Eten in het kinderdagverblijf: wat u moet weten over voeding in het kinderdagverblijf

Een gezonde en evenwichtige voeding is van elementair belang om veel voorkomende ziekten zoals diabetes en ernstig overgewicht tot een minimum te beperken. In veel kleuterscholen speelt het maaltijdplan nog steeds een ondergeschikte rol. In …

Eten in het kinderdagverblijf: wat u moet weten over voeding in het kinderdagverblijf

Kita-Essen-Ratgeber
  1. Tijdschrift
  2. »
  3. Gezondheid
  4. »
  5. Voeding
  6. »
  7. Eten in het kinderdagverblijf: wat u moet weten over voeding in het kinderdagverblijf
Hoe duur is het eten in het kinderdagverblijf?

Ouders moeten wat dieper in de buidel tasten voor gezonde voeding. De extra kosten blijven echter binnen de perken.

Hoe is de kwaliteit van het bereide eten?

In veel Duitse kleuterscholen is de kwaliteit van het eten voor verbetering vatbaar. Slechts een derde van alle instellingen biedt voldoende fruit en groenten aan en vermijdt een vleesrijk dieet.

Wat zijn de voor- en nadelen van gekookt of geleverd voedsel?

Als het eten in het kinderdagverblijf zelf wordt gekookt, kan de kwaliteit direct worden gegarandeerd. Maar ook bezorgde voeding kan van hoge kwaliteit zijn. Lees hier over alle voor- en nadelen.

Een gezonde en evenwichtige voeding is van elementair belang om veel voorkomende ziekten zoals diabetes en ernstig overgewicht tot een minimum te beperken. In veel kleuterscholen speelt het maaltijdplan nog steeds een ondergeschikte rol.

In onze gids bespreken we voeding in de kleuterschool, de kosten van gezonde voeding voor kinderen en de mogelijkheden voor ouders om de situatie te verbeteren.

[button]Ideeën voor de gezonde lunchbox in het kinderdagverblijf[/button]

1. gezonde kindermaaltijden zijn niet zo duur als velen denken

Rückerstattung
Gezonde kindermaaltijden zijn nog niet standaard.

De meeste kinderen die in Duitsland naar een kinderdagverblijf gaan, accepteren de door de instellingen aangeboden catering. Uit een studie van de Bertelsmann Stichting blijkt dat 80 % van de kinderen aan het aangeboden ontbijt deelneemt, 73 % aan de lunch in het kinderdagverblijf en ongeveer 60 % van alle kinderen aan de middagmaaltijd.

Dit percentage, dat reeds op indrukwekkende wijze aantoont hoe groot de invloed van de voeding in het kinderdagverblijf op de totale voeding van de kinderen is, kan zelfs nog worden uitgebreid. De redenen waarom sommige ouders hun kinderen niet laten deelnemen aan de gezamenlijke dagopvangmaaltijden zijn vaak te wijten aan het feit dat de aangeboden maaltijden gewoonweg niet gezond genoeg worden geacht.

In de meeste gevallen is dit geen misvatting, aangezien slechts één op de drie kinderdagverblijven gezonde maaltijden voor jonge kinderen aanbiedt. Een veelgehoorde reden die door de directeuren van veel kinderdagverblijven wordt gegeven, zijn de kosten. Maar zijn regionale groenten en fruit en wisselende gerechten met minder vlees echt zo duur?

In Duitsland zijn er geen uniforme normen, zodat de kosten van de dagelijkse maaltijden soms sterk uiteenlopen. Gemiddeld betalen ouders 2,40 euro voor de lunch van hun kinderen in een kinderdagverblijf. Volgens schattingen zou het lunchgeld moeten worden verhoogd tot ongeveer 4,00 euro om duurzaam en gezond te zijn.

Met 20 dagen per maand zou dit extra kosten van ongeveer 32,00 euro per kind betekenen. In tegenstelling tot de snelle kindermaaltijden die de voedselleveranciers in grote keukens voor de kleuterscholen bereiden, zou er wel gezond voedsel op het menu staan.

2 Gezond koken – zo zou goed kleuterschoolvoedsel eruit kunnen zien

Hoogwaardige en evenwichtige kindervoeding begint met de juiste keuze van dranken. In kinderdagverblijven wordt alleen

  • Koolzuurhoudend en niet-koolzuurhoudend mineraalwater,
  • en ongezoete fruit- en kruidenthee.

moeten beschikbaar zijn. Er is niets mis met vers geperste sappen, zolang het maar niet meer is dan één glas per dag. Frisdranken, ijsthee of andere gezoete dranken horen daarentegen in geen enkele kleuterschool thuis.

Bij het ontbijt moeten fruit, magere zuivelproducten zoals kwark en natuurlijke yoghurt en volkorenproducten op tafel staan. Concreet zou een evenwichtig ontbijt er als volgt uit kunnen zien:

  • een paar appelschijfjes
  • ongezoete muesli
  • enkele rauwe groenten, zoals paprika, komkommer of tomaten
  • Volkoren brood of broodjes
  • Kaas, bijvoorbeeld Goudse, Emmentaler of boterkaas
  • Eieren
leckere Kindergerichte
Gezonde maaltijden kosten niet veel moeite.

