Kinderen en snoep: De juiste manier om met snoep om te gaan

Snoep heeft vooral op kinderen een grote aantrekkingskracht. De felle kleuren en de zoete smaak doen bijna elk kinderhart sneller kloppen, maar ze zijn niet bepaald gezond. Daarom moet u uw kind vanaf het begin …

Kinderen en snoep: De juiste manier om met snoep om te gaan

Mädchen isst 2 Fruchtzwerge
 1. Tijdschrift
 2. »
 3. Gezondheid
 4. »
 5. Voeding
 6. »
 7. Kinderen en snoep: De juiste manier om met snoep om te gaan
Waarom houden kinderen zo van snoep?

Snoepjes zijn gewoonweg onweerstaanbaar voor kinderen. Voedingsdeskundigen zijn er niet zeker van waarom dat zo is. Wat wel duidelijk is, is dat de voorkeur voor zoetigheid aangeboren is.

Hoeveel snoep mag een kind eten?

Kinderen en jongeren mogen niet meer dan zes kleine theelepels suiker of 25 gram suiker per dag eten en niet meer dan 227 gram suiker in de vorm van gezoete dranken per week.

Hoe kan ik de consumptie van zoetigheid verminderen?

Als kinderen een zoetekauw zijn, hoeven ze niet altijd naar een chocoladereep te grijpen. Bied je kind gezond fruit aan als tussendoortje dat ook zoet is, maar in ieder geval ook veel vitaminen en voedingsstoffen bevat.

Snoep heeft vooral op kinderen een grote aantrekkingskracht. De felle kleuren en de zoete smaak doen bijna elk kinderhart sneller kloppen, maar ze zijn niet bepaald gezond. Daarom moet u uw kind vanaf het begin bewust en gezond leren omgaan met snoep, zodat er geen risico is op negatieve gevolgen voor de gezondheid. Hier geven we je de beste tips over de juiste manier om met kinderen met snoep om te gaan.

[button]Kookboeken met gezonde recepten voor kinderen[/button]

1. waarom kinderen van snoep houden

Kind steht mit Appetit vor einem Kuchen
Snoep trekt kinderen op magische wijze aan – het is aangeboren.

Als je ooit hebt geprobeerd je kind uit te leggen dat een komkommer veel en veel lekkerder is dan een stuk chocolade, dan zul je zeker snel op afwijzing stuiten. Zoete dingen zijn nu eenmaal onweerstaanbaar voor kinderen.

Voedingsdeskundigen weten niet zeker waarom dat zo is. Zeker is dat de voorkeur voor zoetigheid aangeboren is.

Mogelijke oorzaken/factoren voor onze voorkeur voor zoetigheid:

 • Onze voorouders verzamelden zoete bessen en vruchten, die met de noodzakelijke vitaminen en voedingsstoffen die ze bevatten hun overleving verzekerden.
 • Het vruchtwater en de moedermelk smaken licht zoet, waardoor baby’s al vroeg de smaak te pakken krijgen.

Het is dus niet per se aan jou als ouder om je kind helemaal weg te houden van zoete dingen. Waar je wel invloed op hebt, is de gezondheidsbewuste opvoeding van je kind.

2. aanbeveling: maximaal zes theelepels suiker per dag

Om te bepalen hoeveel snoep goed is voor kinderen per dag of per week, moet rekening worden gehouden met de leeftijd. Gezondheidsdeskundigen adviseren kinderen jonger dan 2 jaar helemaal geen snoep en andere voedingsmiddelen en dranken met toegevoegde suiker te geven.

Kinderen en jongeren mogen niet meer dan zes kleine theelepels suiker of 25 gram suiker per dag binnenkrijgen en niet meer dan 227 gram suiker in gezoete dranken per week. Het kan vrij moeilijk zijn om aan deze richtsnoeren te voldoen, omdat veel voedingsmiddelen verborgen suiker bevatten.

Löffel mit Zucker daneben Zuckerwürfel
Veel voedingsmiddelen bevatten verborgen suiker, waardoor kinderen te veel suiker consumeren.

Brood, gemaksvoedsel en zelfs leverworst: ze bevatten suiker die net zo ongezond is als de suiker in de lolly. De vereiste 25 gram suiker zit in een glas appelsap of vruchtenyoghurt.

Om de werkelijke suikerinname in de hand te houden, kun je samen met kinderen zelf eten en snoep maken. Waarom maakt u niet zelf een suikerarm ijsje van yoghurt en fruit of bakt u samen een brood – dan weet u ook welke ingrediënten erin zitten en krijgen de kinderen een gevoel voor hun suikerconsumptie.

