Baby-led Weaning: Wat is BLW en hoe werkt het?

In de eerste levensmaanden worden baby’s uitsluitend gevoed met moedermelk of voorvoeding. Rond 6 maanden beginnen veel ouders hun kind pap aan te bieden. Baby-led-weaning daarentegen is een voedingstrend waarbij de papfase volledig komt te …

Baby-led Weaning: Wat is BLW en hoe werkt het?

baby-led-weaning
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Baby-led Weaning: Wat is BLW en hoe werkt het?
Wat is babyvoeding?

Baby-led weaning is een nieuwe voedingsmethode waarbij baby’s op de leeftijd van zes maanden al gewend zijn aan vast voedsel. Zo kan de papfase volledig worden vervangen.

Wat zijn de voordelen van deze voedingsmethode?

Voorstanders van deze voedingswijze stellen dat baby’s de kans krijgen om de smaak en textuur van voedsel op hun eigen manier te ontdekken. Bovendien wordt de motoriek bevorderd.

Wat zijn de kritieken op deze voedingstrend?

Vooral kinderartsen waarschuwen voor dit controversiële voedingsconcept. Zij zijn van mening dat zelfbepaald eten kan leiden tot deficiëntieverschijnselen. Bovendien is het gevaar van het inslikken van fingerfood erg groot.

In de eerste levensmaanden worden baby’s uitsluitend gevoed met moedermelk of voorvoeding. Rond 6 maanden beginnen veel ouders hun kind pap aan te bieden. Baby-led-weaning daarentegen is een voedingstrend waarbij de papfase volledig komt te vervallen.

In dit artikel leggen we uit wat babyvoeding is en wanneer ouders ermee moeten beginnen. Ook geven we tips om je kind te laten wennen aan deze nieuwe manier van voeden.

[button]Koop een boek over baby-led weaning direct online[/button]

1. babyvoeding vervangt de borstvoedingsfase

kleiner junge erforscht lebensmittel
Bij baby-led weaning mogen kinderen zelfstandig eten.

Als een baby wordt geboren, moeten ze eerst wennen aan hun nieuwe omgeving en aan actief eten. Daarom krijgen ze de eerste levensmaanden uitsluitend moedermelk of voorvoeding.

Na ongeveer zes maanden beginnen de meeste ouders met aanvullende voeding. Dit betekent dat zij steeds meer maaltijden vervangen door pap totdat het kind gewend is geraakt aan dit voedsel en gespeend kan worden.

Baby-led weaning (BLW), ook wel complementaire voeding op verzoek genoemd, is een moderne voedingsmethode voor baby’s waarbij de papfase volledig wordt vervangen. In plaats daarvan begint de baby al vanaf zes maanden gewone voedingsmiddelen uit te proberen en samen te eten. De moeder blijft echter naar behoefte borstvoeding geven.

Zo kan een baby zelf bepalen wat hij wil eten. Hij pakt het gekozen voedsel zelf op, brengt het zelfstandig naar zijn mond en kan het naar believen met zijn tong verkennen.

De methode is ontwikkeld door de Britse verloskundige en borstvoedingsadviseur Gill Rapley. Inmiddels is de trend ook in Duitsland aangekomen en wordt ze door veel gezinnen met succes toegepast.

2 Laat de baby stap voor stap wennen aan de nieuwe voedingsmethode.

gesunde speisen auf einem baby-teller
Bied je kind alleen gezonde voeding aan.

Het dieet van een kind veranderen kost altijd wat tijd. Daarom moet je je kind absoluut niet pushen om naar voedsel te grijpen. Kinderen spenen zichzelf in hun eigen tempo af van melkvoeding en eten steeds meer vast voedsel.

Aan devolgende voorwaarden moet worden voldaan voordat met de introductie wordt begonnen:

  • de baby moet rechtop kunnen zitten
  • er moet sprake zijn van duidelijke belangstelling voor voedsel
  • de tongreflex moet verdwenen zijn

In de meeste gevallen krijgen kinderen op de leeftijd van 6 maanden voor het eerst vast voedsel aangeboden tijdens baby-led-saning. Het is belangrijk dat u uw kind nooit actief voedt, maar het voedsel alleen bij het ontbijt of de lunch aanbiedt.

De voeding moet gezond zijn en altijd aangepast aan de behoeften en vaardigheden van de baby. Bied in het begin zachte voeding aan die een kind goed met zijn handen kan vastpakken. Na verloop van tijd kunt u de vormen en consistenties langzaam veranderen.

Hetmenu moet voornamelijk de volgende voedingsmiddelen bevatten:

  • Gekookte groenten
  • Fruit
  • Brood
  • Pasta
  • Rijst
  • kaas
  • Mals vlees
  • vis
  • Eieren

Vermijd daarentegen voedsel dat veel zout of suiker bevat. Zorg er ook voor dat u uw kind altijd gevarieerd voedsel aanbiedt, zodat het alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Omdat baby’s de signalen van hun ouders overnemen, moet u voor uzelf dezelfde voeding kiezen. Zo kan uw kind u imiteren, zodat u samen aan tafel kunt eten.

Tip: U kunt babyvoeding niet alleen geven als u uw kind borstvoeding geeft. Ook baby’s die flesvoeding krijgen, kunnen op deze manier kennismaken met vast voedsel.

Snelle en gemakkelijke recepten voor fingerfood vind je in deze video:

3. het doel is dat baby’s op een zelfbepaalde manier leren over voeding

Cursussen en recepten

Veel verloskundigen bieden nu zelfs speciale online cursussen aan waarin ze nieuwe ouders begeleiden bij de introductie van aanvullende voeding. Ze geven je ook waardevolle tips en heerlijke recepten die je gemakkelijk kunt overnemen in je dagelijks leven.

Voorstanders van deze nieuwe voedingstrend benadrukken het positieve aspect dat een baby zelf kan bepalen wat en hoeveel van het aangeboden voedsel hij wil eten. Ze kunnen hun experimenteerdrift en kennis over voeding en genot op een ongedwongen manier ten volle beleven.

Een ander voordeel is dat het hele gezin samen aan tafel kan zitten en samen kan genieten. Op die manier ervaart het kind het samen eten als iets positiefs en wordt de basis gelegd voor latere eetgewoonten.

Kinderen die zelf over de hoeveelheid kunnen beslissen, ontwikkelen ook eerder een natuurlijk verzadigingsgevoel, zodat het risico op overgewicht veel kleiner is.

Omdat kinderen het voedsel steeds zelfstandig naar hun mond brengen, wordt ook de motoriek bevorderd. De methode heeft dus een bijzonder positief effect op de hand-mondcoördinatie.

Tip: Omdat er vooral in het begin veel voedsel naast en onder de tafel terechtkomt, kunt u het beste een matje of zeil neerleggen. Zo hoeft er niet zoveel eten te worden weggegooid.

4. babyvoeding kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen

baby mist fieber bei ihrem baby
Tekorten aan voedingsstoffen kunnen leiden tot een verzwakt immuunsysteem.

Baby-led weaning wordt zeer controversieel besproken, dus is er ook veel kritiek op deze methode. Vooral kinderartsen en jeugdartsen raden ouders deze voedingsmethode af. De critici merken vooral op dat deze voedingstendens niet beantwoordt aan de nutritionele en fysiologische behoeften van een baby.

De aangeboden voeding kan van gezin tot gezin sterk verschillen. Bovendien hebben ouders geen precies overzicht van wat en hoeveel hun kinderen eten. Dit kan heel snel leiden tot een tekort aan voedingsstoffen, wat zich kan uiten in lichamelijke klachten. In een studie ontdekten wetenschappers dat BLW-baby’s meer verzadigde vetzuren en minder voedingsmiddelen met zink en ijzer eten.

Een ander probleem is dat, vooral in het begin, het risico groot is dat de baby’s zich in het voedsel verslikken. Daarom is het belangrijk dat ouders de basisveiligheidsregels in acht nemen en hun kind altijd in de gaten houden.

Tip: Volgens de aanbevelingen van de WHO is het het meest zinvol om een baby tijdens de overgang van vloeibaar naar vast voedsel zowel pap als fingerfood aan te bieden.

5 Verder lezen voor nieuwe ouders

No products found.

Gerelateerde berichten