Er moeten weinig of geen worsten zijn, want die bevatten veel zout en verschillende smaakversterkers.

Als het lunchmenu gevarieerd is, eten kinderen graag en kijken ze uit naar de verschillende gerechten. Het is belangrijk om een mix van afzonderlijke voedingsmiddelen te vinden. Voor een optimale ontwikkeling moet de nadruk liggen op groenten.

Weinig en vooral mager vlees, maar minstens één keer per week vis – daar ontbreekt het op veel kleuterscholen aan. Momenteel is het hele dieet zeer vleesrijk. Er zijn slechts enkele vegetarische gerechten. De kleintjes nemen deze eetgewoonten automatisch over en internaliseren het veelvuldig eten van vlees.

Als alternatief voor of in aanvulling op groenten kunnen salades worden geserveerd. Yoghurt- of kwarkgerechten met vers fruit zijn geschikte desserts. Helaas bevat de klassieke vruchtenyoghurt uit het supermarktschap nauwelijks echt fruit, maar wel veel suiker en kunstmatige smaakstoffen.

In plaats van pastagerechten zijn aardappel- of rijstgerechten een goede keuze, omdat die veel meer vezels en voedingsstoffen bevatten.

3 Elk kind zou een basiskennis van voeding moeten hebben.

Kita-Essen
Het ontbreekt veel volwassenen en kinderen aan een basiskennis over voeding.

Niet alleen veel kinderen, maar ook een groot deel van de volwassenen mist kennis op het gebied van voeding. In 2018 vinden voor het eerst de landelijke Kitaverpflegung-dagen plaats. In het kader daarvan worden op veel kleuterscholen talrijke workshops en lezingen van deskundigen gehouden.

Centraal staat het overbrengen van kennis op het gebied van voeding. De evenementen zijn niet alleen interessant voor kinderen. Ook ouders en opvoeders worden uitgenodigd om meer inzicht in het onderwerp te krijgen.

Als een dergelijk evenement niet plaatsvindt in de instelling waar uw kinderen naartoe gaan, kunt u natuurlijk actief worden en een passend project realiseren.

Het is belangrijk dat opvoeders en ouders samen werken aan het voedingsbewustzijn. Alleen zo kunnen jonge kinderen leren welke voedingsmiddelen op lange termijn goed voor hen zijn en van welke gerechten ze beter af kunnen blijven.

Tip: Hoe meer positieve rolmodellen kinderen hebben op het gebied van voeding, hoe groter de kans dat ze ook op latere leeftijd bewust en gezond eten.
Zo voorkomen ze al op jonge leeftijd veel van de ziekten van de moderne maatschappij.

4. belangrijke vragen en antwoorden – FAQ’s

Verpflegung im Kindergarten
Er zijn heel verschillende maaltijdbezorgingssystemen.

Moet het eten in het dagverblijf worden bezorgd of moet het zelf worden gekookt?

Het ideale geval is zeker dat het eten ter plaatse in de eigen keuken van het kind wordt bereid. Op die manier kan aan de kwaliteitsnormen worden voldaan zonder blindelings te moeten vertrouwen op de verklaringen van een leverancier.

Soms zijn er echter geen geschikte lokalen beschikbaar, zodat levering van buitenaf noodzakelijk is. Er zijn echter steeds meer cateraars die gespecialiseerd zijn in het gezond en voorzichtig verwerken van voedsel.

Wat zijn de verschillen in geleverde kindermaaltijden?

Sommige kinderdagverblijven warmen alleen kant-en-klare menu’s op, terwijl andere kinderdagverblijven vertrouwen op gedeeltelijk kant-en-klare menu’s die nog moeten worden aangevuld. Hoe minder stappen er in het kinderdagverblijf zelf zijn, hoe meer de kwaliteit eronder lijdt.
Over het algemeen wordt het voedsel verdeeld in kant-en-klaar, kant-en-klaar, kant-en-klaar en kant-en-klaar.

Zijn maaltijdregels verstandig?

Tijdens het eten moeten kinderen aan zo min mogelijk verstoringen worden blootgesteld. Het doel is dus om hectiek en onrust te voorkomen. De beste manier om dit te bereiken is via duidelijke afspraken.

Het is bijvoorbeeld zinvol dat oudere kinderen de tafel dekken en kleinere kinderen helpen. Tegelijkertijd zijn ruzies en luid praten tijdens de maaltijd taboe. Met een paar eenvoudige regels kunnen opvoeders zichzelf ontlasten en tegelijkertijd zorgen voor een prettige sfeer.

5. ideeën voor de gezonde lunchbox in het kinderdagverblijf

No products found.

No products found.

No products found.

Gerelateerde berichten