Leerblokkade bij kinderen: Tips om blokkades op te heffen

Een leerblok kan het hele leven beïnvloeden. Als kinderen bang zijn een examen niet te halen, levert dat stress op en in het ergste geval kan dat leiden tot een blokkade in de examensituatie. In …

Leerblokkade bij kinderen: Tips om blokkades op te heffen

lernblockade bei einem kind
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Kinderen
 4. »
 5. Basisschool
 6. »
 7. Leerblokkade bij kinderen: Tips om blokkades op te heffen
Wat zit er achter een leerblok?

Een leerblok tast het huidige vermogen aan om kennis op te roepen die daadwerkelijk beschikbaar is. Kinderen die eraan lijden, zijn daarom niet in staat te handelen naar hun vermogen.

Welke redenen kunnen leiden tot een leerblok?

Vaak leggen kinderen zichzelf te veel druk op, waardoor ze niet effectief kunnen leren.

Welke tips helpen om een leerblokkade op te lossen?

De oplossingen verschillen per oorzaak. Maar in het algemeen helpen een ontspannen werksfeer, wat ontspanning en beweging in de frisse lucht om het leren weer effectief te maken.

Een leerblok kan het hele leven beïnvloeden. Als kinderen bang zijn een examen niet te halen, levert dat stress op en in het ergste geval kan dat leiden tot een blokkade in de examensituatie.

In ons artikel willen we daarom laten zien wat er achter een leerblok kan schuilgaan en hoe het kan worden opgelost.

[button]Verder lezen over het onderwerp leerblokken en goed leren[/button]

1. een leerblok begrijpen

ein junge mit einer lernblockade sitzt am schreibtisch
Een blok voorkomt dat kinderen dichter bij de oplossing komen.

Veel mensen, zowel kinderen als volwassenen, hebben van tijd tot tijd last van een leerblokkade. Als dit kan worden overwonnen, levert het alleen op korte termijn problemen op. Maar hoe vaker een leerblok voorkomt, hoe groter het gevaar dat er een hogere druk ontstaat, wat kan leiden tot een blijvend negatief gevoel ten opzichte van leren.

Concreet betekent een leerblokkade dat de hersenen het eigenlijk beschikbare potentieel niet kunnen benutten. Kinderen die last hebben van een leerblokkade zijn dus niet te dom om een bepaald feit te bevatten, maar worden door een innerlijke blokkade verhinderd om met de juiste oplossing te komen.

Niet alle leerblokkades zijn hetzelfde. In sommige gevallen blokkeren kinderen zichzelf innerlijk om überhaupt iets te leren. In andere gevallen hebben ze echter problemen om zich langere tijd te concentreren of is het probleem dat de kennis die ze eigenlijk al hebben niet wordt gebruikt.

Insommige gevallen manifesteren leerblokkades op school zich alleen bij bepaalde vakken, zodat de indruk kan ontstaan dat de kinderen gewoon niet goed zijn in dat vak.
In ieder geval is het dus belangrijk om ze vroegtijdig op te lossen om een blijvende afkeer van een bepaald vak of zelfs van leren in het algemeen te voorkomen.

Let op: Een leerblokkade kan niet alleen psychische gevolgen hebben, maar ook het lichamelijk welzijn aantasten. Veel kinderen hebben last van symptomen als buikpijn of hoofdpijn.

2 De oorzaken van een leerblokkade zijn velerlei

darstellung eines gehirns
Leerblokkades verhinderen ons een oplossing te vinden.

Er zijn veel verschillende oorzaken die kunnen leiden tot leerblokkades. Al op de basisschool hebben sommige kinderen last van sterke druk omdat ze achterlopen op de klas of willen proberen indruk te maken op hun ouders met goede cijfers.
Vaak wordt dit versterkt doordat ouders bepaalde ideeën hebben waaraan hun eigen kinderen het beste kunnen voldoen.

Angst en stress zijn de grootste problemen voor creatief en open denken. Ze verhinderen dat de hersenen zich aan de eigenlijke taak wijden, omdat de aandacht uitgaat naar examenvrees.
Angst heeft meestal betrekking op een van de volgende gebieden:

 • sociale angst (als gevolg van gevreesde negatieve reacties van klasgenoten)
 • angst voor het gezin (als gevolg van dreigende straf of daaropvolgende intrekking van de liefde)
 • angst om niet aan de eigen verwachtingen te voldoen (overdreven ambitie)

Een leerblok kan echter ook ontstaan doordat kinderen of volwassenen in principe voldoende kennis hebben op een bepaald gebied, maar deze kennis is nog niet zo solide opgeslagen dat zij in de context kan worden gebruikt.

Wanneer het denken ernstig wordt beperkt, wordt slechts een klein deel van de hersenen gebruikt. Dit is echter ofwel niet noodzakelijk voor de desbetreffende taak, ofwel niet voldoende om deze taak op te lossen.

Tip: Omdat kinderen vaak aan zichzelf twijfelen, moeten ouders en leerkrachten kinderen actief aanmoedigen. Wie al op de lagere school last heeft van faalangst en deze niet overwint, heeft later in zijn leven een ernstig probleem.

Leerblokkades oplossen – met deze tips lukt het wel

Steeds weer worden we in het leven geconfronteerd met uitdagingen die zonder leren niet te overwinnen zijn. Of het nu gaat om het leren van woordenschat voor kinderen op school of het logisch begrijpen van wiskundige verbanden – het overwinnen van een leerblokkade is de sleutel tot een succesvolle schoolcarrière.

In de volgende regels willen wij u daarom kennis laten maken met enkele mogelijkheden die bewezen hebben te helpen tegen een leerblok:

ein kind sitzt mit gesenktem kopf am schreibtisch
Wanhoop niet, maar werk actief aan een oplossing.
 • Focus op de taak die voorligt: In eerste instantie klinkt dit een beetje contra-intuïtief, maar het is uiterst belangrijk als ze goed willen leren. Veel studies tonen aan dat de meeste mensen taken niet goed begrijpen omdat ze belangrijke details gewoon over het hoofd zien. Dus soms kan gewoon opnieuw kijken helpen om dichter bij de oplossing te komen.
 • Forceer de dingen niet: Als je jezelf onder druk zet, blokkeer je je denkvermogen. Daarom moeten kinderen leren om als-dan uitspraken uit hun hoofd te bannen. Als ze na een paar minuten volle concentratie merken dat ze in kringetjes ronddraaien, gunnen ze zichzelf een time-out.
 • Gebruik een pauze verstandig: Pauzes zijn goed en belangrijk en een elementaire hulp tegen leerblokkades. Dit geldt echter alleen als de pauze daadwerkelijk verstandig wordt gebruikt.
  Naar buiten gaan in de frisse lucht helpt om het hoofd leeg te maken en zuurstof bij te tanken. Sporten is een uitstekende manier om leerblokkades te voorkomen.
 • Pak het anders aan: Vaak is het ook goed om na te denken over waarom de taaksteller de taak zo stelt. Vaak ontdek je, als je je standpunt verandert, een mogelijke oplossing die eerder verborgen was.
 • Eis niet te veel van jezelf: Het is zinvol om ook na de eerste stap je eigen beloning te hebben, zelfs als er nog 9 volgen. Het helpt niet om te wachten tot de tiende stap als je precies op dat punt faalt.
  Bij twijfel demotiveert dit alleen maar meer, hoewel negen van de tien dingen onder de knie zijn.
 • Geen afleiding: Als je een probleem wilt oplossen, houd je er dan gewoon mee bezig. Huiswerk maken voor de TV of met één oor naar de radio luisteren zijn dingen die de concentratie wegnemen.
  Dit is nooit effectief en alleen mogelijk als de taken toch al in de slaap worden beheerst. Onze hersenen zijn simpelweg niet in staat om meerdere dingen tegelijk te doen.
  Meer over de mythe van het multitasken lees je hier.

Nog een paar leertips voor het omgaan met leerblokkades zie je in deze YouTube-video:

Therapie als oplossing: Soms zijn een paar uur bijles voldoende om een onderwerp van de grond af aan te begrijpen en nieuw zelfvertrouwen op te bouwen. Als dit echter niet lukt, is het de moeite waard om speciale leertherapie te overwegen.

4. verder lezen over het onderwerp leerblokkades en correct leren

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten