkt en hoe het normale dagelijkse leven in elkaar zit. Bovendien is een baby hulpeloos en dus volledig afhankelijk van andere mensen.

Het is dus geen wonder dat nabijheid en veiligheid in de eerste maanden een enorm belangrijke basisbehoefte is. Als een baby aan de borst van zijn ouders ligt, voelt hij zich veilig en geborgen. Daarom is het volkomen normaal, vooral in de eerste 6 maanden, als een kind alleen rust vindt als het dicht bij het lichaam ligt.

Het wordt echter problematisch als het kind ouder wordt en alleen op de arm in slaap kan vallen. Veel ouders melden dat hun baby onmiddellijk protesteert als ze hem te slapen willen leggen. Het huilen is zo groot dat de meeste ouders zich bij de stress neerleggen en hun kind in hun armen in slaap laten vallen en hem of haar dan voorzichtig in bed leggen.

2. introduceer slaaprituelen in de eerste maanden

mutter liest ihrem baby aus einem buch vor
Slaaprituelen geven kinderen een gevoel van veiligheid.

In de eerste levensweken moet een kind eerst een slaapritme aanleren. Hoewel pasgeborenen ongeveer 16 tot 18 uur per dag slapen, duurt een slaapperiode zelden langer dan drie uur. Als baby’s ongeveer 5 maanden oud zijn, kunnen ze ’s nachts al 11 tot 12 uur slapen.

Vanaf deze leeftijd is het doorslapen meestal geen probleem meer. Het komt echter vaak voor dat baby’s niet in slaap willen worden gebracht. Dit betekent dat ze niet in hun eigen bedje in slaap kunnen vallen.

Ze vallen veel liever in slaap op de arm van hun moeder of vader. Dit kan echter op den duur stress opleveren. Om onnodige stress te voorkomen, moet uw kind uiterlijk vanaf de leeftijd van ongeveer 7 maanden zelfstandig leren slapen. Hiervoor hebben de kleintjes wel uw hulp nodig. De makkelijkste en meest effectieve manier is het gebruik van slaaprituelen.

Deze kunnen er als volgt uitzien:

  • het geven van een fles / borstvoeding
  • Een muziekdoosje opdraaien
  • Een welterustenliedje zingen of een verhaaltje voorlezen aan de baby
  • Een pyjama aantrekken
  • In bad doen of wassen

Voer deze handelingen uit wanneer u uw baby in slaap wilt brengen. Dus niet alleen ’s nachts, maar ook overdag. Na verloop van tijd zal uw kind leren dat deze rituelen altijd voor het slapen gaan worden uitgevoerd.

Een uitzondering is wanneer uw baby ziek is. In dat geval moet u hem zoveel mogelijk nabijheid en geborgenheid geven.


3. tips om een baby uit de gewoonte te halen om op je arm te slapen

mutter haelt die hand ihres schlafenden kindes
Houd bijvoorbeeld het handje van je baby vast om hem of haar jouw aanwezigheid te laten voelen.

Door slaapmiddelen te gebruiken kun je je kind structuur en dus ook veiligheid geven. Het is zinvol om de rituelen aan te passen aan persoonlijke voorkeuren en aan de juiste omstandigheden.

Hoewel je kind het in het begin waarschijnlijk heel moeilijk zal vinden om in slaap te komen, zal het er geleidelijk aan wennen om zelf in slaap te vallen. De regelmaat van de slaapsituatie maakt hem steeds vertrouwder.

Het feit dat uw baby niet meer op uw arm in slaap mag vallen, betekent geenszins dat lichamelijk contact bij het inslapen achterwege moet blijven. Wel is het belangrijk om naar alternatieven te zoeken.

Een goede optie is om in plaats daarvan het handje van uw baby vast te houden en geruststellend te strelen tot hij of zij in slaap valt. In de weken daarna kunt u geleidelijk afstand nemen tot er geen lichamelijk contact meer is. Blijf voorlopig wel in de kamer. Het kan ook helpen om een kledingstuk in de wieg te leggen dat naar u ruikt.

Een knuffel kan ook helpen om een kind een veilig gevoel te geven. Dit “vriendje” biedt troost als mama en papa niet in de kamer zijn. Er bestaan ook speciale slaapdieren die mooie slaapliedjes spelen.

Een baby latenwennen aan het alleen in slaap vallen in een ledikant of wieg kost veel tijd en geduld. Blijf daarom rustig. Als u gespannen bent, wordt die stemming ook overgedragen op uw kind.

Tip: Om een ontspannen en rustige sfeer te creëren, moet u er ook voor zorgen dat de kamer ’s middags verduisterd is. Doe dus zeker de lichten uit en trek gordijnen dicht.

Hoe een moeder haar kind aan het inslapen heeft laten wennen, zie je in deze video:

4. aanbeveling van de redactie: Gebruik knuffel slaapmiddelen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten