Babygebarentaal: Achtergrond en tips voor het leren van dwergtaal

Als de baby huilt, weten veel ouders niet wat hij op dat moment wil. Eén voor één worden alle basisbehoeften gecontroleerd. Heeft de baby honger? Is de luier vol? Of heeft hij gewoon aandacht nodig? …

Babygebarentaal: Achtergrond en tips voor het leren van dwergtaal

kind macht babyzeichensprache
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Ouders
 4. »
 5. Onderwijs voor kinderen
 6. »
 7. Babygebarentaal: Achtergrond en tips voor het leren van dwergtaal
Wat is babygebarentaal?

Babygebarentaal is een geschikt middel om te communiceren met baby’s die nog niet kunnen spreken. Daartoe worden tekens voor verschillende basisbehoeften aangeleerd, zodat een baby de kans krijgt zich uit te drukken.

Heeft het zin om baby’s dwergtaal te leren?

Natuurlijk is het geen verplichting dat je kind babygebarentaal leert. Het is echter wel een goede manier om zo vroeg mogelijk met elkaar te kunnen communiceren. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat het gebruik van gebaren en tekens een positief effect heeft op de woordenschat van een kind.

Welke aanbiedingen zijn er om babygebarentaal te leren?

Een eerste mogelijkheid is om de handgebaren te leren met behulp van een boek of een app. Je kunt echter ook een bijbehorende cursus volgen. Dit heeft als voordeel dat je met andere ouders van gedachten kunt wisselen.

Als de baby huilt, weten veel ouders niet wat hij op dat moment wil. Eén voor één worden alle basisbehoeften gecontroleerd. Heeft de baby honger? Is de luier vol? Of heeft hij gewoon aandacht nodig? Ouders willen hun kleintje maar al te graag meteen begrijpen. Dat moet mogelijk zijn met behulp van babygebarentaal.

In dit artikel leggen we uit wat babygebarentaal is en hoe u en uw kind het gemakkelijk kunnen leren. Daarnaast leggen we uit hoe het leren van deze “taal” zinvol is.

[button]Verder lezen over babygebarentaal[/button]

1. babygebarentaal als eerste mogelijkheid tot communicatie

2. Babygebarentaal als zelfstandige taal?

Hoewel babygebarentaal een vorm van gebarentaal is, ontbreekt het toch aan belangrijke criteria waaraan moet worden voldaan. Er zijn bijvoorbeeld alleen individuele tekens en geen grammaticale structuren.

Kinderen leren pas spreken als ze ongeveer één tot twee jaar oud zijn. Dit betekent dat zij tot die tijd slechts in beperkte mate kunnen communiceren met hun ouders en de mensen om hen heen. Dit kan een probleem worden, vooral in situaties waarin een baby iets specifieks wil.

Daarom is in de jaren tachtig in de Verenigde Staten de zogenaamde babygebarentaal ontwikkeld. Met behulp van verschillende gebaren moeten kinderen leren hun behoeften aan hun ouders kenbaar te maken. Babygebarentaal kan dus worden omschreven als de eerste communicatie tussen ouders en kind.

Het idee om gebaren te gebruiken ligt voor de hand. Om met anderen te communiceren, gebruiken volwassenen ook meer dan alleen woorden. Ongeveer 55% van de menselijke communicatie verloopt via lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en gebaren. Die gebruiken we vaak om onze taal figuurlijk te ondersteunen.

Heel weinig ouders zijn zich ervan bewust dat ze al gebruik maken van babygebarentaal. Bijna alle ouders gebruiken bijvoorbeeld het typische “golfje” om hun kind te leren afscheid te nemen van anderen. Dus waarom zouden we deze babygebaren niet gebruiken om het dagelijks leven gemakkelijker te maken?

2. dwergtaal – nuttig of het resultaat van vroege interventie manie?

baby verstaendigt sich mithilfe von zeichen
Wanneer baby’s hun behoeften kunnen communiceren, maakt dit het dagelijks leven veel gemakkelijker.

Of het leren van babygebarentaal noodzakelijk en nuttig is, is discutabel. Hoewel babygebarentaal in Amerika als vanzelfsprekend wordt beschouwd, zijn er in dit land veel critici van dit vroege leerconcept. Zij bekritiseren vooral dat deze kunstmatige manier van communiceren volkomen overbodig is, omdat kinderen al heel snel normaal leren communiceren.

Een andere kritiek is dat baby’s door het leren van babygebarentaal aan een zekere leerdruk worden blootgesteld. Ouders wachten soms wanhopig tot hun baby hen eindelijk een teken geeft. Dit kan leiden tot frustratie en stress.

Er gaan echter ook veel stemmen op voor handgebaren voor baby’s. Het feit dat baby’s en hun ouders via gebaren communiceren voordat taal als communicatiemiddel wordt gebruikt, kan het dagelijks leven veel gemakkelijker maken. Ouders hoeven niet langer te raden omdat hun kinderen hun behoeften kunnen communiceren.

In een studie van de Universiteit van Chicago onderzochten onderzoekers ook in hoeverre gebaren en handgebaren de taalontwikkeling van kinderen beïnvloeden. Zij ontdekten dat kinderen van wie de ouders veel begrippen koppelen aan gebaren, een grotere woordenschat hebben.

3. babygebarentaal leren

Kinderen kunnen babygebarentaal leren vanaf de leeftijd van ongeveer zes maanden. Dit is echter slechts een richtlijn, omdat kinderen zich heel verschillend ontwikkelen. U moet een tijdstip kiezen waarop uw kind al over alle nodige motorische vaardigheden beschikt en oogcontact met u kan houden.

Kinderen begrijpen vaak al na een paar weken wat de tekens betekenen en in welke situaties ze worden gebruikt.

Er zijn verschillende manieren om babygebarentaal te leren. U kunt dit zelf thuis doen of een speciale cursus volgen.

3.1 Boeken, apps en video’s gebruiken

mutter mit ihrem baby am smartphone
Veel apps bieden extra handige tips en aanmoedigingen voor het gebruik van babygebarentaal.

Veel ouders hebben al goede ervaringen met het gebruik van een boek of een app. Er zijn veel goede boeken die je kunt gebruiken om thuis gemakkelijk babygebarentaal te leren.

Natuurlijk zijn er nu ook veel goede apps die je kunt gebruiken om babyhandgebaren te leren. Deze apps hebben vaak het voordeel dat ze video’s bevatten die de afzonderlijke tekens beter illustreren dan boeken.

De belangrijkste tekens om mee te beginnen zijn:

 • Honger
 • Drinken
 • Plassen
 • Moe
 • Meer

Hoe de afzonderlijke handsignalen eruit kunnen zien zie je in deze video:

3.2 Volg een cursus

Veel ouders maken ook graag van de gelegenheid gebruik om een speciale cursus te volgen. Deze vinden meestal één keer per week plaats. In deze cursussen of workshops leren moeders en hun kinderen spelenderwijs de eerste basisbegrippen. Er worden vingerspelletjes en eenvoudige liedjes gebruikt.

Het bijwonen van een cursus heeft als voordeel dat je in contact kunt komen met andere ouders en met hen ideeën kunt uitwisselen. Ook de eerste successen kunnen in deze cursussen worden gedeeld. Bovendien krijgt u veel waardevolle tips die u thuis kunt gebruiken.

De cursusleiders hebben meestal een speciale opleiding gevolgd, zodat ze over de juiste kennis beschikken. U kunt hier een dwergtaalcursus bij u in de buurt vinden. De gemiddelde kosten voor een cursus van 10 tot 12 uur liggen rond de 8o tot 100 euro.

4. tips om dwergentaal bijzonder goed te leren

mutter lernt mit ihrem kind babyzeichensprache
Zorg ervoor dat het leren altijd speels blijft.

Een kind babygebarentaal leren is niet altijd eenvoudig. Daarom geven we je hieronder een paar tips om het leren tot een makkie te maken.

 • Oefenen en herhalen: Oefening baart kunst; dit geldt ook voor het leren van babygebarentaal. Noem de termen en de tekens in zoveel mogelijk situaties. Hoe vaker uw kind het teken ziet, hoe sneller het zal leren wat het betekent.
 • Woord en teken koppelen: Het is ook belangrijk dat u niet alleen het teken laat zien, maar ook het woord steeds herhaalt. Zo leert uw kind vanaf het begin dat er niet alleen een teken is, maar ook een woord voor de behoefte.
 • Wees geduldig: De meeste ouders denken dat hun kind elk teken onmiddellijk moet begrijpen. Dit is echter helemaal niet het geval. Ten eerste leren alle kinderen in een ander tempo. Ook kan het gebeuren dat een kind een teken volledig negeert en het achterwege laat. Dit is normaal en moet worden gerespecteerd.
 • Vergeet de taal niet: Ook al richt je je eerst op de gebaren, je mag de gesproken taal nooit weglaten. Gebarentaal voor baby’s mag de spraak niet vervangen. Naast gebarentaal moet u daarom zoveel mogelijk met uw kind praten, verhaaltjes voorlezen of spelletjes doen voor de taalontwikkeling.

5 Verder lezen over babygebarentaal

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten