Op een originele en gepaste manier de geboorte felicitaties verwoorden

Een felicitatie voor de geboorte moet individueel en persoonlijk zijn. Je kunt op internet veel citaten vinden die je voor je kaartje kunt gebruiken. Ook kun je online mooie sjablonen vinden die je kunt uitprinten. …

Op een originele en gepaste manier de geboorte felicitaties verwoorden

Glückwünsche an die Familie
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Zwangerschap
 4. »
 5. Na de zwangerschap
 6. »
 7. Op een originele en gepaste manier de geboorte felicitaties verwoorden
 • Een felicitatie voor de geboorte moet individueel en persoonlijk zijn.
 • Je kunt op internet veel citaten vinden die je voor je kaartje kunt gebruiken.
 • Ook kun je online mooie sjablonen vinden die je kunt uitprinten.

Niet alleen voor de ouders zijn de eerste dagen na de geboorte een spannende en bewogen tijd, maar ook het gezin, de familie, vrienden en collega’s nemen deel aan deze bijzondere gebeurtenis. Vaak gebeurt dat in de vorm van een kaartje, omdat niet iedereen persoonlijk zijn felicitaties kan overbrengen.

Maar wat schrijf je in het kaartje of is een berichtje per e-mail of via Whatsapp voldoende?

Met dit artikel bieden we je graag een eerste oriëntatie die je kunt volgen bij het schrijven van de felicitaties. Daarnaast hebben we in een ander artikel al een verzameling van de mooiste citaten en gezegden van bekende en onbekende auteurs samengesteld, waar we hier naar linken.

1. elke geboorte is een groot wonder

Of de moeder nu haar eerste, tweede of vierde kind baart, of het nu een zoon, een dochter of een tweeling is een geboorte is altijd een heel bijzondere gebeurtenis die het leven van het gezin verandert. Hoe u als gelukwenser uw vreugde over de gezinsuitbreiding tot uitdrukking brengt, hangt deels af van uw smaak en deels van de omstandigheden rond de geboorte.

Vooral als het een bijzondere moeilijke geboorte was en het kind in het begin misschien nog ziek is of zelfs met een handicap is geboren, zullen de ouders blij zijn met een empathische en sympathieke kaart of boodschap die uit het hart komt. Gezondheid, geluk en tevredenheid moeten worden toegewenst aan de kleine engel en zijn of haar familie, en u bent verzekerd van steun en advies in deze stressvolle tijd.

In principe zou je een rustig moment moeten vinden om de kaart of e-mail te schrijven en misschien citaten of spreuken van andere auteurs, bekend of onbekend, ter inspiratie uitzoeken. U kunt dan deze voorgestelde teksten in uw kaart gebruiken en er enkele persoonlijke woorden aan de pasgeborene en aan de moeder en vader aan toevoegen.

2 Wat schrijf je in een wenskaart?

verschiedene geburtstagskarten fuer babys
Op internet zijn veel sjablonen te vinden die je kunt uitprinten of direct op kunt schrijven en als e-mail kunt versturen.

Op het eerste gezicht lijkt de vraag triviaal, want wat zou je anders in het kaartje kunnen schrijven dan hartelijke wensen voor de baby en de ouders? Maar als je voor de witte kaart gaat zitten, ben je al snel ten einde raad voor een passende inleiding, zeker als je niet alleen het standaardgezegde wilt schrijven. Meestal helpt het om je te verplaatsen in de ouders en de volgende vragen te beantwoorden:

 • Is dit het eerste kind?
 • Is het een jongen of een meisje?
 • Heeft het kind al een grote zus/broer?
 • Welke aanspreekvorm gebruikt u? (richt je de kaart aan de ouders, de grootouders, of misschien ook aan de grote zus)?
 • Kun je tegelijkertijd feliciteren met een huwelijk en/of een doop?
 • Moet de kaart in het Engels worden geschreven?
 • Is de relatie met de ouders privé of zakelijk?

Als u deze vragen als leidraad gebruikt, kunt u wellicht gemakkelijker een opening vinden. Dit kan grappig, geestig of zelfs religieus zijn als de ouders zelf in een kerk zitten. Deze lijst kan je ook helpen met het ontwerp: Kies je liever voor een eenvoudig en klassiek ontwerp of een ontwerp dat gebaseerd is op het geslacht van het kind? Op internet kun je al veel sjablonen vinden voor mooie kaarten om uit te printen, als je in de briefpapierwinkel niet vindt wat je zoekt.

Trouwens: Je kunt online ook afbeeldingen en sjablonen vinden die speciaal geschikt zijn voor felicitaties per e-mail en Whatsapp.

2.1 Je kunt de kaart ook aan meerdere personen adresseren

Niet alleen de ouders krijgen een baby, maar het zusje krijgt misschien een broertje of de grootouders een kleinkind en iedereen is blij met de nieuwe aanwinst. Je kunt dus meerdere personen feliciteren in het kaartje en flexibeler zijn in de bewoording en tekst.

Ook bij de spreuken is uw creativiteit onbeperkt: in grappige rijmpjes, in het gebruikelijke dialect (bv. Beiers) of klassiek en traditioneel – hoe persoonlijker en individueler de kaart, hoe groter de glimlach op het gezicht van de kersverse ouders .

Overigens: als de christelijke of religieuze context voor u erg belangrijk is, kunt u natuurlijk ook uw wensen met Gods zegen sturen of het kind een waakzame beschermengel toewensen. Ook bijbelse citaten voor de geboorte vindt u op onze compilatie.

Of u nu tante, buurvrouw, peetoom of vriend bent – het belangrijkste is dat uw felicitaties uit het hart komen en niet alleen uit holle frasen bestaan.

Gerelateerde berichten