3. zoete voedingsmiddelen in plaats van snoep

Als kinderen een zoetekauw hebben, hoeven ze niet altijd naar een chocoladereep te grijpen. Bied je kind gezond fruit aan als tussendoortje dat ook zoet is, maar in ieder geval ook veel vitaminen en voedingsstoffen bevat.

Let op: fruit bevat ook veel fructose, daarom moeten appels, bananen en dergelijke ook met mate worden gegeten.

Hier zijn enkele voorbeelden van zoet voedsel, waarvan sommige een hoge calorie- en suikerwaarde hebben:

Voedsel Suikergehalte in grammen
200 milliliter glas appelsap 24
100 g melkchocolade 56
50 g gummibeertjes 38
Kopje vruchtenyoghurt 200 g 27
1 eetlepel ketchup 4
100 g appel 11,4
100 g aardbeien 5,5
100 g druiven 15,6

Probeer het verlangen naar zoetigheid te stillen met natuurlijke suikerbronnen en bied liever voedsel zonder suiker aan, zoals groentesticks, om te knabbelen.

4. effecten van snoep op de gezondheid van kinderen

Metabool syndroom

Het metabool syndroom omvat stoornissen in de suikerstofwisseling, obesitas, dyslipidemie en hypertensie, die samen een zeer hoog risico op ziekten als beroertes en diabetes type 2 met zich meebrengen.

Het is duidelijk dat te veel zoetigheid schadelijk is voor kinderen. Een van de meest voorkomende gevolgen van te veel snoep voor kinderen is schade aan de tanden, wat leidt tot tandbederf. Volgens studies lijdt elk tiende kind aan cariës op de melktand. Op langere termijn dreigen echter ook ernstige ziekten die het hele leven van het kind kunnen beïnvloeden.

De belangrijkste gevolgen zijn:

 • Hoge bloeddruk
 • hoge bloedsuikerspiegel
 • vetophoping in de buik
 • hoog cholesterolgehalte
Kind isst stapel eierkuchen
Kinderen die te veel snoepen hebben minder zin in voedsel zonder suiker.

Kinderen die minstens twee van de bovenstaande symptomen hebben, lijden aan het metabool syndroom. Als er niets verandert in de levensstijl en het voedingspatroon van deze kinderen, kunnen ziekten als diabetes, een vette lever of een beroerte het gevolg zijn.

Bovendien kunnen de kinderen pathologische eetgewoonten ontwikkelen die kunnen leiden tot ernstige eetstoornissen.

5. hoe snoep goed te verdelen

Kinderen hebben geen gevoel voor hoeveel chocolade genoeg is en wat nog in de groene zone zit. Daarom is het goed als je als ouder inspraak hebt in wanneer en hoeveel snoep kinderen eten.

Nu kun je alles wat zoet is in een kast zetten en op slot doen. Maar dan zullen de kinderen erg gefocust zijn op deze kast en nog meer aan snoep denken dan ze al doen.

Bij oudere kinderen, vanaf ongeveer vier tot vijf jaar, is het daarom beter om wat speling te geven.

Deel voor elke dag een paar snoepjes voor de kinderen uit in een eierdoosje of een geschikt doosje. Dit kan een paar gedroogde vruchten zijn, een snoepje, lolly’s of Smarties. Een doos van zes snoepjes is goed voor zes dagen, en op zondag krijgen ze misschien rijstpudding met suiker en kaneel als lunch.

Müsli mit Obst und Joghurt
Vruchten kunnen ook de trek van kinderen in snoep beteugelen.

Je kind kan nu zelf bepalen of hij elke dag een portie eet of op een dag een bijzonder grote trek heeft. De consequentie is dan dat hij of zij op een andere dag geen snoep mag eten. Uitzonderingen zijn verjaardagen van kinderen, Halloween, de adventskalender met Kerstmis of soortgelijke gelegenheden, wanneer het iets meer mag zijn.

Het mooie van deze methode is dat uw kind leert zijn of haar zoete schatten te delen en in het beste geval bewust te genieten van snoep en sultana’s.

Tip: Houdt uw kind niet van gedroogd fruit? Verpak kleine porties net zo mooi als kant-en-klare snoepjes en chocoladerepen – de ogen eten immers ook.

6. Kookboeken met gezonde recepten voor kinderen

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten