Jonge moeders: tips voor jonge moeders

Kinderen zijn een zegen voor de meeste ouders, ongeacht hun leeftijd. De geboorte van een kind verandert echter iemands hele leven. Op jonge leeftijd ontstaan er al snel problemen en situaties waarin de tienermoeder overweldigd …

Jonge moeders: tips voor jonge moeders

junge-Mütter-Ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Jonge moeders: tips voor jonge moeders
Bij wie kunnen jonge zwangere vrouwen en moeders terecht?

Je staat er niet alleen voor. Jonge moeders kunnen terecht bij een zwangerschapsbegeleidingscentrum. Daar kun je anoniem hulp krijgen.

Hoe krijg ik een kinderopvangplaats voor mijn kind?

Als je een alleenstaande ouder bent, kun je contact opnemen met Bureau Jeugdzorg om sneller een plaats in de kinderopvang te krijgen.

Hoe kan ik mezelf financieel verzekeren?

U krijgt dubbele kinderbijslag. Mogelijk heeft u ook recht op kindertoeslag. We hebben hier nog meer mogelijkheden voor financiële zekerheid voor u op een rijtje gezet.

Kinderen zijn een zegen voor de meeste ouders, ongeacht hun leeftijd. De geboorte van een kind verandert echter iemands hele leven. Op jonge leeftijd ontstaan er al snel problemen en situaties waarin de tienermoeder overweldigd wordt.

Maar hoe zit het met ondersteunende diensten? Bij wie kunnen jonge moeders terecht als ze advies nodig hebben?

In onze gids leer je hoe je kunt omgaan met je nieuwe verantwoordelijkheid en hoe je het leven met een baby aankunt.

[button]Verder lezen voor de eerste keer met een baby[/button]

1. jonge moeders staan er niet alleen voor

Das Erziehungsgeld für die Hausfrau ist abgeschafft.
Veel jonge moeders zijn gestrest.

Hoewel veel tieners die zwanger worden, vaak onbedoeld, het gevoel hebben er alleen voor te staan, is dat niet het geval. Volgens statistieken van het Bundesamt für Statistik is het aantal vrouwen dat een kind krijgt onder de 20 jaar de laatste jaren aanzienlijk gedaald, maar zijn er in Duitsland jaarlijks nog ongeveer 12.100 van zulke geboortes.

Naar school blijven gaan of een begonnen opleiding afmaken, dat zijn problemen die niet zomaar van tafel kunnen worden geveegd. Toch is het mogelijk en ook belangrijk om juist deze punten aan te pakken.

Bij een vroege zwangerschap ben je aangewezen op ondersteuning. Als die thuis ontbreekt, zijn er zowel van staatswege als in de kerk aanbiedingen die je in deze levensfase helpen.

https://www.youtube.com/watch?v=zfm4kilLBIY&t=218s

2. contactpersonen tijdens en na de zwangerschap

Veel jonge vrouwen die een kind krijgen zijn onzeker. Soms mag de familie het niet weten, soms zijn er financiële problemen die de kop opsteken. Voordat angsten en twijfels je hele leven bepalen, moet je contact opnemen met een centrum voor zwangerschapsbegeleiding.

Op de website Schwanger und viele Fragen (Zwanger en veel vragen) van het Bundesministerium für Familien, Senioren, Frauen und Jugend vindt u hulp als u het even niet meer weet.

U kunt telefonisch, online of persoonlijk advies krijgen. De telefoonnummers vindt u ook op de website.

Afbreking van de zwangerschap:

Als je overweegt de zwangerschap af te breken, moet je naar een zwangerschapsadviesbureau.
Alleen door de staat erkende bureaus mogen u in dit geval een zogenaamd counselingcertificaat afgeven.

Als u de Duitse taal niet of nauwelijks beheerst, kunt u ook contactpersonen vinden voor vele andere talen, zoals

  • Arabisch,
  • Turks,
  • Farsi
  • Engels,
  • Roemeens,
  • Spaans,
  • of Russisch.

Tip: Wees niet bang om de telefoon te pakken en met iemand te praten. De medewerkers van de centra voor zwangerschapsbegeleiding helpen u volledig anoniem en vallen onder de wettelijke geheimhoudingsplicht.
Gebruik de veilige begeleiding om tips te krijgen voor uzelf of uw jonge gezin.

3. financiële steun tijdens de zwangerschap

Themen wie der Teilzeitjob
Je hebt recht op tal van subsidies.

Als je nog onderwijs volgt of minderjarig bent, heb je recht op dubbele kinderbijslag. Je ontvangt zelf kinderbijslag én kinderbijslag voor je kind. Als je echter minderjarig bent, wordt er een voogd aangesteld om je in juridische zaken te vertegenwoordigen.

In de meeste gevallen wordt deze voogdij overgenomen door de ouders, maar dat is niet verplicht. Een andere mogelijkheid is dat de voogdij wordt overgenomen door bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg.

Naast de kinderbijslag heb je recht op een kindertoeslag als je een laag inkomen hebt. Deze toeslag bedraagt maximaal 170 euro per maand. In tegenstelling tot de kinderbijslag is de toeslag wel gebonden aan uw inkomen.
Als u niet alleen een deeltijdbaan heeft, kan de toeslag geleidelijk worden verlaagd.

Jonge moeders hebben de mogelijkheid om hun opleiding te onderbreken. De maximale vrije tijd is niet beperkt tot het zwangerschapsverlof, maar tot het volledige ouderschapsverlof. Over de details moet je echter zelf onderhandelen met de Kamer van Ambachten of het gilde.
U kunt dit het beste aan uw huidige opleider vragen.

Als u BAföG hebt ontvangen, moet u het verantwoordelijke BAföG-bureau onmiddellijk op de hoogte brengen van uw zwangerschap. U kunt uw opleiding of studie onderbreken of verlengen en toch BAföG ontvangen. Zolang uw kind nog geen tien jaar oud is, gaat de inkomensgrens omhoog zonder dat u een verlaging van uw recht hoeft te vrezen.

Als u zelf voor uw kind zorgt, kunt u bovendien een zorgtoeslag aanvragen, die momenteel 113 euro bedraagt. Juridische details over opvoedingsondersteuning vindt u hier.

Tip: De vader van het kind is verplicht u en uw kind te onderhouden. Als de vader zelf niet in staat is om dit geheel of gedeeltelijk te betalen, kunt u bij het Bureau Jeugdzorg een voorschot op het onderhoud aanvragen.
De medewerkers van Bureau Jeugdzorg helpen u ook als de vader zou kunnen betalen, maar dat niet doet.

4. kinderopvang voor jonge moeders

Hilfen für die junge Mama bei der Erziehung
In extreme situaties kun je snel hulp krijgen.

Wie alleenstaande ouder is en vanwege zijn werk slechts met tussenpozen voor zijn kind kan zorgen, heeft dringend behoefte aan een plaats in de kinderopvang. Over het algemeen bestaat er nu een wettelijk recht op een plaats in de kinderopvang.

In de praktijk zijn de plaatsen echter op sommige plaatsen schaars. In uitzonderlijke gevallen kan men terugvallen op de zogenaamde hardheidsclausule. Zo kunt u via Bureau Jeugdzorg op korte termijn een plaats voor uw kind krijgen.

Als u de kosten van dagopvang of een oppas niet zelf kunt betalen, bestaat de mogelijkheid van kostenabsorptie. Deze en andere ondersteunende diensten worden aangeboden door de plaatselijke instanties voor maatschappelijk welzijn.

5 Verder lezen voor de eerste keer met de baby

No products found.

Gerelateerde berichten