Het inrichten van een babykamer: Tips voor de inrichting van de babykamer

Bij het inrichten van de babykamer moet je nadenken over de inrichting – van praktisch tot decoratief. Bij de inrichting gaat het om geschikt babymeubilair dat voldoende opbergruimte biedt, veilig is en past bij de …

Het inrichten van een babykamer: Tips voor de inrichting van de babykamer

Babyzimmer einrichten: Ideen und Deko Tipps
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Het inrichten van een babykamer: Tips voor de inrichting van de babykamer
 • Bij het inrichten van de babykamer moet je nadenken over de inrichting – van praktisch tot decoratief.
 • Bij de inrichting gaat het om geschikt babymeubilair dat voldoende opbergruimte biedt, veilig is en past bij de stijl van het interieur.
 • Natuurlijk mag ook het uiterlijk niet worden verwaarloosd – kleuren, decoratie en creatieve ideeën helpen hierbij.

De verwachting is groot: binnenkort zal de lieve aanwinst van het gezin er zijn. Nu rijst de vraag hoe de babykamer het best kan worden ingericht. Een praktische inrichting is net zo belangrijk als veiligheid, stijl, babymeubels en decoratie. Bij kleurontwerp is het ook de vraag of er een meisje of een jongen in de nieuwe kamer komt. Je leert van ons hoe je de babykamer mooi en veilig tegelijk maakt, wat je daarvoor absoluut nodig hebt en welke accessoires de kamer bijzonder maken.

1. basis babymeubilair: van babybedje tot commode

Om te beginnen zijn er zeer praktische overwegingen over welke meubels absoluut noodzakelijk zijn. Dit omvat:

Inrichting Voorbeeld foto Uitleg
Babybedje babybett
 • een ledikant dat meegroeit met het kind is zinvol
 • in hoogte verstelbaar en de ledikantrails kunnen worden verwijderd
Speelruimte Ideen fürs Babyzimmer
 • met zacht tapijt of kruipdeken
 • aan de leeftijd aangepast speelgoed
Zitplaats babymöbel
 • comfortabele leunstoel voor borstvoeding en knuffelen
 • kleine stoelen voor het kind wanneer het rechtop kan zitten
Opbergruimte Babymöbel zum Verstauen
 • kast voor rompertjes en luierspullen
 • praktische muurvakken en opbergdozen
 • kleine planken voor speelgoed en decoratie
Verschoonruimte Ausstattung des Babyzimmers
 • commode, luierplank of luiertafel
 • afwasbaar en goed opgevuld
 • op een comfortabele werkhoogte

Ideeën voor de babykamer: Wat dacht je van een mooie wanddecoratie? Een fotobehang met een paardenbloem of bloemenweide of een fotobehang in een vintage bloemendessin geven de kamer een vrolijk tintje. Je vindt prachtige ontwerpen op https://myloview.de, bijvoorbeeld.

2 Smaakvol is goed – veiligheid is belangrijk

Welke vloerbedekking en meubels zijn het meest geschikt voor de babykamer?

Parket en laminaat zijn de meest gebruikte vloerbedekkingen voor babykamers. Ze zijn hygiënisch, gemakkelijk schoon te maken en allergievriendelijk. Kurk is ook gemakkelijk te onderhouden en is bovendien elastisch en isolerend. Zorg er wel voor dat je alleen producten van hoge kwaliteit gebruikt van bekende merken. Goedkoop verwerkt vloermateriaal kan nog jaren na installatie schadelijke stoffen afgeven.

Bij de inrichting van de babykamer gaat het ook om uw persoonlijke smaak. Of het nu gaat om meubels en decoratie in landelijke stijl, moderne stijl of vintage look: u kunt de babykamer zo inrichten dat deze past bij de rest van de inrichting en een harmonieus geheel vormt. Tegelijkertijd moet u bij de keuze van meubels zeker letten op enkele veiligheidsaspecten:

 1. Meubels met afgeronde hoeken verkleinen de kans op letsel. Vooral tafelranden veroorzaken vaak verwondingen. Als u in een meubelzaak niet kunt vinden wat u zoekt, raden wij u aan tafels te kopen die speciaal voor kleuterscholen zijn gemaakt. Dergelijke kleuterschooltafels en -stoelen zijn ook handig voor speelgroepen of voor gezinnen met meerdere kinderen, omdat ze meestal stapelbaar zijn en dus kunnen worden opgeborgen om ruimte te besparen als ze niet worden gebruikt.
 2. Babymöbel aus Echtholz
  Baby’s stoppen graag dingen in hun mond. Daarom is het belangrijk dat alle materialen waarmee je kleintje in aanraking komt, vrij zijn van schadelijke stoffen
  .

  Als je babymeubels van echt hout of met een hoogglans afwerking verkiest, moeten ze behandeld worden met een vernis op waterbasis, zodat er geen schadelijke stoffen in de babykamer terechtkomen.

 3. Voor de commode moet u ervoor zorgen dat deze voldoende valbeveiliging heeft, zodat de baby er niet af kan vallen.
 4. Het bedje moet ontworpen zijn volgens DIN-normen zodat de baby veilig kan slapen.
 5. Gebruik emissiearme muurverf en stoffen die met natuurlijke materialen zijn geverfd.

Tip: Vooral in het begin ligt de baby veel op de grond. Daarom is het belangrijk om bij de inrichting van de babykamer tapijten te gebruiken die vrij zijn van schadelijke stoffen. Zoek naar geschikte labels zoals het TÜV milieukeurmerk of het ETG- of GUT-keurmerk.

3 Creatieve wandinrichting met kleuren, sjablonen en tatoeages

Een mooi wandontwerp met mooie decoraties en subtiele kleuren is een visuele verrijking en doet ook de baby plezier.

Kleuren brengen leven in een kamer en geven je de mogelijkheid om de babykamer individueel in te richten. Je kunt de muren schilderen of gekleurd behang gebruiken. In ieder geval gaan lichte pasteltinten en warme nuances heel goed samen. Misschien wilt u een kleurenschema kiezen dat past bij het geslacht van uw kleintje. Kies bijvoorbeeld het klassieke roze voor een meisje en lichtblauw voor een jongen. Een delicaat geel of groen zijn ook mogelijk en hebben een nog rustgevender effect.

U kunt ook de voorkeur geven aan meer neutrale kleuren zoals wit of beige. Deze maken de kamer optisch groter en geven u de mogelijkheid om uw creatieve ideeën voor de babykamer uit te leven – bijvoorbeeld met sjablonen of muurtattoos of stickers. De motieven zijn bijna onbeperkt en kunnen na verloop van tijd worden veranderd – afhankelijk van de smaak en de leeftijd van het kind. De video laat zien hoe je de muren kunt versieren met stencils:

4. ontwerp plafond – sterrenhemel, mobiel en mooie motieven

Dekoration fürs Babyzimmer
Met een kleurrijke mobiel aan het plafond heeft je kleintje altijd iets interessants om naar te kijken.

Het plafond is een belangrijk detail bij de inrichting van de babykamer. De kleine ligt immers veel op zijn rug en kijkt naar boven. Als het kleurrijk is, gloeit of op sommige plaatsen beweegt, heeft de baby iets interessants om met zijn ogen te observeren en te onderzoeken. Hier zijn enkele ideeën voor u:

 • eensterrenhemel met zelflichtende stickers die de babykamer discreet verlicht, wat handig is bij het verschonen van luiers en het geven van borstvoeding ’s nachts
 • Plaatseen mobiel over het hoofd van de baby – met kleurrijke figuurtjes zoals dieren, bloemen of auto’s.
 • Versier het plafond “uit de vrije hand” of met behulp van sjablonen – net als op de muren – met mooie motieven.

Let op: bij het inrichten van de babykamer moet u de kleuren rood en oranje beslist vermijden, want die maken kinderen vaak onrustig en nerveus. Bovendien moet u niet alles kleurrijk inrichten, maar ook zorgen voor visuele “eilandjes van rust”.

5 Heldere, discrete en decoratieve verlichting in de babykamer

Licht im Babyzimmer
Met discreet licht valt uw baby gemakkelijker in slaap en kunt u hem ’s nachts comfortabeler oppakken en verzorgen zonder “vaste verlichting”.

Verlichting is ook iets om rekening mee te houden bij het inrichten van de babykamer. Met kleine verlichtingsideeën kun je de babykamer omtoveren tot een warme en gezellige plek om te spelen, te luieren en te slapen. Wij hebben drie praktische en mooie suggesties en ideeën voor je:

 1. Basisverlichting: Wij raden een hanglamp aan die gedimd kan worden. Zo kunt u de luier van uw baby verschonen, hem aankleden en in slaap brengen met de juiste lichtsterkte.
 2. Slaaphulp: U kunt een klein bedlampje of een speciaal nachtlampje naast het bed van uw baby plaatsen. Het licht is heel zacht en kan de baby helpen in slaap te vallen of u discreet verlichten tijdens de nachtelijke borstvoeding.
 3. Decoratief licht: Kleurrijke wandlampen met mooie kindermotieven of decoratieve lichtkettingen brengen meer gezelligheid in de babykamer en zijn visuele blikvangers.

Gerelateerde berichten