Zuigverwarring bij de baby: zo moet je handelen als het kind de borst weigert

Al tijdens de zwangerschap denken de meeste moeders erover na of ze hun kind borstvoeding willen geven of niet. Als een moeder haar baby borstvoeding wil geven, kunnen zich in de loop van de tijd …

Zuigverwarring bij de baby: zo moet je handelen als het kind de borst weigert

saeugling mit saugverwirrung
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Zuigverwarring bij de baby: zo moet je handelen als het kind de borst weigert
Wat is zuigverwarring?

Zuigverwarring is wanneer een baby de moederborst weigert omdat het drinken aan de borst niet goed lukt. In het ergste geval moet de moeder stoppen met de borstvoeding.

Hoe ontstaat zuigverwarring bij een baby?

Zuigverwarring ontstaat vaak als een pasgeborene flesvoeding krijgt of een fopspeen krijgt aangeboden. Het kind vindt het erg moeilijk om over te schakelen tussen deze twee zeer verschillende zuigtechnieken.

Hoe kan ik zuigverwarring voorkomen?

Om een kind de techniek van het zuigen te leren, moet u de eerste zes weken zeker geen fopspenen en flessen geven.

Al tijdens de zwangerschap denken de meeste moeders erover na of ze hun kind borstvoeding willen geven of niet. Als een moeder haar baby borstvoeding wil geven, kunnen zich in de loop van de tijd verschillende borstvoedingsproblemen voordoen. De baby kan bijvoorbeeld de borst weigeren door zuigverwarring. Maar hoe komt dit?

In dit artikel lees je wat zuigverwarring is en wat de meest voorkomende oorzaken zijn dat een kind de borst weigert. Daarnaast leer je hoe je zuigverwarring vooraf kunt verhelpen of voorkomen.

[button]Meer literatuur over borstvoeding[/button]

1. in zuigverwarring, een baby weigert de borst

Zuigverwarring tijdens de zwangerschap

In zeldzame gevallen kan tijdens de zwangerschap zuigverwarring ontstaan. Omdat de baby heel vaak op zijn eigen vinger of lip zuigt, kunnen na de geboorte symptomen van zuigverwarring optreden.

Het is inmiddels onomstreden dat moedermelk de beste voeding is voor een pasgeboren baby. Moedermelk bevat alle belangrijke voedingsstoffen die een kind nodig heeft om zich goed te ontwikkelen. Volgens de KIGGS-studie van het Robert Koch Instituut krijgt 87% van de kinderen in Duitsland direct na de geboorte borstvoeding. De WHO beveelt aan dat kinderen borstvoeding krijgen tot ze zes maanden oud zijn.

Borstvoeding verloopt echter niet bij elke moeder zoals zij had verwacht. Er zijn veel verschillende borstvoedingsproblemen die ertoe kunnen leiden dat je in individuele gevallen moet stoppen met borstvoeding. In de meeste gevallen kunnen deze problemen echter met specifieke maatregelen worden opgelost.

Hoewel de zuigreflex is aangeboren, is borstvoeding geven een leerproces waarbij de baby zich de juiste techniek eigen moet maken. Als dit proces wordt verstoord, kan dit ertoe leiden dat de baby de borst weigert. U kunt zien of een zuigverwarring of een ander probleem de aanleiding is door tekenen die verschijnen.

De volgende symptomen treden op bij zuigverwarring:

  • De baby weigert de borst en huilt in plaats daarvan.
  • Bij het zuigen aan de borst is de baby onrustig en zuigt niets uit de borst.
  • Na korte tijd zuigen stopt het kind weer met drinken.
  • Het kind raakt de tepel steeds kwijt.
  • Bij het aanleggen zijn er klik- of smakgeluiden.

Bijzuigverwarring weet het kind in principe niet meer precies hoe het aan de borst moet zuigen om voldoende melk binnen te krijgen. Door het verkeerde zuigen komt er maar weinig of geen melk binnen, zodat de baby daarna de borst weigert.

