Ondervoeding bij kinderen: Oorzaken en symptomen van een tekort aan voedingsstoffen

Ondervoeding kan drastische gevolgen hebben voor kinderen. Daarom is het des te belangrijker om het mogelijke bestaan van ondervoeding bij kinderen te onderkennen. Maar hoe groot is de kans dat het überhaupt voorkomt en treft …

Ondervoeding bij kinderen: Oorzaken en symptomen van een tekort aan voedingsstoffen

mangelernaehrung-kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Voeding
 6. »
 7. Ondervoeding bij kinderen: Oorzaken en symptomen van een tekort aan voedingsstoffen
Wat veroorzaakt ondervoeding bij kinderen?

In veel gevallen wordt ondervoeding veroorzaakt door acute armoede. Zo zijn veel gezinnen in Afrika en in sommige Aziatische landen niet in staat een volledig dieet te eten.

Wat zijn de symptomen van ondervoeding bij kinderen?

De symptomen zijn talrijk. Een bloedonderzoek is daarom informatief. Er kan echter ook rekening worden gehouden met externe factoren zoals gewicht en lengte.

Zijn er ook ondervoede kinderen in Duitsland?

Hoewel er in Duitsland goede socialezekerheidsstelsels zijn, zijn er ook in dit land kinderen die aan ondervoeding lijden. Meestal gaat het echter om kinderen die niet evenwichtig eten en bijvoorbeeld dierlijke producten volledig vermijden.

Ondervoeding kan drastische gevolgen hebben voor kinderen. Daarom is het des te belangrijker om het mogelijke bestaan van ondervoeding bij kinderen te onderkennen. Maar hoe groot is de kans dat het überhaupt voorkomt en treft het niet eerder de continenten Afrika, Zuid-Amerika en Azië?

Al deze en vele andere vragen worden onderzocht in ons artikel, zodat u zelf weet welke symptomen u goed in de gaten moet houden.
[button] Vind snelle recepten [/button]

1. wat is ondervoeding bij kinderen?

mangelernaehrung-kinder-afrika
Armoede verhindert vaak gezond eten.

Ondervoeding is heel duidelijk te herkennen aan een te laag lichaamsgewicht. Bij ondervoeding zijn de problemen echter niet altijd op het eerste gezicht zichtbaar. In plaats van te weinig calorieën is het een gebrek aan voedingsstoffen dat gezondheidsproblemen veroorzaakt.

De eerste levensfase tot ongeveer het einde van het tweede jaar is bijzonder belangrijk. Als baby’s aanvankelijk borstvoeding krijgen, kan een tekort aan voedingsstoffen bij de moeder ook gevolgen hebben voor het kind. Met name jodium is een van de sporenelementen die het vaakst een tekort aan voedingsstoffen veroorzaken. Vooral in arme gebieden in de wereld komt ondervoeding tegelijk voor met ondervoeding.

Zelfs als er voldoende voedsel beschikbaar is, is de voeding vaak eenzijdig, wat de ontwikkeling van deficiëntieverschijnselen van afzonderlijke belangrijke nutriënten in de hand werkt.

2 Ondervoeding bij kinderen in Duitsland: komen de symptomen ook voor in rijke landen?

mangelernaehrung-kinder-vegan
Zorg voor een allround evenwichtige voeding.

In principe zijn er in de westerse wereld nauwelijks problemen met betrekking tot ondervoeding. Er is voldoende voedsel beschikbaar. Bovendien is zout (tenminste gedeeltelijk) verrijkt met jodium, zodat het belangrijke sporenelement kan worden opgenomen. Toch zijn er ook in Duitsland kinderen voor wie ondervoeding een probleem is. Vooral bij kinderen met een onevenwichtige voeding kan een verminderde ontwikkeling worden vastgesteld.

Een veganistisch dieet vormt een bijzonder probleem omdat belangrijke vitaminen, zoals B12, nauwelijks worden opgenomen. Om ondervoeding te voorkomen bij kinderen die een veganistisch dieet volgen, is aanvulling met voedingssupplementen dan ook noodzakelijk. Bij vegetarische kinderen is ondervoeding ook mogelijk, maar veel minder waarschijnlijk. Dit komt door de vitaminen, sporenelementen en eiwitten in melk en eieren.

Tip: Om ondervoeding te voorkomen, moet u zorgen voor een evenwichtige voeding. Daarnaast is regelmatig bloedonderzoek nuttig om ondervoeding bij kinderen op te sporen. Naast de diagnose bij de arts kunnen screeningsvragenlijsten (zoals de Mini Nutritional Assessment) u helpen uw eigen voedingstoestand beter te beoordelen.

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van ondervoeding bij kinderen?

unterernaehrung-kinder
Het voedselaanbod in de plaatselijke supermarkt is niet vanzelfsprekend.

De meest voorkomende oorzaak van ondervoeding bij kinderen is armoede. Wie niet genoeg geld heeft om ten minste een redelijk uitgebalanceerd dieet te eten, heeft het moeilijk. Maar ook psychisch lijden kan ervoor zorgen dat mensen zich minder bekommeren om hun eigen voeding.

Vooral bij borstvoeding worden de tekorten van de moeder doorgegeven aan het kind. Als kinderen te weinig of de verkeerde micro- en macronutriënten binnenkrijgen, heeft dat gevolgen op allerlei gebieden.

De belangrijkste ingrijpende gevolgen vindt u hier in één oogopslag:

 • vermindering van het lichaamsgewicht
 • onvoldoende (en onomkeerbare) lengtegroei
 • onvoldoende ontwikkeling van het immuunsysteem (veel voorkomende ziekten)
 • onvoldoende toevoer naar de hersenen (cognitieve stoornissen)
 • aanzienlijk verhoogd sterftecijfer

Kinderen in de eerste levensjaren lopen een bijzonder risico, omdat hun hele lichaam nog in ontwikkeling is en daarom bijzonder afhankelijk is van een regelmatige toevoer van hoogwaardig voedsel.

4 Hoe kan ondervoeding bij kinderen worden herkend?

oberarmweite-messen
Het meten van de breedte van de bovenarm is eenvoudig maar heel doeltreffend.

Aangezien de symptomen van ondervoeding uiteenlopend zijn, van vermoeidheid tot algemene zwakte tot frequente infecties, is de opsporing niet altijd eenvoudig. Meestal worden daarom verschillende factoren geëvalueerd. Deze omvatten zowel de lichaamslengte als het lichaamsgewicht, de breedte van de bovenarmen (in het geval van kleine kinderen) en de algemene voedselinname.

Bij symptomen als voortdurende vermoeidheid, moeheid of hoofdpijn is een medisch onderzoek nodig om opheldering te krijgen. Een bloedonderzoek is de beste manier om specifieke tekorten aan calcium of vitamine C vast te stellen, zodat het dieet dienovereenkomstig kan worden aangepast.

5 Zijn er behandelingsmogelijkheden?

Bescherming van de gezondheid

De non-profitorganisatie Artsen zonder Grenzen zet zich in voor getroffen kinderen in crisisgebieden. Elk jaar worden meer dan 70.000 kinderen in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van ondervoeding.

Als kinderen lijden aan een tekort aan vitale voedingsstoffen, is het belangrijk om snel te handelen. Als de tekorten snel worden verholpen, hoeft men zich geen zorgen te maken over blijvende beperkingen.

In de regel wordt de behandeling uitgevoerd door middel van therapeutische kant-en-klare voeding die alle belangrijke voedingsstoffen bevat. Daarnaast is het van bijzonder belang voldoende te drinken om de vochtbehoefte te dekken. Alleen zo kunnen de voedingsstoffen door het organisme worden opgenomen om het te stabiliseren.

Hoe langer ondervoeding bij kinderen duurt, hoe ingrijpender de gevolgen. Vooral in de armere landen van de wereld is de behandeling daarom niet altijd succesvol. Helaas sterven jaarlijks talloze kinderen als gevolg van ondervoeding.

6. koken met kinderen: hoe lukt het!

No products found.

Gerelateerde berichten