Baby slaapt onrustig? Oorzaken en tips voor onrustige slaap

De meeste nieuwe ouders kennen het probleem: ze leggen hun baby in bed, verheugen zich op een paar ontspannende uren op de bank of in bed, en na korte tijd komt er een huilend geluid …

Baby slaapt onrustig? Oorzaken en tips voor onrustige slaap

baby schlaeft unruhig
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Ouders
  4. »
  5. Onderwijs voor kinderen
  6. »
  7. Baby slaapt onrustig? Oorzaken en tips voor onrustige slaap
Wanneer krijgen baby’s een vast slaapritme?

In de eerste drie levensmaanden moeten kinderen eerst wennen aan het dag-nachtritme. Tot die tijd is de slaap verdeeld in vele kleine slaapfasen. Vanaf ongeveer zes maanden kan ongeveer de helft van alle kinderen de nacht doorslapen.

Waardoor slapen baby’s onrustig?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een baby onrustig slaapt. In de meeste gevallen heeft de baby nog geen vast slaapritme ontwikkeld. Maar ook honger, te veel prikkels en ziekten kunnen leiden tot onrustig slapen.

Hoe kan ik mijn baby helpen beter te slapen?

Om een baby rustig te laten slapen, heeft hij een vaste dagelijkse routine, vaste maaltijden en bedtijdrituelen nodig. Zorg er ook voor dat uw baby niet oververmoeid is en een aangename slaapomgeving heeft.

De meeste nieuwe ouders kennen het probleem: ze leggen hun baby in bed, verheugen zich op een paar ontspannende uren op de bank of in bed, en na korte tijd komt er een huilend geluid uit de kinderkamer. En daarmee is het gedaan met de ontspanning. Nu is het zaak de baby zo snel mogelijk weer rustig te krijgen.

Onrustig slapen is niet ongewoon bij pasgeborenen. Het komt vaak voor dat baby’s moeite hebben om in slaap te vallen, ’s nachts vaak wakker worden en niet zelfstandig tot rust kunnen komen. Wij leggen u uit hoe normaal dit is en wat de mogelijke oorzaken zijn. We geven je ook tips over wat je kunt doen als je baby onrustig slaapt.

[button]Meer literatuur over dit onderwerp[/button]

1. baby’s moeten eerst wennen aan een slaapritme

Slapeloze nachten

Het is niet verwonderlijk dat nieuwe ouders minder slapen. Maar volgens een studie van de Universiteit van Warwick slapen ouders nog steeds 15 tot 20 minuten minder per nacht als hun kind tussen vier en zes jaar oud is.

Bij de geboorte van een baby verandert niet alleen alles voor de ouders, maar staat de pasgeborene ook voor grote uitdagingen. Terwijl er negen maanden lang geen concreet ritme is, moeten zij nu wennen aan een dag-nachtwisseling.

In de eerste periode slaapt een baby ongeveer 16 tot 18 uur per dag. De slaap is nog verdeeld in vele kleine slaapfasen. Terwijl de waakfasen één tot twee uur per keer duren, slapen de baby’s gemiddeld één tot vijf uur per keer.

Veel ouders vinden dat de meeste slaap verdeeld is over de dag, zodat de baby ’s nachts nauwelijks slaapt. Na ongeveer drie maanden verandert dit echter geleidelijk. Langzaam maar zeker wordt de belangrijkste slaaptijd verschoven naar de nacht.

Als de baby’s nog erg klein zijn, is hun slaap ook nog erg onrustig. Een baby wordt dus vaak wakker, maar valt ook weer snel in slaap. Dit is volkomen normaal en geen reden tot bezorgdheid. Op de leeftijd van ongeveer zes maanden kunnen baby’s pas ongeveer 5 uur achter elkaar slapen.

2. oorzaken van onrustige slaap

baby schreit in seinem bettchen
Veel baby’s worden ’s nachts wakker omdat ze honger hebben.

Onrustig slapen is een van de meest voorkomende problemen die nieuwe ouders melden. Hoewel dit, zoals gezegd, in de eerste weken en maanden volkomen normaal is, zou een baby na verloop van tijd een regelmatig slaapritme moeten hebben.

