Pijnstillers tijdens de borstvoeding: wat mag de moeder?

Voor veel moeders is het heel belangrijk om hun baby in het begin alleen moedermelk te geven, omdat dit de gezondste voeding voor baby’s is. Maar als ze bijvoorbeeld last hebben van hoofdpijn, weten ze …

Pijnstillers tijdens de borstvoeding: wat mag de moeder?

symbolbild für schmerzmittel in der stillzeit
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Zwangerschap
  4. »
  5. Na de zwangerschap
  6. »
  7. Pijnstillers tijdens de borstvoeding: wat mag de moeder?
Mag je pijnstillers nemen als je borstvoeding geeft?

Ja, er zijn veel pijnstillers waarvan de werkzame bestanddelen slechts in zeer kleine hoeveelheden in de moedermelk terechtkomen en dus volkomen veilig zijn. U kunt deze medicijnen het beste direct na de borstvoeding innemen.

Welke pijnstillers zijn bijzonder geschikt?

Tijdens de borstvoeding moet u vooral paracetamol en ibuprofen gebruiken. Bij zeer hevige pijn kunnen ook kortstondig opioïden worden gebruikt.

Zijn er nog andere manieren om de pijn te verlichten?

In veel gevallen kunnen ook niet-medicamenteuze maatregelen helpen om de pijn te verminderen. Nuttige maatregelen zijn veel lichaamsbeweging, regelmatige rust en het gebruik van ontspanningstechnieken. Kruidenmiddelen moet u echter zoveel mogelijk vermijden.

Voor veel moeders is het heel belangrijk om hun baby in het begin alleen moedermelk te geven, omdat dit de gezondste voeding voor baby’s is. Maar als ze bijvoorbeeld last hebben van hoofdpijn, weten ze vaak niet zeker of ze tijdens de borstvoeding pijnstillers mogen innemen of dat het innemen ervan een negatief effect heeft op de ontwikkeling van het kind.

Wij leggen u uit in hoeverre het mogelijk is om pijnstillers te gebruiken tijdens de borstvoeding. Je krijgt informatie over welke medicijnen zijn toegestaan en welke je absoluut moet vermijden. Tot slot geven we je tips hoe je met behulp van niet-medicamenteuze maatregelen van de pijn af kunt komen.

[button]Verder lezen over borstvoeding[/button]

1. neem zo min mogelijk medicijnen tijdens de borstvoeding

hand lehnt loeffel mit medikamenten ab
In principe is het raadzaam zo min mogelijk medicijnen te nemen tijdens het geven van borstvoeding.

Tandpijn, hoofdpijn, keelpijn – ook met deze problemen krijgen vrouwen te maken tijdens de zwangerschap en de borstvoeding. Normaal gesproken nemen de getroffenen medicijnen die de pijn binnen korte tijd verlichten, zodat het dagelijkse leven weer door kan gaan.

Vrouwen die zwanger zijn, moeten altijd heel voorzichtig zijn met het innemen van medicijnen. In het ergste geval kan dit leiden tot gevolgschade of moeilijkheden tijdens de zwangerschap en de geboorte.

Maar geldt dit ook voor moeders die hun kind nog regelmatig borstvoeding geven? De pijnstillers die je inneemt gaan van nature over in de moedermelk, dus je moet zo min mogelijk medicijnen innemen als je borstvoeding geeft. De toxiciteit in moedermelk wordt echter vaak overschat. Aangezien de concentratie zeer laag is, is er meestal geen risico voor de baby.

Het is belangrijk om altijd de noodzaak van inname van het medicijn in twijfel te trekken. Bij hevige pijn komt de pijntherapie van de moeder altijd op de eerste plaats. Bespreek echter altijd met uw arts welke medicijnen voor u geschikt zijn. Zorg er ook voor dat u de medicijnen direct na de borstvoeding inneemt, zodat er zoveel mogelijk tijd is voor de volgende borstvoeding. Bij twijfel kunt u uw moedermelk ook van tevoren afkolven en in de koelkast bewaren.

Een behandeling met medicijnen vereist slechts in zeer zeldzame gevallen een onderbreking van de borstvoeding of het spenen. De meeste monopreparaten zijn volkomen veilig voor een baby.

Veel belangrijke informatie over pijnstillende medicatie tijdens zwangerschap en borstvoeding vindt u ook in de volgende video:

2. gebruik bij twijfel paracetamol of ibuprofen.

Halfwaardetijd van geneesmiddelen

De term halfwaardetijd wordt vaak gebruikt in verband met tabletten. Het beschrijft de periode waarin de concentratie van de werkzame stof in het bloed daalt tot 50%. Deze waarde is vooral belangrijk bij het geven van borstvoeding. Het is beter om kortwerkende geneesmiddelen met een korte halfwaardetijd te nemen.

Als een moeder die borstvoeding geeft last heeft van een aanhoudende verkoudheid, migraine of ernstige kiespijn, kan het dringend nodig zijn pijnstillers te nemen om weer fit te worden. Hetzelfde geldt voor een ongeval of een sportblessure.

Voor lichte pijn bij bijvoorbeeld een verkoudheid of griep is paracetamol het middel bij uitstek. De goede werking van het al tientallen jaren beproefde middel is zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoeding bewezen. Slechts zeer kleine hoeveelheden van de werkzame stof gaan over in de moedermelk.

Als de pijn heviger is, kunt u ook ibuprofen gebruiken. Dit geneesmiddel heeft een pijnstillende, ontstekingsremmende en koortswerende werking, zodat het kan worden gebruikt bij ernstige hoofdpijn, migraine, kiespijn, pijn als gevolg van menstruatie of mastitis. Zelfs bij een relatief hoge dagelijkse dosis gaan slechts zeer kleine hoeveelheden van de werkzame stof over in de moedermelk.

Opioïden zijn sterke pijnstillers die alleen mogen worden gebruikt bij ernstige pijn. Daarom is het belangrijk het gebruik van opioïden vooraf met uw arts te bespreken.

Als u langere tijd opioïden moet gebruiken, moet u uw arts om advies vragen. In enkele gevallen kan het nodig zijn te stoppen met borstvoeding.


3. geneesmiddelen die strikt verboden zijn tijdens de zwangerschap

mutter mit ihrem baby im arztgespraech
Het is het beste om alle medicijnen die u gebruikt te bespreken met uw zorgverlener.

Als je overweegt een pijnstiller te nemen tijdens de borstvoeding, gebruik dan altijd beproefde middelen van de apotheek. Die hebben het voordeel dat de bijwerkingen en gevaren al langdurig zijn bestudeerd. Bovendien moet u alleen monopreparaten nemen. De kans op ongewenste bijwerkingen is groter bij combinatiepreparaten.

Er zijn ook geneesmiddelen die een zeer negatief effect kunnen hebben op het organisme van het kind.
Deze omvatten:

  • Codeïnehoudende hoestmiddelen.
  • Acetylsalicylzuur
  • Cytostatica
  • Immunosuppressiva

Deze lijst is echter geenszins volledig. Lees zeker de bijsluiter van alle geneesmiddelen. Daar vindt u informatie of het veilig is ze in te nemen tijdens de borstvoeding. Bij twijfel moeten moeders een arts of apotheker raadplegen.

Op de website van het Embryotox Adviescentrum, dat gefinancierd wordt door het Federale Ministerie van Volksgezondheid, vindt u uitgebreide informatie over medicamenteuze behandeling tijdens de zwangerschap en borstvoeding. U kunt ook de wetenschappelijke gegevens van meer dan 400 werkzame stoffen vinden in de bijbehorende app.

4. Vertrouw op niet-medicamenteuze therapieën voor lichte pijn

mutter mit kinderwagen sitzt auf einer bank am wasser
Breng zoveel mogelijk tijd buiten door
.

Probeer voor lichte pijnen en infecties altijd medicijnen te vermijden. Dit geldt vooral als u vermoedt dat oorzaken als stress of te weinig slaap verantwoordelijk zijn voor het ongemak.

Het is ook mogelijk om actief pijnverlichting te bewerkstelligen zonder medicatie.
Hieronder volgen voorbeelden van niet-medicamenteuze maatregelen die verlichting kunnen geven bij lichte pijn:

  • Bewegen in de frisse lucht (lange wandelingen, lichte sportactiviteiten).
  • Ontspanningstechnieken, zoals yoga, pilates of autogene training.
  • Regelmatige rust en veel slaap
  • Warmte- of koudebehandelingen, afhankelijk van de symptomen
  • Massages voor hoofdpijn en rugpijn
  • Neusspoelingen en inhalaties bij verkoudheid
  • Meer drinken (bij voorkeur water of ongezoete thee)

Sommige moeders nemen ook hun toevlucht tot homeopathische of kruidengeneesmiddelen. Maar zelfs natuurlijke middelen zijn niet geheel ongevaarlijk, want ze kunnen giftige en schadelijke stoffen bevatten. Bovendien is tolerantie voor borstvoeding vaak niet of nauwelijks onderzocht.

5 Verdere literatuur over borstvoeding

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten