De doop is een van de oudste rituelen in het christendom. Door dit sacrament wordt de dopeling opgenomen in de gemeenschap van christenen. De bijzondere bescherming van God komt ook tot uiting in de doop.
Allereerst moet u de doop laten registreren. Ga daarvoor naar het parochie- of gemeentekantoor van de parochie die u wilt inschrijven. Als u een katholiek doopsel plant, moet u ook peetouders kiezen die katholiek zijn. Vervolgens moet u de doopplechtigheid en de daaropvolgende viering plannen.
De populairste doopgeschenken zijn doopbijbels, doopkruisjes en doopkettingen. De peetouders geven de dopeling meestal een doopkaars, die wordt gepersonaliseerd door er persoonlijke gegevens in te graveren.
De doop is een rite die een belangrijke betekenis heeft in het christendom. Door het sacrament van de doop wordt iemand opgenomen in de christelijke gemeenschap. Bovendien brengt de doop de onverbrekelijke band met God tot uitdrukking.
Het ritueel wordt meestal gevierd in het kader van een ceremonie. Maar met welke stappen moet men rekening houden bij het plannen van een doopsel? Waar kan ik een doop laten registreren? Welke vereisten moeten worden voorbereid en vervuld voor een katholieke doop? En wat kan aan de te dopen persoon worden meegegeven?
Van het registreren van de doop tot het plannen van de daaropvolgende viering – in dit artikel willen wij u in detail informeren over hoe u een doop moet voorbereiden. Om ervoor te zorgen dat u niets vergeet, geven wij u een checklist om u te helpen de doop zorgvuldig voor te bereiden.
[Button]Bestel doopgeschenken direct online[/button]
Inhoudsopgave
1. de doop dient de opname in de gemeenschap van christenen
Tegenwoordig is het de norm geworden om een kind na de geboorte te laten dopen. Vooral in de katholieke kerk is de doop heel belangrijk. Volgens de statistieken waren er in 2020 alleen al in Duitsland 104.610 katholieke dopen. Maar wat is eigenlijk de betekenis van een doop? En waarom is dit ritueel voor de meeste mensen zo belangrijk?
De doop is
- het eerste en dus ook het fundamentele sacrament waardoor de gedoopte wordt opgenomen in de gemeenschap van de christenen.
- De basis van een onverbrekelijke band met God, want het doopsel is een sacrament dat niet ongedaan kan worden gemaakt.
De oorsprong van het sacrament is te vinden in het Nieuwe Testament. Daar wordt Jezus door Johannes gedoopt in de rivier de Jordaan. Tegenwoordig wordt de doop meestal uitgevoerd door een priester of diaken.
Omdat Jezus in de Jordaan werd gedoopt, is water ook vandaag nog heel belangrijk bij de doop. Het water waarmee de baby wordt overgoten moet het nieuwe leven symboliseren.
De meeste kinderen worden gedoopt tussen de leeftijd van drie en acht maanden.
2. voorbereiden op de doop: Deze 4 stappen moet je volgen
Aangezien de doop voor veel gezinnen een zeer belangrijke gebeurtenis is, moet de planning zo nauwgezet mogelijk gebeuren. Bij de planning moet er ook altijd rekening mee worden gehouden of je een protestantse of een katholieke doop voorbereidt. Want hier gelden verschillende eisen.
Daarom geven we in het volgende een checklist om de voorbereiding van de doop te vergemakkelijken.
2.1 Registratie van de doop en bepaling van de peetouders
Vereisten
Voor een doop in de protestantse kerk moet minstens één ouder lid zijn van de protestantse kerk. De eisen voor een katholieke doop zijn daarentegen niet zo streng. Ook als je als ouders tot een andere godsdienst behoort, kun je een katholieke doop plannen.
De eerste belangrijke stap is het registreren van de doop. Dit kunt u doenbij het parochie- of gemeentekantoor van de parochie die u wilt bezoeken. U kunt het beste twee of drie gewenste data van tevoren bedenken om er zeker van te zijn dat de priester tijd heeft op een van de gewenste data.
Bovendien moet u bij de inschrijving reeds de gewenste peetouders aangeven. De meeste ouders kiezen voor twee peetouders, die het ambt dienovereenkomstig verdelen. Als u een katholiek doopsel plant, moeten beide peetouders ook katholiek zijn. Voor protestanten is er geen uniforme regeling.
Devolgende documenten moeten worden meegenomen naar de doop:
- Geboorteakte van het kind
- Identiteitskaarten van de ouders
- Huwelijksakte/gezinsregister
- Certificaat van kerkelijke aansluiting van de peetouders
2.2 Planning van de doopplechtigheid
Zodra je de documenten voor de doop hebt verzameld en een datum hebt geregeld, is het nu tijd om de doop te plannen.
In de regel wordt de doop gevierd tijdens een traditionele kerkdienst. Alleen in gerechtvaardigde uitzonderingsgevallen kan de doop ook thuis of in een ziekenhuis plaatsvinden.
Ook al lijkt de procedure voor een doopdienst meestal sterk op elkaar, in veel gevallen kunt u de dienst mede vormgeven met uw eigen ideeën. Bespreek gewoon vooraf uw wensen met de priester.
U kunt onder andere kiezen:
- nadenken over een doopspreuk
- tekstregels uit de Bijbel kiezen
- passende liederen kiezen
Voorbeden kunnen ook een persoonlijk tintje geven aan de doopplechtigheid. Doopgebeden van peetouders zijn in dit verband ook erg populair.
Tip: Als u geen fan bent van klassieke ceremonies, kunt u de doop ook op een moderne manier regelen. Bespreek gewoon de mogelijkheden met de priester tijdens een doopgesprek.
2.3 Uitnodigingen ontwerpen en gebruiksvoorwerpen aanschaffen
Na de registratie van de doop moet u ook tijdig uitnodigingen voor het doopfeest versturen, zodat de gasten er vroeg genoeg van op de hoogte zijn. Individueel ontworpen uitnodigingen zijn erg populair, omdat ze ook dienen als herinnering aan deze speciale dag.
Zodat de gasten het verloop van het doopfeest kennen, kunt u alvast liedteksten en voorbeden in de uitnodiging verwerken. Afhankelijk van de betrokkenheid van de gasten bij de doopplechtigheid zijn verschillende uitnodigingen aan te bevelen. Het verloop van een doopviering kan ook worden vastgelegd in een apart doopboekje.
Na afloop zijn er nog belangrijke boodschappen te doen. De belangrijkste rekwisieten zijn het doopkleed, de doopkaars en de bloemstukken. In sommige gevallen worden de bloemstukken zelfs door de kerk verzorgd.
2.4 Planning van de gezamenlijke viering
Het leukste deel van de doopplechtigheid voor zowel ouders als gasten is de viering achteraf. Afhankelijk van het tijdstip van de doopplechtigheid gaan de meeste families na afloop lunchen of koffie drinken.
De maaltijd of het samenzijn kan op verschillende locaties plaatsvinden.
De populairste locaties op een rijtje:
- binnen uw eigen vier muren
- in uw eigen tuin
- in een restaurant
- in een café
- in een hotel
Bij het kiezen van een locatie is het belangrijk rekening te houden met het seizoen, het weer en het tijdstip. Een viering binnen uw eigen vier muren vereist meer planning, maar u kunt het verloop van de viering meer individueel beïnvloeden.
Tip: U kunt uw gasten verrassen en een unieke sfeer creëren met kleine, gepersonaliseerde geschenken en bijpassende tafeldecoraties.
3. ideeën voor geschikte doopcadeaus
Doopgeschenken horen ook bij elke doopplechtigheid. Als u de doop voorbereidt, kunt u ook al vroeg een verlanglijstje maken. Zo zorgt u ervoor dat u alleen de cadeaus krijgt die u wenst en dat ze niet dubbel of in drievoud worden gegeven.
Klassieke doopcadeaus hebben altijd een verband met het geloof.
Populair zijn:
- Doopkettingen
- Doopkruisjes
- Doopbijbels
Het is echter ook mogelijk om doopgeschenken te maken of gewoon geld te geven als doopgeschenk.
De doopkaars daarentegen is het ideale peterschapscadeau. Het is een traditie dat de peetouders de doopkaars aan hun beschermeling geven. Om de kaars te personaliseren, wordt ze versierd met de naam van het kind, de doopdata en de gekozen doopspreuk.
4. de mooiste doopgeschenken voor jongens en meisjes
No products found.
No products found.
No products found.