De ideale drinkhoeveelheid voor kinderen en baby’s: dit is hoeveel uw kind per dag moet drinken

Het is enorm belangrijk voor onze gezondheid dat het lichaam voldoende vocht binnenkrijgt. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar vooral ook voor kinderen. Daarom is het belangrijk dat ouders ervoor zorgen dat hun kind …

De ideale drinkhoeveelheid voor kinderen en baby’s: dit is hoeveel uw kind per dag moet drinken

trinkmenge kinder
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Voeding
 6. »
 7. De ideale drinkhoeveelheid voor kinderen en baby’s: dit is hoeveel uw kind per dag moet drinken
Hoeveel moeten kinderen dagelijks drinken?

Hoeveel water een kind per dag nodig heeft, hangt vooral af van leeftijd, lichaamsgewicht en lichamelijke activiteit. Terwijl een kind van één jaar gemiddeld 600 milliliter vocht nodig heeft, zou een kind van tien jaar al dagelijks een liter moeten drinken.

Welke dranken zijn bijzonder geschikt voor kinderen?

Om de dorst te lessen moet u uw kind vooral water of ongezoete thee aanbieden. Limonades, onverdunde sappen en cafeïnehoudende dranken zijn daarentegen niet geschikt voor kinderen.

Wat kan ik doen als mijn kind niet genoeg drinkt?

Om ervoor te zorgen dat een kind voldoende vocht binnenkrijgt, moet u altijd geschikte dranken verstrekken en een goed rolmodel zijn. Om het drinkgedrag positief te beïnvloeden, kunt u de drankjes ook wat pittiger maken.

Het is enorm belangrijk voor onze gezondheid dat het lichaam voldoende vocht binnenkrijgt. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar vooral ook voor kinderen. Daarom is het belangrijk dat ouders ervoor zorgen dat hun kind de hele dag door voldoende drinkt.

Maar wat zijn de vochtbehoeften van kinderen en op welke leeftijd? Hoe kan de ideale drinkhoeveelheid worden berekend? En welke dranken zijn geschikt?

In het volgende artikel krijgt u informatie over hoeveel vocht een baby, peuter en kind dagelijks moet drinken. We laten je kennismaken met geschikte drankjes en geven je tips over wat je kunt doen als je kind niet drinkt.

[button]Maak je kind blij met kleurrijke drinkbekers[/button]

1. bij borstvoeding wordt aan de vochtbehoefte van een baby voldaan

Het menselijk lichaam

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60 tot 65% uit water. Dit regelt alle belangrijke lichaamsfuncties. Het aandeel water varieert naargelang de leeftijd. Baby’s en peuters hebben een watergehalte tot 85%.

Wanneer baby’s worden geboren, worden ouders geconfronteerd met veel nieuwe taken. Ze moeten nu de verantwoordelijkheid nemen voor een klein levend wezen. Dit betekent vooral dat zij ervoor moeten zorgen dat in de basisbehoeften wordt voorzien.

Veel pasgeborenen krijgen de eerste weken en maanden borstvoeding van hun moeder. Moedermelk, maar ook voorvoeding, bevat alle belangrijke voedingsstoffen die een kind nodig heeft om zich goed te ontwikkelen. Daarnaast wordt ook de vochtbehoefte volledig gedekt door borstvoeding en de fles.

Wel moetenmoeders ervoor zorgen dat hun kind niet te veel melk in één keer drinkt. Als een kind 3 maanden oud is, mag het maximaal 130 milliliter melk per maaltijd krijgen; met 5-12 maanden mag het al 400 milliliter.

Let op: Extra vochtinname is alleen nodig bij hitte, koorts of diarree.

Zodra een baby aanvullende voeding krijgt, moet hij extra water krijgen. Vaste voeding maakt een baby automatisch dorstig. Vanaf dat moment moet ook regelmatig drinken in de voeding worden opgenomen.

In de volgende video kunt u zien waar u nog meer rekening mee moet houden als het gaat om hydratatie voor baby’s:

https://www.youtube.com/watch?v=zAwPpr5Pwpk

2. drinkhoeveelheid voor kinderen – dit zijn de aanbevelingen die je moet volgen

Maar hoeveel moet een baby of peuter elke dag drinken? Is er een formule die ik kan gebruiken om de optimale drinkhoeveelheid voor kinderen te berekenen?

In principe moeten kinderen zoveel drinken als ze willen. Het is het beste als het lichaam water binnenkrijgt voordat een dorstgevoel optreedt. Daarom moet je er als ouder altijd voor zorgen dat je kind voldoende drinkt.

Omdat veel ouders echter niet goed weten hoeveel een kind moet drinken en op welke leeftijd, hebben wij de optimale drinkhoeveelheid voor kinderen in een kleine tabel voor u verzameld. Deze informatie komt overeen met de aanbevelingen van de Duitse voedingsvereniging (DGE).

Leeftijd van het kind Aanbevolen drinkhoeveelheid
4 tot 12 maanden 110 ml per kg lichaamsgewicht
1 tot 4 jaar 95 ml per kg lichaamsgewicht
4 tot 7 jaar 75 ml per kg lichaamsgewicht
7 tot 10 jaar 60 ml per kg lichaamsgewicht
10 tot 13 jaar 50 ml per kg lichaamsgewicht
13 tot 15 jaar 40 ml per kg lichaamsgewicht

Metbehulp van deze richtwaarden kunt u gemakkelijk de individuele vochtbehoefte van uw kind berekenen. Zo moeten kinderen van twee jaar gemiddeld 700 milliliter vocht per dag drinken en kinderen van vijf jaar iets minder dan 940 milliliter per dag. Vanaf 10 jaar moeten kinderen minstens één liter vocht per dag drinken.

Hoeveel water een kind moet drinken hangt echter niet alleen af van de leeftijd. Hoe meer een kind beweegt, hoe meer vocht er verloren gaat. Dit betekent dat de vochtinname moet worden verhoogd wanneer er veel fysieke activiteit is.

3. water en thee zijn ideale dorstlessers

kleines maedchen trinkt einen tee am fenster
Vooral in het koude jaargetijde is ongezoete thee een welkome afwisseling op water.

Het gaat er echter niet alleen om hoeveel, maar ook wat kinderen drinken. Volgens de KiGGS-studie drinken kinderen en jongeren gemiddeld meer dan twee glazen suikerhoudende dranken per dag. Hieronder vallen vooral frisdranken en sappen. Deze suikerhoudende dranken zijn vooral populair onder jongens.

Doorde suiker die ze bevatten, zijn deze dranken bijzonder schadelijk voor de gezondheid. Niet alleen leiden ze tot een verhoogde calorie-inname en dus tot overgewicht, maar ze veroorzaken ook schade aan tanden en botten.

Daarom moeten kinderen vooral stilstaand water of koolzuurhoudend water drinken. Ongezoete vruchten- en kruidenthee zijn ook geschikt. Er is ook niets mis mee om een kind van tijd tot tijd een fruitdrankje aan te bieden. Ook als kinderen graag melk drinken, wordt dit over het algemeen niet als drank en dus niet als dorstlesser beschouwd.

De volgende dranken zijn daarentegen niet geschikt voor kinderen:

 • Limonades en andere frisdranken
 • dranken met cafeïne
 • gezoete thee
 • onverdunde sappen of nectars

De behoefte aan vocht kan niet alleen worden gedekt door dranken, maar ook door voedsel. Soepen, fruit en groenten zijn bijzonder rijk aan water.

4. tips om het drinken voor kinderen te vergemakkelijken

infused water mit beeren und zitronen
Infused water ziet er niet alleen goed uit, het geeft het water ook een heerlijke fruitige smaak.

Er zijn altijd ouders die melden dat hun kind overdag te weinig drinkt. Veel kinderen hebben nog geen uitgesproken dorstgevoel. Bovendien vergeten ze vaak gewoon te drinken in hun spannende dagelijkse leven.

Dit kan een groot probleem worden, vooral in de zomer of tijdens lichamelijke inspanning. Er wordt zoveel water uitgescheiden dat dit vochtverlies moet worden gecompenseerd door voldoende te drinken.

Als hetlichaam te weinig vocht heeft, kan in het ergste geval uitdroging optreden. Dit vochttekort is bij baby’s te herkennen aan het feit dat hun luiers niet meer zo vol zijn en er koorts kan optreden. Bij kinderen gaat dit gepaard met hoofdpijn en droge lippen. Een vochttekort kan heel snel levensbedreigend worden.

Daarom moet u er altijd voor zorgen dat uw kind voldoende drinkt. Hieronder geven we enkele tips over hoe u uw kind meer kunt laten drinken.

 • Wees een goed rolmodel: U kunt een goed rolmodel zijn voor uw kind als het gaat om water drinken. Door regelmatig een glas water te drinken, kan uw kind de gewoonte aanleren om regelmatig te drinken. Om het goede voorbeeld te geven, moet u natuurlijk ook suikerhoudende dranken vermijden.
 • Zorg voor aantrekkelijke bekers en glazen: Kinderen drinken graag uit glazen, bekers of mokken die er bijzonder aantrekkelijk uitzien. Kies daarom voor drinkbekers met een leuk patroon of een speciale vorm om uw kind te motiveren om te drinken.
 • Kruid de drankjes: Als een kind aarzelt om te drinken, moet je de drankjes zo vaak mogelijk variëren. Dit betekent niet dat u uw kind elke keer een ander drankje moet aanbieden. Een goede optie is om het water wat pittiger te maken door er bijvoorbeeld verschillende vruchten in te doen. Deze trend wordt infused water genoemd. Een smoothie is ook geschikt als dorstlesser.

5. drinkbekers voor kinderen

No products found.

Gerelateerde berichten