Als een baby heel onrustig slaapt en zijn hoofdje heen en weer draait, kan dit heel verschillende oorzaken hebben. Maar alleen in de zeldzaamste gevallen zit er een echte slaapstoornis achter. In veel gevallen is onrustig slapen een indicatie dat een baby nog niet heeft geleerd zich te ontspannen. De ervaringen van de dag zijn zo spannend dat veel baby’s het moeilijk vinden om alles te verwerken.

Veel ouders melden ook dat de problemen al bestaan sinds de aanvullende voeding. Dit komt vooral doordat kinderen vaak een groeispurt hebben rond de 17e levensweek, wanneer de aanvullende voeding begint. Hierdoor worden ze ’s nachts wakker omdat ze honger hebben.

Als een baby onrustig slaapt sinds hij of zij zich kan omdraaien, komt dat vaak doordat kinderen zich ongemakkelijk voelen als ze geen grenzen hebben. In dit geval kan een borstvoedingskussen dat in het bedje wordt gelegd, helpen. Zo kan een baby niet meer zoveel bewegen, zodat hij beter kan rusten.

Wanneer een baby van de ene naar de andere slaapfase overgaat, kan het ook gebeuren dat de baby huilt in zijn slaap. In deze situatie moet u uw baby niet wakker maken, maar gewoon verder laten slapen. Anders bestaat het risico dat hij schrikt en de situatie verergert.

Baby’s slapen ook onrustig als ze ziek zijn. Als een baby pijn heeft, valt hij moeilijk in slaap en wordt hij vaak wakker. Dit is vaak het geval wanneer baby’s tandjes krijgen.

3. tips voor een rustige slaap voor baby’s

mutter kuschelt mit ihrem baby
Slaaprituelen helpen baby’s sneller in slaap te vallen.

Om ervoor te zorgen dat jullie als ouders kunnen ontspannen en voldoende slaap krijgen, is het heel belangrijk dat baby’s leren slapen. Dit lukt het beste door een regelmatige dagelijkse routine, rituelen en het gevoel van veiligheid.

In het onderstaande geven wij u graag een aantal tips hoe u de slaapproblemen van uw baby onder controle kunt krijgen:

  • Regelmatige dagelijkse routine: In het begin hebben pasgeborenen behoefte aan geborgenheid en veiligheid. De beste manier om dit op uw kind over te brengen is het creëren van een regelmatige dagelijkse routine. Door herhaalde structuren vindt een baby na korte tijd een ritme. Hierdoor valt het kind steeds gemakkelijker uit zichzelf in slaap.
  • Rituelen: Om uw baby te helpen in de slaapstemming te komen, is het zinvol om meteen in het begin bedtijdrituelen te introduceren. Dat kunnen verhaaltjes zijn, slaapliedjes, samen knuffelen of een lichaamsmassage.
  • Aangename slaapomgeving: baby’s slapen het best als ze zich comfortabel en veilig voelen. Daarom speelt ook de omgeving een grote rol. De kinderkamer moet verduisterd en goed getemperd zijn. Zorg er ook voor dat het bedje van de baby niet vol ligt met knuffels en speelgoed.
  • Slaapmiddelen: Populaire slaapmiddelen, zoals een knuffel of een muziekdoosje, zijn een goede manier om het kind veiligheid te bieden of tot rust te brengen. Er zijn echter ook slaapmiddelen die op den duur een last kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld in de armen in slaap vallen of voortdurend gedragen worden.
  • Pasde maaltijden aan: Een baby kan niet slapen op een lege maag. Hetzelfde geldt echter voor een te volle maag. Vermijd borstvoeding vlak voor het slapengaan. Er moet minstens een half uur zitten tussen de laatste maaltijd en bedtijd.
  • Vermijd oververmoeidheid: Kinderen die aan te veel prikkels worden blootgesteld en daar te weinig rust voor terugkrijgen, hebben meer kans op slaapproblemen. Zorg er daarom voor dat uw kind voldoende rust krijgt.

Wees niet bang om uw verloskundige of kinderarts om advies te vragen als de situatie te stressvol wordt. Samen kunnen jullie mogelijke oplossingen bedenken om de situatie te verbeteren.

Meer tips voor een rustigere slaap zie je in deze video:

4. verdere literatuur over het onderwerp

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten