Babymassage: een weldaad voor kind en ouders

Doe iets goeds voor je baby met een zachte dagelijkse massage. Idealiter voeren alleen de ouders de massage uit. Massage kan veel ziekten van de baby voorkomen. Met een liefdevolle massage versterk je de band …

Babymassage: een weldaad voor kind en ouders

So massieren sie ihr Baby richtig
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. Babymassage: een weldaad voor kind en ouders
 • Doe iets goeds voor je baby met een zachte dagelijkse massage.
 • Idealiter voeren alleen de ouders de massage uit.
 • Massage kan veel ziekten van de baby voorkomen.

Met een liefdevolle massage versterk je de band tussen jou en je baby. Daarom is het ideaal als alleen de ouders zelf de massage uitvoeren. Als u uw baby elke dag op hetzelfde tijdstip masseert, ondersteunt u de ontwikkeling en de gezondheid van uw kroost en kunt u zich bovendien verheugen op een diep ontspannende ervaring.

Zolang je een paar basisregels volgt, is babymassage niet moeilijk en wordt het al snel een welkom onderdeel van je dagelijkse routine. In dit artikel leer je meer over de voordelen van babymassage en krijg je tips over hoe je je kind correct kunt masseren. Je zult merken dat zowel jij als de baby na de massage gelukkiger zijn en allebei een ontspannen glimlach op hun gezicht hebben.

1. maak van babymassage een dagelijks plezier

Bij de “voeding” van een baby hoort eigenlijk ook aanraking, want zonder liefde en lichamelijke aandacht is de gezondheidstoestand van een baby veel slechter dan bij dagelijks lichamelijk contact. Naast het normale knuffelen met je baby, helpt een babymassage om de band tussen ouders en baby nog intensiever te versterken, elke dag op een vast tijdstip. In tegenstelling tot klassieke massages bestaat babymassage uit zachte, gerichte strelingen. Zo ontspant u uw baby, verbetert u zijn gezondheid en stimuleert u de bloedsomloop.

Help uw baby te wennen aan een dagelijkse routine door de massage altijd op hetzelfde tijdstip te geven.

Bij elke massage moet u voorzichtig de volgende delen van het lichaam van uw kind behandelen:

 • Armen en benen
 • Voeten, handen en gewrichten
 • Hoofd en romp

Er zijn specifieke technieken, maar zelfs zonder voorkennis is de liefdevolle, tedere massage zeer aangenaam voor ouders en kind. Idealiter begin je elke massage met een klein ritueel, zoals zachte cirkels met de klok mee op het buikje van de baby. Zo weet je kleintje al wat er komen gaat en kun je zien of de massage gewenst is. Daarna kun je bijvoorbeeld van boven naar beneden of van beneden naar boven werken.

1.1 De babymassage goed voorbereiden

Wanneer kun je beginnen met de babymassage? Om de babymassage goed uit te voeren, is het belangrijk een aantal voorbereidingen te treffen:

 • De baby moet goed uitgerust en ontvankelijk zijn.
 • Een aangename kamertemperatuur van mnd. 23 graden is belangrijk.
 • U moet ook een schone handdoek, een zacht kussen en comfortabele babykleding klaarleggen.
 • Het kleine ritueel wordt nog gemakkelijker met babymassageolie.

Desgewenst kunt u ook ontspannende muziek afspelen om een bijzonder aangename sfeer te creëren. Deze basisvoorwaarden moeten voor elke babymassage aanwezig zijn:

Randvoorwaarde Resultaat
Temperatuur van minstens 23 graden De baby voelt zich comfortabel en krijgt het niet koud.
Zacht, schoon oppervlak De baby ligt comfortabel en kan zich beter ontspannen
Warme, zachte handen van de ouders De massage heeft meer succes en de baby schrikt niet.

Veel waardevolle tips voor babymassage zijn te vinden in video’s, een bijbehorend boek of ook uit de massagetheorie volgens Leboyer. De Franse gynaecoloog Frédérick Leboyer gebruikte Indiase babymassage in zijn werk.

2. belangrijke technieken voor babymassage

baby wird massiert
Zorg ervoor dat je tijdens de massage aandacht besteedt aan elk lichaamsdeel van je baby.

Er zijn natuurlijk geschikte cursussen en veel boeken over babymassage, maar ook als je alleen naar je intuïtie luistert, zal de massage zeker lukken. Je hebt geen speciale opleiding nodig. Zorg ervoor dat uw kind zich altijd op zijn gemak voelt. Door olie te gebruiken die geschikt is voor babymassage zal de ervaring voor jullie beiden nog aangenamer zijn. U kunt de olie ook zelf maken door uw favoriete geuren toe te voegen aan een zachte olie zoals amandelolie.

Het belangrijkste bij babymassage is dat je een ritueel volgt. Begin de massage altijd met dezelfde beweging en op dezelfde plaats. Strijk bijvoorbeeld eerst over de armen en benen van de baby voordat je verder gaat met de romp. Iedereen heeft zijn eigen massagetechniek, maar cirkelvormige bewegingen op de buik en rug hebben bewezen effectief te zijn. Vanaf de schouders kun je naar achteren aaien, maar ook naar voren naar de borst van de baby. Last but not least verdient ook het zachte babyhoofdje aandacht.

Babymassages worden vaak gebruikt om koliek te behandelen. Deze speciale techniek, die vooral wordt gebruikt voor de veel voorkomende koliek van 3 maanden, kan worden geleerd op een cursus. Zowel uw arts als de verloskundige kunnen u ook de juiste bewegingen uitleggen die bij koliek twee keer per dag moeten worden uitgevoerd.

2.1 Het juiste moment voor massage vinden

Het belangrijkste is dat de babymassage stevig wordt geïntegreerd in het dagelijkse ritme. De precieze omstandigheden verschillen per baby, want het hangt ervan af of je kind honger heeft, vol zit, is ingeslapen of moe is. Een chagrijnige baby wil geen massage. Probeer een moment te vinden waarop de baby ontspannen, uitgerust, vol, tevreden en fris verschoond is. Zo kunnen alle betrokkenen nog meer genieten van de massage.
Overigens helpt een regelmatige massage de baby om in slaap te vallen. Dit heeft weer als voordeel dat jij ook meer slaap krijgt. Daarnaast ondersteunt de babymassage de probleemloze ademhaling van de baby.

2.2 Bevorderen van de gezondheid van de baby door dagelijkse massage

lachenes baby erhaelt massage
Babymassage heeft zowel emotionele als gezondheidsvoordelen.

Daarnaast bevordert een babymassage de stofwisseling, de bloedcirculatie, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de zintuiglijke waarneming, en het immuunsysteem. Naast het emotionele aspect heeft dagelijkse massage dus ook gezondheidsvoordelen voor je baby. Klachten zoals buikpijn, winderigheid, constipatie kunnen specifiek worden verlicht met speciale massagetechnieken volgens instructies en bevorderen de spijsvertering Maar ook de geïmproviseerde massage met handgrepen die goed aanvoelen bevordert de algemene gezondheid van de baby.

Vanaf de 4e maand kunt u ook beginnen het tandvlees van de baby te masseren met behulp van een siliconen vingerring en hem zo spelenderwijs kennis laten maken met mondhygiëne. Hoe meer ervaring u hebt met babymassage, hoe zekerder uw grepen zullen zijn en hoe meer u en uw kind zullen genieten van de dagelijkse routine. Masseer samen met uw partner en aarzel niet om vrienden te vragen naar hun tips en trucs voor een geslaagde babymassage.

3. een babymassage heeft eigenlijk alleen maar voordelen

Regelmatige babymassage is een van de belangrijkste technieken die je kunt gebruiken om een hechte band met je baby te behouden na de geboorte. Bovendien heeft massage, al dan niet onder begeleiding, ontelbare voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van de baby.
Wil je nog verfijndere grepen en technieken leren, dan is het raadzaam om babymassage volgens Leboyer te leren, bijvoorbeeld in een boek of cursus. In principe echter krijgen ouders met een beetje oefening babymassage intuïtief precies goed. Je zult ook bij jezelf merken dat je elke dag uitkijkt naar de massage en na afloop veel tevredener en meer ontspannen bent.
Tot slot volgt hier een opsomming van de vele voordelen van een babymassage:

 • De massage bevordert de ontwikkeling en gezondheid van de baby
 • Ontspannen baby’s slapen langer en dieper
 • De band tussen ouder en kind wordt sterker
 • Minder duur dan andere voorbehoedsmiddelen
 • Meer voldoening en ontspanning voor ouders en kind
 • Verlichting van koliek en andere kwaaltjes
 • een liefdevolle babymassage heeft geen nadelen!

Gerelateerde berichten