De meest voorkomende borstvoedingsproblemen zie je in deze video:

2. het gebruik van dummy’s en flessen als meest voorkomende oorzaak

baby wird mit der flasche gefuettert
Bij flesvoeding hoeft een kind veel minder kracht te gebruiken om de melk binnen te krijgen.

Maar hoe ontstaat zo’n zuigverwarring? Veel baby’s krijgen de eerste weken na de geboorte flesvoeding. Bij anderen worden al na enkele dagen of weken kunstmatige spenen gebruikt, zoals fopspenen of zoogdoppen.

Borstvoeding en flesvoeding verschillen vooral qua techniek. Als kinderen flesvoeding krijgen, hoeven zij hun mond minder ver te openen en maken zij naar verhouding weinig bewegingen met hun tong. Bovendien hoeft de kaak slechts minimaal te worden bewogen. De melk stroomt zonder veel tussenkomst in de mond, dus ze hoeven er alleen maar voor te zorgen dat de melkstroom stopt.

Voeden leert een kind dus dat er geen grote inspanning nodig is om voedsel te krijgen.

Veel ouders vragen zich daarom af tot wanneer zij zonder fopspeen moeten doen. Sommige verloskundigen raden aan om de eerste 6 maanden zonder fles of fopspeen te doen. Maar uiterlijk na 3 maanden heeft een kind de techniek van de borstvoeding zodanig geleerd dat het proces nauwelijks nog verstoord kan worden.

3. tips om zuigverwarring te overwinnen

mutter stillt ihr kind im bett
Geef uw baby indien mogelijk borstvoeding in een rustige en ontspannen omgeving.

Niet elk kind is in de war wanneer het flesvoeding krijgt of tussen de voedingen door een fopspeen krijgt aangeboden. Als er echter zuigverwarring optreedt, moet u dit zo snel mogelijk behandelen om verdere ongewenste gevolgen te voorkomen.

Hieronder vindt u enkele tips die kunnen helpen bij voedingsverwarring:

  • Gebruik in de volgende periode geen fopspenen en flessen.
  • Controleer altijd of u uw baby goed heeft aangelegd. Verander de borstvoedingshouding indien nodig.
  • Door uw borst vooraf te stimuleren kunt u ervoor zorgen dat de melk beter stroomt.
  • Zorg ervoor dat u uw baby in een rustige en comfortabele sfeer borstvoeding geeft. Maak zoveel mogelijk lichamelijk contact.
  • Geef uw kind borstvoeding als het half slaapt. Hierdoor werkt de zuigreflex beter en zal het kind zich minder snel verzetten tegen de borst.
  • Blijf rustig en praat uw kind erdoorheen.
  • In sommige gevallen kunt u beschermende siliconen schilden gebruiken om een speen na te bootsen. Deze worden over de tepels geplaatst. Gebruik ze echter maar kort.

Tip: Wanhoop niet als uw kind borstvoeding definitief weigert. Ook kinderen die flesvoeding krijgen, halen uit flesvoeding alles wat ze nodig hebben voor een goede ontwikkeling.

4 Effectief voorkomen van voedingsverwarring

verzicht auf kuenstliche sauger
Gebruik geen fopspenen en flessen tijdens de eerste levensweken.

Als een baby de borst weigert, kan dit ook voor moeders problematisch zijn. Als het kind niet meer aan de borst zuigt, kan een melkstilstand ontstaan, die zeer onaangenaam is. In het ergste geval kan dit zich ook ontwikkelen tot mastitis, die gepaard gaat met hoge koorts en hevige pijn.

Alsuw baby de borst weigert, moet u ervoor zorgen dat de overtollige melk eruit kan stromen. Dit lukt het beste door natuurlijk af te kolven. Daarnaast kunt u een geschikte kolf gebruiken.

Vanwege de vele nadelen en negatieve gevolgen moet u beslist vermijden uw baby een zuigverwarring te geven. Wacht daarom minstens zes weken voordat u uw kind een fopspeen of een fles aanbiedt.

Omdat moedermelk alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat, is het ook niet nodig om extra vloeistof of voeding toe te voegen.

5 Verdere literatuur over borstvoeding

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten